3 Mayıs 2024 Cuma

TİP Başkanı Erkan Baş Meclis'te gündeme ilişkin değerlendirme yaptı

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında direnişteki işçilere, iş cinayetlerine, Şule Çet davasına, istismarcılara af yasasına, AKP'nin kent suçlarına ve açlık grevlerine ilişkin konuştu.
TBMM'de basın toplantısı gerçekleştiren Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, 31 Mart yerel seçimleri, cinsel saldırı suçlarına af tartışmaları ve iş cinayetleri gibi bir çok konuyu değerlendirdi.
 
Bir çok ilde devam eden işçi direnişlerine değinen Baş, "Flormar'da, Cargill'de, Makro Market'te, Real-Metro Marketleri'nde, Reysaş'da, Serfloor'da, Sibaş Gıda'da, Babacanlar Kargo'da, Aydın Efeler'de aylardır direnen işçilerimizin seslerini yükseltmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.
 
Ocak ayında 155 işçinin hayatını kaybettiğini söyleyen Baş, "Bunlar tesadüfen gerçekleşen cinayetler değil, işçilerin fıtratında olan kazalar değil" diye belirtti.
 
Şule Çet davasıyla ilgili konuşan Baş, "Skandal raporla cinsel saldırıya ve cinayete kılıf hazırlanıyor. Yargı ve iktidar bu tavrıyla erkek egemen yaklaşımdan vazgeçmediğini gösteriyor. Şule Çet davasının takipçisi olacağımızı, davayı takip eden kadın örgütlerinin yanında olacağımızı beyan ediyoruz" dedi.
 
Taş ayrıca "Sözde 'mağduriyet' adı altında tecavüzcülerin affedilmesi gündemde. Biz TİP olarak erken yaşta evlilik yoktur, çocuğa yönelik cinsel istismar vardır diyoruz" şeklinde konuştu.
 
Baş, 31 Mart seçimleriyle ilgili şunları kaydetti: "Ülkede birçok sorun var ama Saray'dan bakılınca tek sorun yerel seçimlermiş gibi görülüyor. Biz yerel seçimlerde AKP-MHP faşist blokunun geriletilmesi için her türlü çalışmanın içinde olacağımızı söyledik."
 
"Büyük kentler başta olmak üzere birçok kent 25 yıldır aynı zihniyet tarafından yönetiliyor. Kentlerin yaşanabilir olmaktan çıkmasında, AKP dışında herkesin suçu varmış gibi söz ediliyor. AKP sözcüleri de bu durumdan şikayet ediyorlar. Doğrudan bu iktidarın kadroları tarafından yönetilen bir İstanbul ve Ankara tablosuyla karşı karşıyayız fakat iktidar, kendisi dışında herkes suçluymuş gibi davranıyor."
 
"Kaçak Saray için Atatürk Orman Çiftliği'ni, Yazlık Saray için Marmaris Ormanları'nı katlettiğini, İstanbul'da bulunan 130 gökdelenin 126 tanesinin AKP döneminde yapıldığını birilerinin Recep Tayyip Erdoğan'a hatırlatması gerekiyor."
 
Diğer yandan açlık grevlerine dikkat çeken TİP Genel Başkanı, "Leyla Güven'in açlık grevi kritik bir aşamaya geçmiş durumda. Eren Erdem'in adalet orucunun sesini duyduğumuzu söylüyoruz. Hukuksuz bir biçimde tahliye edildikten sonra tekrar tutuklanan Selçuk Kozağaçlı'nın açlık grevinin de sesini duyuyoruz" dedi.