18 Eylül 2024 Çarşamba

'Suruç katliamı birleşik mücadeleye saldırıydı'

Suruç aileleri, Suruç katliamın 3. yıl dönümü dolayısıyla katliamın yaşandığı Suruç'ta. Bugün gerçekleştirilecek anma öncesinde Suruç'ta bulunan kurumları ziyaret eden aileler, katliamın yaşandığı saat olan 11.45'te Amara Kültür Merkezin'de yapılacak anmaya çağırdı.
33 Düş Yolcusu'nun katledilişlerinin üzerinden 3 yıl geçti. Katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi'nde 33 kişi Suruç şehitlerinin fotoğraflarının basılı olduğu tişörtler giyerek 33 Düş Yolcusu'nu anacak.
 
Anma programı kapsamında Suruç'a gelen aileler, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partileri ziyaret ederek duyarlılık çağrısında bulundu. Ziyaret edilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Suruç İlçe Eşbaşkanı Mehmet Kaplan, "33 canımızın, yoldaşımızın katledilişlerinin 3. yıl dönümü. 33 canımızın anılarını her zaman taze tutmamız gerek" dedi. Kaplan, "Buradan bütün demokrat, aydınlıkçı ve ilerici kesimlere sesleniyorum; bu katliamda hayatını kaybedenlerin anmasına katılım noktasında duyarlı olmalarını bekliyoruz. Türkiye kamuoyunun özellikle bu konuya dikkat çekmesi gerekiyor. 33 canımızın anılarını yaşamımızda hep diri tutacağımıza söz veriyoruz" diye belirtti.
 
Ardında konuşan Suruç şehidi Hatice Ezgi Sadet'in babası Ali Sadet, Suruç katliamının kirli bir sürecin miladı olduğunu belirtti. Bu sene katliamın 3. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Sadet, buraya siyasi partiler, kitle örgütleri, sendikalar davet edildi. Katliamın yaşandığı saatte anma gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda Suruç şehitlerinin mezarları başında anma gerçekleşecek" diye kaydetti.
 
Suruç'ta şehit düşen Nazlı Akyürek'in amcası Mahmut Akyüz ise "Katliamın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen çocuklarımızı DAİŞ barbarlarına peşkeş çeken güçlerin adalet önünde yargılanmaması bizleri çok üzüyor. Bugün çocuklarımız katledildiği yerde olacağız. Suruç'u unutmadık unutturmayacağız" ifadelerini kullandı.
 
Suruç gazisi Erkan Keskin de Kobanê'ye gitme fikri ezilenlerin mücadelesini birleştirmeyi, Gezi direnişini Kobanê'de DAİŞ'e karşı verilen direnişle buluşturmayı amaçladığını söyledi. Keskin, "Suruç katliamı bu birleşik mücadele çizgisine ve iradesine bir saldırıydı. Bu nedenle toplumsal mücadelede çok önemli bir yerde durmaktadır. Katliamla birleşik mücadele hedeflendi diyorsak o zaman Suruç katliamı ile de buradan ilişki kurmalıyız. Anmalarla bu görüş açısıyla ilişkilenmeliyiz" dedi.
 
Suruç davasının avukatlarından Can Tombul ise katliamın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen halen gerçek sorumluların ortaya çıkarılmadığını belirtti. "Buna rağmen adalet mücadelemizden hiç vazgeçmedik" diyen Tombul, "Gerek ailelerimize, gerek yaralılarımıza, gerekse adalet mücadelemizde bizimle yanyana yürüyen onlarca kişiye dönük, gözaltı-tutuklama boyutlarında baskılar oldu. Adalet talebimiz susturulmaya, anmalarımız engellenmeye çalışıldı. 33 canımızın mezarlarına dahi saygı duyulmadı. Buna rağmen bugün yine buradayız, Suruç'tayız ve 33 düş yolcumuz her zaman nasıl sol yanımızdaysa, biz de onların ve düşlerinin yanıbaşında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.