22 Aralık 2024 Pazar

Trelleborg grevi 3. gününde dayanışma ziyaretleri sürüyor

Gebze'de kurulu Trelleborg fabrikasında patronun yüzde 23 oranındaki düşük zam dayatmasına karşı haklarını almak için greve çıkan işçilerin mücadelesi 3'üncü gününde sürüyor.

Gebze'de bulunan Trelleborg fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev 3. gününde. Grevin 3. gününde DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş işyeri temsilcileri, Türk-İş'e bağlı DERİTEKS sendikası, VİP Tekstil'de direnişte olan işçiler ve Petrol-İş'in örgütlü olduğu fabrikalar ziyarette bulundu.

Evrensel'in haberine göre; ziyaretler sırasında konuşan 10 yıldır Trelleborg'da çalışan Adem Sezer, "Greve çıkmamızın amacı toplu sözleşme konusunda yaşanılan anlaşmazlık. 10 yıldır burada çalışmama rağmen ücretlerimiz çok düşük. İnsanca yaşayacağımız bir ücret istiyoruz, tüm işçilerin talebi bu. Bize desteğe gelen işçi arkadaşlara teşekkür ederiz. İnsanca yaşamak biz işçilerin de hakkı" dedi.

'MARKETE GİTTİĞİMİZDE GERÇEK ENFLASYONU GÖRÜYORUZ'
Kağıt üzerinde yüzde 8 olarak gözüken enflasyon oranı için ise Adem Sezer, "Bizler buna inanmıyoruz. Artık neyi baz alarak bu oran ortaya çıkıyor bilmiyoruz. Markete gittiğimizde gerçek enflasyonu görüyoruz. En kötü zeytin almaya çalışsak 35 TL. Bir teneke yağ 45 TL. Ben bekar olmama rağmen geçinemiyorum. Evli olan arkadaşlarım nasıl geçiniyor düşünemiyorum. Elektriğe, doğalgaza, suya yapılan zamlara bakınca bu enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığını görüyoruz. Pazara, markete çıktığımızda gerçek enflasyonu görüyoruz. Bu gerçeği tüm yöneticilerin de görmesini istiyoruz" dedi.

'ZAMLARIN ALTINDA EZİLİYORUZ'
13 yıllık Trelleborg işçisi olan Yahya ise "Trelleborg'daki 17. sözleşmeyi imzalamaya çalışıyoruz. Bu yılın 7. ayında görüşmelere başladık. 4 ay geçti, 9 toplantı gerçekleştirdik ancak işverenle anlaşamadık. İşveren yüzde 23 zam teklif etti, bizler de yüzde 37'ye kadar zam oranımızı düşürdük. Hergün her şeye zam yapılıyor. Biz işçiler de bu zamlar altında eziliyoruz. Sendikamız ve temsilcilerimizle beraber daha güçlü bir şekilde grevimizi devam ettireceğiz. Diğer fabrikalardan desteğe gelen işçi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yarın onlar benzer durumu yaşadığında biz de onlar için destekte bulunacağız" diye konuştu.

'KIZIM BİR ŞEY İSTEDİĞİNDE ALACAK GÜCÜM YOK'
Desteğe gelen siyasi partilere, sendikalara çok teşekkür ediyoruz diyerek sözlerine başlayan Murat Karataş da "Bizler burada ekmek mücadelesi veriyoruz. 10 yıldır Trelleborg'da çalışıyorum. İki çocuğum var, sadece onlar için markete gittiğimde bile aldığım ücret yetmiyor. Aylık 1000 TL ev kredisi ödüyorum. Evde tek çalışan benim. Gıdaya yüzde 100'e varan zamlar yapıldı. En kötü şekilde elektiğe aylık 100 TL ödüyorum. Bu aylarda doğalgaz faturası 300 TL'nin altında gelmiyor. Lüks harcama zaten yapamıyoruz ama kızım bir şey istediğinde alacak gücüm yok. Niye çalışıyorum ben? Bu yöneticiler çocuklarına istedikleri her şeyi alabiliyorken ben neden alamıyorum? Ben çocuklarıma güzel bir gelecek kurmak istiyorum. Trelleborg fabrikasının tüm dünya genelinde 22 bin çalışanı var. Avrupa'daki Trelleborg işçileri bizden 3 kat fazla maaş alıyor. Biz hakkımız olan ücreti istiyoruz, fazlasını değil. Burada yeri geldiğinde 12 saat çalışıp ürün yetiştirmeye çalıştık. Çocuğumuz hastayken eve gitmedik, fedakarlık yaptık. Biz fedakarlık da istemiyoruz, sadece hakkımız olanı istiyoruz" diye belirtti.

'PATRONLAR TÜM İŞ KOLLARINDA SALDIRI HALİNDE'
DERİTEKS endikası adına konuşma yapan Binali Tay, "metal, deri, plastik tüm İş kollarında patronlar aynı saldırı içinde. Bizler de birlik içinde olacağız. Hiç bir zaman yalnız yürümeyeceksiniz. Biz hep birlikte olacağız. VİP tekstilde Flormar işçisi kadınlar gibi direnecek. VİP tekstil işçilerine de desteğe bekliyoruz" dedi.

'TEK BİR SEÇENEĞİMİZ VAR, SINIF OLARAK KARŞILARINDA DURACAĞIZ'
Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, "Bizim herşeyden önce sınıf kimliğine bürünmemiz lazım. Sizin yanınıza gelmeye çalışırken, bu ülkenin yasaları bırakın haklı taleplerimizi karşılamayı, sizlerle dayanışmamızı bile sindiremeyen kapitalist toplumda yaşıyoruz. Birden fazla seçeneğimiz yok, tek bir seçeneğimiz var. İşçi sınıfıyız, tüm ayrılıkları bırakıp sınıf olarak dimdik karşılarında duracağız. Bize, 'Taslağınızı revize edin. Biz zarar ediyoruz, taleplerinizden geri adım atın' diyorlar. Krizi fırsata çevirip krizler üzerinden korku hükümdarlığı yaratmaya çalışıyorlar. Eğer metal işçilerinin onay vermediği bir öneri sunulursa, sizin gibi metal işçileri de onurlu duruşunu ortaya koyacak ve mücadele edecek. Her fabrika Kavel'e devam edecek" diye kaydetti.