26 Nisan 2024 Cuma

Taşeron ulaşım işçileri: Geçinemiyoruz, isyanımız duyulsun

Beşiktaş Belediyesi taşeron ulaşım işçileri, "Güvenceli çalışma, yol, yemek, yıllık izin, mesai" talepleriyle Ortaköy Migros karşısı belediye garajında eylem yaptı. Aldıkları maaşın İstanbul'da kiralara yetmediğini, yemek paraları dahil olmak üzere birçok masrafın kendi ceplerinden çıktığını kaydeden işçiler, defalarca çağrı yapmalarına rağmen üye oldukları DİSK'in sırt döndüğünü kaydetti.

Beşiktaş Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğüne hizmet veren Barka Atık Yönetim adlı taşeron firmaya bağlı çalışan işçiler, bir yılı aşkın süredir belediye ve şirket yönetimiyle defalarca görüşme yaptıklarını buna rağmen koşullarının düzeltilmediğini belirtti. Şoförler bu sabah iş başı yapmayarak kontak kapattı.

BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI EYLEMİN SONLANDIRILMASINI İSTEDİ
Uzun çalışma sürelerine rağmen mesai ücretlerinin ödenmediğini söyleyen işçiler sendikalaşma haklarının önündeki engellerin de kaldırılmasını istedi. Evrensel'de yer alan habere göre Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Polat, işçilerin eylemi sonlandırmasını, salı günü aralarından seçecekleri bir temsilciyle görüşmek istediğini iletti. Kontak kapatan Beşiktaş Belediyesi şoförleri ise Belediye Başkanı Polat'ın bu teklifini kabul etmedi, "1 yıldan bu yana kaç salı geçti" diyerek tepki gösterdi.

TAŞERON ŞİRKET DIŞARIDAN ŞOFÖR GETİRDİ
Kontak kapatan şoförler Beşiktaş Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü önündeki bekleyişini sürdürürken işçilerin bağlı bulunduğu taşeron firma Barka Atık, dışarıdan şoför getirerek araçları dışarıya çıkarmaya çalıştı. İş bırakan şoförler ve Barka Atık yöneticileri arasında kısa süreli arbede yaşandı.

'TALEPLERİMİZ KABUL EDİLENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
Beşiktaş Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü şoför biriminde açıklama yapan işçiler talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini duyurdu. İşçiler adına açıklamayı okuyan Denizhan Solmaz; uzun çalışma sürelerine rağmen fazla mesailerin ödenmediğini, örgütlenme hakkının gasp edildiğini ve yol harcırahlarının verilmediğini belirtti. Solmaz, "Bankaların verdiği maaş promosyonlarının ödenmemesi, birçok arkadaşımız on yılı aşkındır çalışıyor olmasına rağmen kıdem tazminatların verilmemesi, resmi tatillerde çalıştırılmamıza rağmen ücret farklarının ödenmemesi bizler açısından büyük problem" dedi. Bir yılı aşkın süredir belediye ve şirket yetkililerinden sorunlarının çözümüne dair geri dönüş alamadıklarını belirten Solmaz, "Bugün resmi tatil olmasına rağmen ekonomik karşılığı olmadan haksızca bizi çalıştırmak istemeleri de koşullarımızın kanıtıdır" dedi.

BORAN: ŞOFÖRÜN CEBİNDEN GİDİYOR, GEÇİNEMİYORUZ
Eylem sonrası işçiler uğradıkları hak gasplarını Evrensel'e anlattı. 9 yıllık işçi Serkan Boran, "Çalıştığım bu süre içinde çok fazla taşeron şirket değişti, haklarımızı alamadık. Sözleşmede, resmiyette mesai ücretleri, yemek hakkı, yol harcırahı var ama elimize geçmiyor. Haklarımızı alamıyoruz. Bayramlarda çalışıyoruz mesai alamıyoruz, 'hafta sonu çalış diyorlar' geliyoruz mesai alamıyoruz. Kuru maaşa çalışıyoruz. Her ay batıyoruz, her ay içerideyiz" dedi. İl dışına giden şoförlerin de aynı sıkıntıları çektiğini söyleyen Boran, "Cenaze götürüyorlar bin 500 km yol gidiyorlar, yolda yemek yiyorlar cenaze sahiplerinden istiyorlar, arabada yatıyorlar. İşçi kendi cebinden para harcıyor nereye kadar böyle? Her şey dahil 7 bir 500 lira alıyoruz, geçinemiyoruz" dedi.

'TAŞRALARDAN GELİYORUZ, GÜNLÜK HARCAMAMIZ 70 LİRA'
3 yıldır belediyede şoför olarak çalışan Denizhan Solmaz, "Burası Ortaköy, biz taşralardan geliyoruz. Bizim bulunduğumuz yerlerde çorba 15 lirayken burada 25 lira, yemek hakkımız olmadığı için burada günlük harcamamız en az 70 lira, bu da ayda 2 bin liraya yakın. Cumartesi-pazar çalışmaya geldiğimizde bu daha da yükselmekte" dedi.

'DİSK BİZE SIRTINI DÖNMÜŞTÜR'
Solmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Personel servisi çeken arkadaşlar yönetimin keyfi uygulamalarından dolayı bazen servis hakkından da yararlanamıyor. Yol paralarımız da buna eklendiğinde zorlanıyoruz. Herkes borç alarak geçinmekte. İstanbul koşullarında 7 bin liradan aşağı ev yok, bizim aldığımız ücret ev kiralarını karşılamıyor. Artık bu isyanımızın duyulmasını istiyoruz. Bir örnek vermek istiyorum, belediye taksi duraklarında çorba dağıtıyor, bunu dağıtan şoför arkadaşın listede ismi yok. Taksi durağına verdiğimiz çorbadan artarsa arkadaşımız 'bir tane bana verir misin' diye sormak zorunda kalıyor, bu reva görülüyor bize. Ayrıca aramızda DİSK üyeleri olmasına rağmen DİSK'i çağırmamıza rağmen DİSK burada yok. DİSK bize sırtını dönmüştür."