19 Nisan 2024 Cuma

Suriye'de bilanço ağırlaşıyor: 1508 kişi yaşamını yitirdi

Depremin Suriye'deki yıkıcı sonuçları netleşiyor. Şu ana kadar bin 508 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi ise yaralandı.

Maraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem Suriye'nin birçok kentinde de yıkıma sebep oldu. Depremde şu ana kadar yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Suriye rejimine bağlı Sağlık Bakanlığı, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve İdlib kırsallarında şu ana kadar 769 kişinin yaşamını yitirdiği, 448 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı'nın bilançosu sadece Şam hükümetinin kontrolü altındaki bölgeleri kapsıyor.

'AMBARGOYU KALDIRIN'
Öte yandan, depreme ilişkin açıklama yapan Kuzey ve Doğu Suriye Sağlık Kurulu ise bölgede 6 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 57 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki bölgelerde ise 733 kişi yaşamını yitirirken, bin 100 kişi yaralandı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin denetimindeki depremden en çok hasar gören bölge Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiye mahalleri. Bu mahallelerde yaşayan deprem mağduru yaklaşık bin aile, Şehba Kantonuyla Şêrawa'ya bağlı köylere yerleşti.

Efrîn ve Şehba Kantonları Demokratik Özerk Yönetim üyeleri depremzedelere yardımların ulaşabilmesi için Şam hükümetine bölgedeki ambargoyu kaldırma çağrısı yaptı.

EFRİN'DE EN ÇOK YIKIM TÜRK DEVLETİNİN YAPTIRDIĞI TOKİ'LERDE
Yerel kaynaklardan Efrîn'e ilişkin elde ettiğimiz bilgiler şöyle;

Türk devletinin işgali altındaki Efrîn'in Cindirêsê ilçesinin yüzde 80'ini yıkılmış durumda. Türk devletinin yaptığı toplu konutların ise tamamen yıkıldığı belirtiliyor.

Efrîn kent merkezinde de ağır hasar yaşandığı, Raco ilçesinin görece daha az hasar gördüğü belirtiliyor.
Yerel kaynaklar, işgal bölgelerinde yaşayan halka herhangi bir desteğin gelmediği, insanların halen enkaz altında olduğunu bildirdi. Halkın kendi imkanlarıyla enkaz altından insanları çıkarmaya çalıştığı bilgisi paylaşıldı.

Şehba'daki Özerk Yönetim kurumlarının, Efrîn'de kalan halka "Kimseden bir şey beklemeyin, Cindirêsê halkına yardıma gidin" çağrısında bulunduğu kaydediliyor.

Ayrıca Efrin'de hastanede kan bulunamadığı, eldeki malzemelerin yetersiz olduğu bilgisi paylaşıldı. Depremde yaşamını yitirenlerin cenazelerinin hastanede yerlerde bekletildiği görüntüleri sosyal medyaya da yansımış durumda. 

Efrîn'in yerleşik Kürt ailelerinden hala enkaz altında olanlar olduğu belirtiliyor. 

Yerel kaynaklar; sadece Efrîn ve Cindirêsê'de binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini aktarıyor.