7 Eylül 2024 Cumartesi

Suruç şehitleri devrim topraklarında anıldı

Rojavalı komünist gençler Suruç katliamının 9. yıldönümü dolayısıyla Kobanê, Hesekê ve Qamişlo'da anmalar gerçekleştirdi. Konuşmalarda 33'lerin düşlerinin bugün devrim topraklarında yeşerdiği kaydedildi, "Doğrudur Kobanê'ye geçemediler, Suruç sınırında Türk devleti ve DAİŞ çetelerinin eliyle katledildiler. Ama 33'lerin ölümsüzlüğü Kobanê zaferinin bir parçası oldu" denildi.

Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) Suruç katliamının 9. yılı dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê, Hesekê ve Qamişlo kentlerinde anmalar yaptı.

KOBANÊ
CKŞ Suruç katliamının 9. yıldönümünde Suruç Şehitleri Parkı'nda anma düzenledi. Anmaya savaş gazileri, TKŞ, JKŞ, Şehit Aileleri Meclisi ve çok sayıda kişi katıldı. Devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan anmada 33'lerin anısına hazırlanan sinevizyon gösterildi.

Şehit Aileleri Kurumu adına konuşma yapan Muhammed Avnê, temmuz ayında şehit düşenleri andı "20 Temmuz'da ölümsüzleşen sosyalist gençler Kobanêli çocukların mutluluğu ve özgürlüğü için geliyorlardı. İşgalci Türk devleti ve işbirlikçileri, DAİŞ çetesi Kobanê'nin yenilmesi ve bu ülkenin parçalanması istiyorlardı. Bu yüzden bütün güçleriyle saldırdılar ama yenildiler. Bu yenilgi Türk devletini durdurmadı. DAİŞ çetelerini örgütledi ve kinle Kobanê halkı, çocukları için bir şeyler yapmak isteyen gençlere saldırttı" dedi.

Avnê konuşmasının sonunda şunları belirtti: "Biz sosyalist gençler şahsında tüm özgürlük şehitlerini anıyoruz. Bütün gücümüzle devrimi savunacağımızın sözünü veriyoruz."

CKŞ adına konuşman Qendîl Kobanê, Suruç şehitlerini andı. Kobanê, "Yoldaşlarımız 9 yıl önce şehit düştüler. Kobanê'ye gelip kütüphane, park, orman yapmak istemişlerdi. Kobanê'yi güzelleştirmek, inşa etmek istemişlerdi. Türk devleti yoldaşlarımızın Kobanê'ye gelmesine izin vermedi. Yoldaşlarımızı katletti" şeklinde konuştu.

Qendîl Kobanê, 33'ler anısına Kobanê'de park ve orman inşa edildiğini hatırlattı ve ekledi: "Bir kez daha söz veriyoruz yoldaşlarımızın da dediği gibi beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz."

'ONLARIN ANISI BİZLER İÇİN BİRLEŞİK DEVRİM ÇAĞRISIDIR BU ÇAĞRIYA KULAK VERİN'
Anmada yapılan kapanış konuşmasında "Onların son sözleri 'Arin'den Sibel'e yürüyoruz zafere' oldu. Bizimde sözümüzdür Rojava devrimini kanımızın son damlasına kadar savunacak ve zafere taşıyacağız" denildi.

Düş yolcularının Kobanê'ye gelerek devrime dokunmak istedikleri hatırlatılan konuşmada, "33 düş yolcusu tek bir amaç için yola çıkmışlardı. DAİŞ ve AKP ortaklığında Kobanê'de yaşamı söndürmek isteyenlere karşı Kobanê'yi yeniden yeşertmek için Türkiye ve Bakur Kürdistan'ın çeşitli bölgelerinden 100'lerce devrimci, sosyalist, anarşist, antifaşist Kobanê için yola çıktılar. Çıktıkları yolun farkındalardı" ifadeleri kullanıldı.

Sömürgeci Türk devleti ve DAİŞ'in ortaklığıyla 33'lerin katledildiği vurgulanan konuşmada şunlar kaydedildi: "Bizler 33 yoldaşın anısına DAİŞ'i sadece Kobanê'de yenmedik Kuzey ve Doğu Suriye'nin tamamında yendik. DAİŞ'in yenilgisi faşist Türk devletini tek başına bıraktı. Bunun öfkesi ile Efrîn'e saldırdı, yetmedi Girê Spî ve Serê Kanîyê'yi işgal etti. Bugünse Kobanê' yi işgal etmek istiyor. Türk devleti şunu iyi bilsin ki ona bu toprakları bırakmayacağız. Tek bir karış toprağımızı bile onlara bırakmayacak işgal edilen alanları özgürleştireceğiz. Onların anısı bizler için birleşik devrim çağrısıdır bu çağrıya kulak verin."

