24 Nisan 2024 Çarşamba

SYPG'li Renas: Birlik olursak biz kazanabiliriz

SYPG aktivisti Ruken Renas, Türkiye'deki halklara işgale karşı sokaklara çıkma çağrısı yaptı, "Bu savaşın bütçesi Erdoğan ve tekellerin cebinden çıkmıyor, ezilen halkların cebinden çıkıyor. Siz de aynı devlet tarafından her gün eziliyorsunuz. İşgalci Türk devletine karşı sokaklara çıkın. Birlik olursak biz kazanabiliriz. Güçlü olan ezilen halklar olur" dedi.
Rojava devrimini savunmak için İngiltere'den Rojava'ya gelen Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) aktivisti Ruken Renas, Türkiye halklarına ve tüm dünya halklarına enternasyonal dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.
 
ETHA'ya konuşan Renas, Efrin direnişinde yaşamını yitiren YPJ'li İngiliz savaşçı Anna Campbell (Helin Qaracox) ve Enternasyonal Özgürlük Taburu savaşçısı İzlandalı Haukur Hilmarsson'u (Şahin Hüseyni) anarak konuşmasına başladı. 
 
Anna Campbell'ın Rojava devrimine yürekten inandığını vurgulayan Ruken Renas, şöyle konuştu: "Helin Qaracox kadın devrimine, demokrasiye, komünlere inanıyor, bunları korumak istiyordu. Rojava'ya ait her şeyi savunmak istedi. Efrin, Rojava devrimi için bir taçtı, ne rejim ne de DAİŞ buraya saldırabildi. Dolasıyla Rojava devrimine ait bütün güzellikler Efrin'de kurulmuştu ve yaşanıyordu. Komünler, kadın özgürlüğü, güzel okullar, güzel evler... Efrin'de halkların güzel bir yaşamı vardı. Türkiye Rojava devriminde somutlaşan buradaki güzelliğe tahammül edemedi, Efrin'e saldırdı. Helin bunların hepsini görüyordu. İşgalci faşist Türk devletinin suçlarını biliyordu. Dolayısıyla bu haksızlıkları derinden hissediyordu. AKP diktatörlüğünün işlediği suçlara karşı durmam gerekiyordu, diyerek Efrin'e geldi. Rojava'nın bütün güzelliklerini savunmak için bu topraklardaydı. Helin çok güçlü ve cesur bir kadındı. Komutanları ona savaşa gitme dediklerinde o yine de giderdi. O bir komünistti, geldiği ülkede her zaman mücadelenin içerisinde yer aldı."
 
Rojava devriminin tüm Ortadoğu halkları için örnek olduğunu belirten Ruken Renas, "Bu devrimin korunması Ortadoğu için çok önemli. Ortadoğu halklarının yaşamış olduğu bunca ezilmişlik, barbarlık, diktatörlüğe karşı, buradaki halklar ilk defa demokrasi ve özgürlüğün tadına varıyorlar" dedi. 
 
Efrin'den Şehba'ya göç eden halkların büyük bir trajedi yaşadığını kaydeden Renas, enternasyonal dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı. Renas, şunları söyledi: "Helin Qaracox, Şahin Hüseyni, Kendal Breizh onlar bize yürünmesi gereken yolu gösterdi. Enternasyonal dayanışmayı güçlendirmek için canlarını verdiler. Siyasi alanda yer alarak, cephelerde halkı koruyarak bu direnişin içerisinde yer aldılar. Rojava çok güzel bir yer, rüyaların gerçekleştiği bir yer. Faşist Türk devletinin bu güzelliği yok edemeyeceğine inanmamız lazım. Komünleri, çocukları ve onların özgür geleceklerini korumamız lazım. Biz bir güzelliği korumak, onu büyütmek için Rojava topraklarındayız. Burada enternasyonalist dayanışmaya çok ihtiyacımız var. Buraya gelerek gerek siyasi alanda gerekse de diğer çeşitli kurumlarda görev alabilirler. Eğer gelemiyorsanız olduğunuz yerde sokaklara çıkın ve sesiniz duyulana kadar sesinizi yükseltin. Enternasyonaller, faşist Türk devleti ve AKP diktatörlüğüne karşı baskı oluşturmak zorunda."
 
Türkiye'deki halklara da işgale karşı sokaklara çıkma çağrısı yapan Renas, bu savaşın faturasının ezilen halklara ödetildiğinin altını çizdi. Renas, "Türkiye'deki halklara söylemek istediğim; kız kardeşlerinize ve kardeşlerinize yardımcı olun. Bu savaşın bütçesi Erdoğan ve tekellerin cebinden çıkmıyor, ezilen halkların cebinden çıkıyor. Sessiz kalmak ihanettir. Siz de aynı devlet tarafından her gün eziliyorsunuz. İşgalci Türk devletine karşı sokaklara çıkın. Birlik olursak biz kazanabiliriz. Güçlü olan ezilen halklar olur" dedi.