21 Mayıs 2024 Salı

Taşdemir: Orta Doğu krizden çıkışın adresine tecrit uygulanıyor

Partisinin Aydın 3. Olağan Kongresi'ne katılarak bir konuşma yapan Ağrı HDP Milletvekilleri Dirayet Dilan Taşdemir, "Tecrit Türkiye'de artık bir rejim halini almış ve halklara karşı uygulanıyor. Orta Doğu'da yaşanan krizin çıkış adresine tecrit uygulanıyor" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Aydın İl Örgütü, "Umut ve cesaretle örgütlenelim faşizmi yenelim" şiarıyla 3. Olağan Kongresi'ni Ovaemir İlçesinde bulunan Ovaemir Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi. Kongreye HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Parti Meclis üyeleri Berna Çelik, Mahfuz Güleryüz, İbrahim Akın ile birçok siyasi parti ve kurum temsilcisi katıldı. 

Kongrede konuşan milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, 5 Ocak 2016 yılında Şırnak'ın Silopi İlçesinde uygulanan sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren kadın siyasetçi Seve Demir, Fatma Uyar ve Pakize Bayır andı. AKP iktidarının milliyetçi ve Kürt düşmanı olmasının yanı sıra kadın düşmanı olduğunu dile getiren Taşdemir, kadın kazanımlara karşı ülke içinde ve dışında saldırdığını söyledi. Rojava'da gelişen devrimin kadın öncülüğünde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Taşdemir, "Kadınların gerçekleştirdiği devrim karşısında DAİŞ köle pazarlarını çıkardılar. Ama bugün ne oldu Rojava devrimi bütün dünya ve Orta Doğu'ya öncülük ediyor" diye belirtti.

'TECRİT BİR REJİM HALİNİ ALDI'
AKP iktidarının son beş yılda yürüttüğü Kürt karşıtı milliyetçi politikaları eleştiren Taşdemir, Kürt düşmanlığı üzerinden Orta Doğu'da gelişen halkların özgürlük mücadelesine müdahale edildiğini ifade etti. Halkların birbirini kırdırma siyasetinin yüzyıldır devam ettiğinin altını çizen Taşdemir, "Bu siyasete karşı Orta Doğu'da birlikte yaşam ve mücadele gelişiyor. Bu projenin sahibi Sayın Abdullah Öcalan'dır. Onun demokratik ulus, birlikte özgürleşme mücadelesi belirleyici. Bu mücadelenin sahibine 21 yıldır tecrit uygulanıyor. Tecrit Türkiye'de artık bir rejim halini almış ve halklara karşı uygulanıyor. Orta Doğu'da yaşanan krizin çıkış adresine tecrit uygulanıyor" diye konuştu.

'KAYYUM TÜRKİYE'DE BİR YÖNETİM BİÇİMİ OLMUŞ'
AKP iktidarının Kürt karşıtlığı üzerinden sürdüğü siyasetin dışarıda olduğu gibi içeride devam ettiğini vurgulayan Taşdemir, son beş yıldır bütün gücüyle HDP'yi tasfiye etmeye çalıştığını söyledi. Siyasi soykırım operasyonlarına karşı direnerek ve mücadele ederek cevap verdiklerini ifade eden Taşdemir, "Zindanlarda da AKP yenilir ve yenildi. Bugün ülkede artık bir kayyum rejimi var. Kayyum bir rejim siyaseti biçimi olarak hayat buluyor. Seçimle sandıkla alamadığımı irade hırsızlığı ve irade gaspıyla alıyor. Bütün baskılara rağmen halklar mücadele ederek, irade beyanımda bulundu ve belediye eşbaşkanlarını seçti ama daha üzerinden üç ay geçmeden AKP-MHP faşizmi el koydu. Biz biliyoruz ki kayyum rejimi bir talan ve hırsızlık rejimidir. Biz bu kayyum ve faşist politikalara boyun eğmeyeceğiz buda onlara dert olsun" diye belirtti.

'KANAL İSTANBUL TALAN PROJESİDİR'
AKP iktidarının baskı ve şiddetle ayakta kalmaya çalıştığını sözlerine ekleyen Taşdemir, ülkenin bütün kaynaklarının saraya ve yandaşlara peşkeş çekildiğini hatırlattı. Yaşanan doğa katliamlarının Kanal İstanbul projesiyle bir yenisinin ekleneceğini vurgulayan Taşdemir, "mega proje dedikleri rant ve talanın projesidir" dedi. Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tek adam rejimine karşı halklarımızı ve doğamızı koruyacağız. Bu savaş, rant ve talan siyaseti halklara açlık ve yoksulluk olarak geri dönüyor. İnsanlar her gün açlıktan intihar ediyorlar. Ama bugün bu talancı zihniyet bırakın bunun hesabını vermeyi daha fazla kar hırsı, yoksullaştırma üzerine bir politika izliyor."

YENİ YÖNETİM SEÇİLDİ
Kongrede Ayşenur Vaizoğlu ve Elvan Öziş il eşbaşkanlığa seçilirken, yönetim kuruluna ise "Neslihan Arviş, Galip Kamiloğlu, Sadet Açığ, İsmail Boran, Meral Karakuş, Behçet Gözcü, Mukaddes Paşalı, Barış Göze, Ayfer Mengüç Talat Batur seçildi. Disiplin Kurulu Asil Üyeliğine de Ayfer Demirel, Remzi Kozakçı ve Nehide Mengüllüoğlu seçildi.