16 Eylül 2024 Pazartesi

Toplantı, gösteri ve yürüyüşler için emsal karar

Antep Bölge Adliye Mahkemesi, Silopi'de yaşamını yitiren 3 Kürt kadın siyasetçinin cenazesine katıldığı için HDP'li Nursel Aydoğan'a yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 3 aylık hapis cezasını kaldırdı.
Antep Bölge Adliye Mahkemesi, Silopi'de katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin cenazesini almak için hastane önüne gittiği için HDP'li Nursel Aydoğan'a yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 3 aylık hapis cezasını, emsal bir gerekçeyle kaldırarak beraat kararı verdi.
 
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; kesinleşen hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve beraberindeki çok sayıda kişi, Silopi ilçesinde katledilen DBP PM ve KJA Yürütme Meclisi üyesi Sêvê Demir, Silopi Halk Meclisi Eşsözcüsü Pakize Nayır ve KJA aktivisti Fatma Uyar'ın cenazelerini almak için 7 Ocak 2016'da Şırnak Devlet Hastanesi morgu önüne geldi. Cenazelerin ailelere verilmemesi üzerine hastane önünde açıklama yapıldıktan sonra Aydoğan ve beraberindeki yüzlerce kişi daha sonra ayrıldı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, polisin olaya ilişkin hazırladığı tutanak üzerine cenazeyi almak için hastane önüne gelen Aydoğan hakkında  "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme bunların hareketine katılma"  suçunu işlediği iddiasıyla 1,5 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.
 
Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2017 yılında başlayan davada, 4 Ocak 2018'de karar açıklandı. Mahkeme, cenazeleri almak için hastane önünde bekleyen Aydoğan'ın üzerine atılı "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme bunların hareketine katılma" suçunu işlediğini ileri sürerek, 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek bu cezayı erteledi. Mahkeme, Aydoğan seçme ve seçilme, velayet hakları gibi haklardan yoksun bırakılmasına karar verdi.  Aydoğan'ın avukatı Abdulkadir Güleç, kararının yasaya ve usule aykırı olduğunu, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz reddedildi. Bunun üzerine Güleç, Antep Bölge Asliye Mahkemesi'ne istinaf talebinde bulundu. İstinaf talebini inceleyen Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Yargıtay temyiz yolu açık olmak üzere verdiği kararda yerel mahkemenin Aydoğan'a verdiği mahkûmiyet hükmünü, emsal olabilecek bir gerekçeyle kaldırarak beraat kararı verdi.
 
'İZİNSİZ DE OLSA TOPLANTI VE GÖSTERİYE KATILMAK SUÇ DEĞİL'
 
Oy birliğiyle alınan kararda, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun benzer suçlamaya ilişkin 2015 yılında verdiği bir karara atıfta bulunan Mahkeme, şunları kaydetti: "Kararda açıklandığı üzere barışçıl toplantı ve gösteri  yapma hakkının Anayasa'nın 34'üncü, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 20'nci, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesinin 11'inci, Çocuk Hakları  Sözleşmesinin 15'inci ve 2911 Sayılı Yasanın 3'üncü maddesi gereğince 'Herkesin silahsız, saldırısız toplanma hakkı' olarak teminat altına alındığından izinsiz de olsa silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma, bu toplantı ve gösteriye katılma halinde suç sayılmayacaktır" denildi.