22 Aralık 2024 Pazar

'TRT?de istihdam fazlası personel yoktur'

Elektrik Mühendisleri Odası ve Haber-Sen, 169 TRT çalışanının "İstihdam Fazlası Personel" olarak başka kurumlara gönderilmesini protesto etti. Yapılan açıklamada şirketler üzerinden yeni işe alımları yapıldığı ve siyasal kadrolaşmanın arttığına dikkat çekildi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyelerinin de aralarında bulunduğu 169 TRT çalışanının "İstihdam Fazlası Personel" olarak Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilmesine tepkiler sürüyor.
 
EMO ve Haber-Sen üyeleri, kararı protesto etmek amacıyla TRT Ankara Radyosu önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. TRT çalışanlarına CHP milletvekilleri Ali Öztunç ve Servet Ünsal, İyi Parti Milletvekili Prof. Dr. Ayhan Altıntaş, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve TİP Milletvekili Barış Atay da destek verdi.
 
Haber-Sen Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu, yapılan son düzenlemelerle çalışanların iş güvencesinin ortadan kaldırıldığına işaret ederek, "Bizler, kamu hizmeti yayıncılığını benimsemiş, üretmekten yana insanlar olarak, halkın olan TRT'nin halkta kalması için buradayız" dedi.
 
'KURUMSAL HAFIZA YOK EDİLİYOR'
 
Ortak basın açıklamasını okuyan Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, "TRT'de istihdam fazlası personel yoktur" diyerek şunları söyledi:
"Siyasal iktidarın sınırsızca kadrolaşabilmek için getirdiği 'İstihdam Fazlası Personel' uygulaması TRT'de aralarında Elektrik Mühendisleri Odası üyelerinin de bulunduğu deneyimli kadroların tasfiyesine dönüşmüştür. Geçen yıl emekliliğe teşvik adı altında, perde gerisindeyse sürgün tehdidiyle 1774 personelini emekli eden TRT, bu kez 169 emekçiyi 'İstihdam Fazlası Personel' olarak listelemiştir. Çoğunluğu TRT'de yetişen, bilgi ve birikimlerini kuruma aktaran çalışanların, uzmanlık alanları dışında görevlendirilerek atıl bırakılmak istenmesi, kamu yönetiminde etik ve liyakat ilkelerine aykırı olduğu gibi, kurumsal hafızanın da yok edilmesine neden olacaktır.
 
"Resmi Gazete'de 9 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 703 sayılı KHK ile sözde emekliliğe teşvik ile birlikte getirilen 'istihdam fazlası personel' uygulaması kapsamında TRT'de aralarında mühendis, sanatçı, prodüktör, yönetmen, spiker, montajcı, müfettiş, muhabir, kameraman, memur, şef, teknisyen ve teknikerlerin de bulunduğu 169 kişi istihdam fazlası personel olarak belirlenmiştir."
 
'TASFİYESİNDEN DERHAL VAZGEÇMELİDİR'
 
Musa Özdemir, TRT yönetimine "hukuksuzluğa son verin" çağrısı yaparak sözlerine şöyle devam etti:
 
"Kamu hizmeti yayıncılığından yana, yetişmiş, deneyimli, üretmekten yana olan emekçilerin tasfiyesinden derhal vazgeçmelidir. Devlet Personel Başkanlığına bildirilen 169 İFP (istihdam fazlası personel) listesini geri çekmeli ve bu hukuksuzluğa son vermelidir.
 
"Bilinmelidir ki bir mühendis, ses sanatçısı, prodüktör, yönetmen, spiker, montajcı ve diğerleri bu ülkede kolay yetişmiyor. Belli bir çabanın, emeğin, birikimin ürünü olan bu çalışanları hangi kuruma göndermeyi düşünüyorsunuz? Tarım ve Orman Bakanlığı'na mı, Çevre Bakanlığı'na mı, Sağlık Bakanlığı'na mı yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın yanına Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mı?
 
"Anayasada ve kendi yasasında özerk ve tarafsız bir kamu hizmeti yayıncısı olarak tanımlanan TRT, 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve sonrasında çıkartılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile özerk ve kamu yararına yayın yapan bir kurum olmaktan çıkartılmıştır. Gelirleri, halkın vergileri ve bandrol ücretlerinden oluşan TRT 31 Mart seçimlerinde de görüldüğü üzere 'Tek Bir Ses'in Sesi' olmuştur.
 
"Bir yandan istihdam fazlası denilerek TRT emekçileri havuza atılırken bir yandan da bu kuruma dışarıdan devamlı personel alımı yapılmaktadır. TRT birilerinin 'arka bahçesi' değildir, 'arpalığı' hiç değildir! Kendi yandaşlarını yine 'yandaş kurumlardan'  TRT'ye aktaranlar bir yandan da dış yapımlarla kendi destekçilerinin cebini doldurmaktadır.
 
"Personel kıyımının sadece TRT ile sınırlı kalmayacağı önümüzdeki günlerde başka kurumlarda da benzer uygulamaların başlayacağı iddia edilmektedir. TBMM'yi devre dışı bırakarak ülkeyi Kanun Hükmünde Kararnameler ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yöneten AKP, yılların birikimi ve alınterini bir çırpıda yok etmek istemektedir. TRT fiilen şirkete dönüştürülürken kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar iş güvencesinden yoksun, özlük hakları bulunmayan, yönetenlerin iki dudağı arasından çıkacak kararlarla çalışır hale getirilmek istenmektedir.
 
"TRT'yi siyasi kadrolaşma için mekan olarak görenler bilmeliler ki TRT emekçileri sahipsiz değildir. Sadece TRT çalışanlarının haklarının korunması için değil, TRT'nin özerk, demokratik ve kamusal yayın yapacak bir kurumsal yapıya kavuşturulması için tüm kamuoyunu duyarlı olmaya ve mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz."