6 Mayıs 2024 Pazartesi

TEV-DEM: Êzî Bayramı kutlu olsun

Êzîdî toplumunun Êzî Bayramını kutlayan TEV-DEM, bölge halklarına kardeşlik temelinde birliklerini geliştirme çağrısı yaptı.
Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), 14 Aralık'ta kutlanacak Êzî Bayramı'na ilişkin kutlama mesajı yayınladı.
 
Mesajda şu ifadeler yer aldı:
 
"14 Aralık'taki Êzî Bayramı'nın Êzîdî toplumuna ve tüm Kürdistan halkına kutlu olmasını, bu bayramın dünya halkları için barış ve hayırların bayramı olmasını diliyoruz.
 
"İçinde bulunduğumuz siyasi koşullar içerisinde bölgesel ve uluslararası teröre karşı mücadele, bununla beraber Êzîdî toplumu ve Kürdistan halkı üzerinde etnik soykırım gerçekleşmektedir. Bu bayramı çözüm ve halklar, dinler, mezhepler arası ortak yaşama vesile olması dilekleriyle karşılıyoruz. Êzîdî toplumu, maruz kaldığı soykırımlara rağmen Êzî Bayramı gibi özünü, doğa ile yaşam arasındaki bağını korumuş, Mezopotamya'daki kültürlerin korunmasına vesile olmuştur.
 
"TEV-DEM olarak bütün fikirsel, toplumsal gücümüz ve bölge kültürleri arasındaki ortak yaşamdan aldığımız güçle, şovenist ve faşist devletlerin yanlış politikaları yüzünden tarih boyunca toplumlarımızı parçalı duruma düşürüşüne çözüm geliştirmek için çaba gösteriyoruz.
 
"Bu vesileyle bölge halkları ve toplumlarının bayramını kutluyor, barışçı ve demokrat çevrelere bu topraklarda halkların kardeşliği ilkeleri temelinde birliklerini oluşturma çağrısında bulunuyoruz. Eşit ve özgür toplumu, demokratik sistem çerçevesinde görevlerimizi yerine getirerek ve özgür toplumsal kurumlar inşa ederek sağlayabiliriz.
 
"Bu zemini Efrîn'in Türkiye işgalciliği, çeteleri ve silahlı gruplardan kurtarılması zemini olarak görüyoruz. Efrîn'deki Êzîdî toplumu zorla göç ettirilmesine rağmen Şehba'ya yerleşmiş ve kendi iradeleriyle ibadetlerini, inançlarının gerekliliklerini sürdürmüştür. Efrîn'de kalanlar ise en ufak haklarından bile mahrum kalmış, işgalci Türk devleti tarafından başka inançların dayatılmasına maruz kalmıştır. Bu, Êzîdîler için kültürel ve tarihsel soykırım fermanı anlamına gelmekte olup uluslararası toplum bu duruma karşı sessizliğini korumaktadır.
 
"Bir kez daha Êzîdî toplumunun Êzî Bayramı'nı kutluyor, işgal ve savaşların bitmesi için barış ve diyalogların önünün açılmasını diliyoruz. Akan kanın durmasını diliyor, insanların kendi kültürlerini yaşadıkları için suçsuz yere katledilmesine artık yeter diyoruz."