Konuşmanın sonunda "33 düş yolcusunun düşleri bugün bu topraklarda yeşeriyor. Şimdi bu devrimi dört bir yana yaymak gerekiyor. Bu şehitlerimizden bize kalan görevdir. Bizler şehitlerimizi ve onların düşlerini unutmuyoruz. Ve unutmayacağız" denildi.

Anma "Bijî Kurdistana sosyalîst azad yekbûyî û serbixwe (Yaşasın bağımsız birleşik özgür sosyalist Kürdistan) ve "Şehîd namirin" sloganlarıyla son buldu.

HESEKÊ
Şehit Metîn Kültür Merkezi önünde yapılan etkinlik Suruç ve devrim şehitleri şahsında saygı duruşu ile başladı.

Anmada CKŞ adına konuşma yapan Gîvera Serhed, sosyalist gençlerin DAİŞ'le savaşta yerle bir olan Kobanê kentine gelerek inşasında yer almak istediklerini hatırlattı, "Çocuklar için oyun parkı, kütüphane kurmak istemişlerdi ama en büyük amaçları devrim topraklarına gelmekti. Bu devrimin saflarında kendilerini yeniden yaratmak istiyorlardı. Bu devrimi zafere ulaştırmak, korumak istiyorlardı" dedi.

Sosyalist gençlik saflarından Rojava devrimi savunmasına gelen gençlerden etkilendiklerini kaydeden Serhed konuşmasında şunları vurguladı: "Rojava devrimi şehitlerin kanı üzerinde inşa edildi. İrademizi güçlendiren şehit yoldaşlarımızdır. Yürüdüğümüz yolu aydınlatan şehit yoldaşlarımızdır. Bizler onların yollarının takipçileriyiz."

Rojava devriminin 12. yılının kutlandığını belirten Serhed, "İrademizi şehitlerimizden, öncülerimizden, yoldaşlarımızdan aldık. Hiç kimse bizi kendi topraklarımızdan koparamaz. Şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu devrim ayakları üzerinde kalacak" şeklinde konuştu.

'BİZLERİ BİRLEŞTİREN DE ŞEHİTLERİN HATTIDIR'
Anmada Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) adına söz alan Fadya Sîdo ise devrim şehitlerini andı, "Bugün burada Suruç'ta şehit düşen 33 yoldaşımız için toplandık. Kendini feda eden genç yoldaşlarımız Rojavalı çocuklar, gençler ve genç kadınlar için bir şeyler yapabilmek istemişlerdi. Kobanê'ye geçmek için hazırlandıkları 20 Temmuz 2015'te 33 genç şehit düştü. Bizleri birleştiren de şehitlerin hattıdır" dedi.

'DEVRİM İÇİN BEDEL VERDİK VE ZAFERE ULAŞTIRACAĞIZ'
Son olarak CKŞ Devrim Savunucuları açıklama yaptı. Açıklamada, sosyalist gençlerin "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" sloganıyla devrim topraklarına gelmek istedikleri kaydedildi. Açıklamada şunlar vurgulandı: "Sömürgeci faşist Türk devleti, bugüne kadar da saldırılarını sürdürüyor. Gençleri devrimden uzaklaştırmak ve yüreklerine korku yaratmak istiyor. Bu bir hayaldir ve hayal olarak kalmaya devam edecek. Komutanları şehit olan gençlerin iradeleri kırılmaz. Onların bu yöntemleri ve vahşetleri bizi bir adım geri attıramaz. Bu devrim için bedel verdik ve bu devrimi zafere ulaştıracağız. Öncü şehitlerimizden bu mirası devraldık. İntikamlarını almak için savaşacağız. Şehitlerimizin bayrağı her zaman zaferle dalgalanacak. Saryalardan Zîlan'a, Serkan'dan Firat'a ve binlerce şehidiyle bu devrim direniyor. Tanklarınız, toplarınız bu devrimi yok edemez. Vardık, varız ve var olacağız."

Suruç şehitlerinin düşlerinin yarım kalmayacağını belirten komünist gençler bütün gençleri CKŞ saflarında örgütlenmeye çağırdı. CKŞ Devrim Savunucuları, "Kapitalizme, faşizme, erkek egemenliğine ve her türden gericiliğe karşı kanımızın son damlasına, silahımızın son mermisine kadar savaşacağız. And olsun" dedi.

