19 Nisan 2024 Cuma

TİP ve İDP: Tüm sorumlular yargılanmalı

Söğütlüçeşme İstasyonu'nda bir işçinin akıma kapılarak ağır yaralanmasına ilişkin açıklama yapan TİP ve İDP, tüm emek örgütlerini taşeron sistemine karşı ortak mücadeleye çağırdı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve İşçi Demokrasisi Partisi (İDP), iş güvenliği önlemleri alınmayan ve yeterli, gerekli eğitim verilmediği için bir taşeron işçinin elektrik akımına kapılarak ağır yaralanmasına ilişkin Söğütlüçeşme Marmaray durağında açıklama yaptı.

"Taşeronluk öldürür, hayatlarımız kârlarınızdan değerlidir" pankartının açıldığı eyleme TİP Milletvekili Sera Kadigil de destek verdi.

KADIGİL: BU DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ
Türkiye'de çalışan işçilerin kıymetinin olmadığını belirten Kadigil, günde altı işçinin iş ciayetinde katledildiğini söyledi. Kadigil, işçi düşmanı saray rejimine direneceklerini ve kazanacaklarını, bu davanın takipçisi olacaklarını, katillerden hesap soracaklarının altını çizdi.

SARI: TCDD YÖNETİMİ HANESİNE BİR SUÇ DAHA EKLEDİ
Basın açıklamasını okuyan Simge Sarı, YHT hattında temizlik yaparken elektrik akımına kapılan taşeron işçinin yoğun bakıma kaldırıldığını söyledi.

Demiryollarında sayısız iş cinayetine ve pek çok tren kazasına yol açan TCDD yönetiminin hanesine bir suç daha eklediğini kaydeden Sarı, "Tek yaptıkları işçi çıkarmak, tüm işleri taşeronlaştırmak, kendi kadrolarına ise ballı maaşlar vermektir" dedi.

İşçilere İSİG konusunda yeterli eğitim, önlem ve ekipman sağlanmazken AKP'li TCDD yöneticilerinin çifter çifter maaş aldığını söyleyen Sarı, "Taşeron şirketler eliyle yürütülen hizmetlerde düşük maaş, güvencesizlik, yeterli bilgi-beceri ve eğitim sahibi olmadan çalıştırılmak bu iktidar eliyle dayatılmaktadır" dedi.

Yöneticilerin en basit işletme kurallarından habersiz olduğuna ve trenlerin temizliğinin daha güvenlikli ve otomatik makinelerle yapılması gerektiğine işaret eden Sarı şöyle devam etti: "Yıllarca örgütlenmesi engellenen, pek çok üyesi sürülen Bağımsız Taşımacılık Sendikası (BTS) defalarca TCDD yönetimini uyarmış ve uyarmaya devam etmektedir. Sendikanın Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının ulusal ve uluslararası demiryolu işletmeciliğine kapalı olmasına dikkat çekmesi sadece bu tarihi yapılara sahip çıkmasından ötürü değildir. Bu geniş garların hala kullanılamaması, aynı zamanda tren setlerinin park edeceği alanları ortadan kaldırdığı, trenlerin manevra yapmak için bile alan bulamadığı, bakım ve onarım için yüksek gerilimden izole edilmiş yollara yer ayrılmadığı için de bir suçtur. Teknoloji tüm dünyada ilerlerken, işçilerimizin hanesine ilkellik yazılmaktadır."

Sarı son olarak, "Demiryollarını bitiren, demiryollarında her hizmeti özelleştiren, taşeronlaşmayı temel politika haline getiren,  teknolojide ileriye değil, geriye giden işçi sağlığı ve iş güvenliğini hiçe sayan TCDD yönetimi ve tüm sorumlular yargılanmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Saray düzeni katliam düzeni", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganlarıyla sona erdi.