QAMIŞLO
CKŞ Qamişlo'da Suruç katliamının 9. yıldönümünde Zap parkında anma yaptı. Parka "Gerilla Kürdistan'ın onurudur kahrolsun KDP ihaneti" ve 33 düş yolcusunun fotoğraflarının yer aldığı pankartları asıldı. 33 düş yolcusu ansısına 33 tane mum yakıldı. Etkinlik saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasında şehitlerin Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu devrimlerinin inşacıları olduğunu ifade edildi.

Konuşmada, "Bilindiği gibi devrimimizin 12. yıl dönümü. Rojava devrimi gerçekleştikten sonra faşist Türk devleti ve DAİŞ çeteleri devrime yönelik çok büyük saldırılar gerçekleştirdiler. Bu saldırılardan biri de Kobanê saldırısıydı. Kobanê şahsında Rojava devrimini bitirmek ve ortadan kaldırmak istiyorlardı. Çünkü Rojava devrimi Kobanê'de ilan edilmişti. Onlarda Kobanê'de devrimi yenmek istiyorlardı. Bu savaşta devrimimiz çok çetin bir süreç geçirdi, Kobanê' de çok büyük bir engeli aştı ve çok büyük bir zafer elde etti" denildi.

Sosyalistlerin böylesi bir sürecin ardından devrime ve inşasına cevap olmak için Rojava'ya geçmek istedikleri hatırlatılan konuşmada Suruç şehitlerinin anılarının Rojava devriminde gerçekleştirildiği vurgulandı.

'33LERİN ŞEHADETLERİ KOBANÊ ZAFERİNİN BİR PARÇASI OLDU'
CKŞ adına söz alan Ekin İsyan Kobanê savaşı döneminde faşist ve emperyalist devletlerin koydukları sınırlara karşı sosyalist gençliğin yönünü Kobanê'ye ve Rojava devrimine döndüklerini belirtti. Ekin İsyan "Yoldaşlarımız 'Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz' sloganı ile bu devrime gelmek istedikleri zaman sadece bu devrimle dayanışmak değil, yer almak istiyorlardı. 33'ler Rojava devrimine gideceğiz dedikleri zaman 'Rojava devrimi bir fırsattır. Dünya devrimine açılan bir kapıdır. Ortadoğu devriminin zaferidir' diyorlardı. Bu yüzden bütün olanakları ile yüzünü bu devrime döndüler" dedi.

12. yılını dolduran Rojava devrimine sahip çıkma çağrısı yapan İsyan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Suruç şehitlerimiz, sosyalist gençler yüzünü Kobanê'ye döndüklerinde faşist Türk devletinin sınırlarını sloganları ile parçaladılar. Doğrudur Kobanê'ye geçemediler, Suruç sınırında Türk devleti ve DAİŞ çetelerinin eliyle katledildiler. Ama 33'lerin ölümsüzlüğü Kobanê zaferinin bir parçası oldu."

Ekin İsyan 33'lerin devrimle kurdukları ilişkiyi şu sözlerle ifade etti: "Yoldaşlarımızın arasında doktor, öğretmen, Türkiye ve Bakur Kürdistan'ın en iyi üniversitelerinde okuyan gençler vardı. Ama yoldaşlarımız o yaşamı kabul etmediler. Örgütlendiler ve yüzünü bu devrime döndüler. Rojava gençleri, bu toprakların gençleri yüzünü kapitalist ülkelere dönerken, göç yollarına düşerken yoldaşlarımız bu toprakların gençleri güzel yaşasınlar diye şehit düştüler. Özellikle şimdi burada ki çocuklar siz geleceğin gençliğisiniz, bu devrimi anlamalısınız."

'GERİLLA ONURUMUZDUR, ONURUNUZU SAVUNUN'
Suruç şehitlerin anılarına bağlı kalacaklarının sözünü veren Ekin İsyan konuşmasının sonunda Medya Savunma Alanlarındaki gerilla direnişine sahip çıkma çağrısı yaptı. İsyan, "Son olarak özgür dağlarda çok büyük bir direnişle KDP ihanetine, faşist, kapitalist devletlere karşı duran gerillayı selamlıyorum. Gerilla onurumuzdur, onurunuzu savunun, onurunuza sahip çıkın. Bijî şoreşa Rojava, Bijî şoreşa sosyalist" dedi.

Konuşmalardan sonra Tolhildana Pirsusê müzik grubu şarkılar seslendirdi. Sinevizyon gösteriminin ardından anma "Şehîd namirin" sloganları ile sona erdi.