9 Mayıs 2024 Perşembe

'Suriye Diyalog Çalıştayı adım atma kararlılığını ortaya koyuyor'

Eyn İsa'da düzenlenen Suriye Diyalog Çalıştayı'na katılan Kongre Star Kuzey Suriye Temsilcisi Ewin Swed, "Kadın mücadelesini savunmak için kadın yasaları konusunda çözüm önerilerimiz var" dedi. TEV-DEM Dış İlişkiler Komitesi Yürütme Kurulu üyesi Salih Müslim ise "Bu toplantıda çözüm için adım atma kararlılığı ortaya konulur" diye kaydetti.
Suriye Demokratik Meclisi'nin (MSD) çağrısıyla gerçekleştirilen "Suriye'yi yeniden inşa edelim geliştirelim" şiarıyla Suriye Diyalog Çalıştayı düzenleniyor.
 
Kuzey Suriye'nin Gre Spi bölgesinin Eyn İsa ilçesinde gerçekleştirilen çalıştaya katılan Kongre Star Kuzey Suriye Temsilcisi Ewin Swed ve TEV-DEM Dış İlişkiler Komitesi Yürütme Kurulu üyesi Salih Müslim ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
 
Evin Swed, "Suriye'de çözüm arayışımız 8 yıldır sürmekte. Suriye'nin her yerinde yıkım şuana kadar devam etti. Askeri çözümsüzlük dayatıldı. MSD'nin çağrısı ile Suriye'deki bütün kesimler yan yana gelerek Suriye'nin çözümü için diyalog içerisinde sorunları tartışıyorlar. Bizde Kongre Star olarak kadınların Suriye'nin çözümünde yer alması gerektiğine inanarak bu diyalog toplantısında yerimizi aldık" dedi.
 
KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA ÇÖZÜMDEN YANAYIZ
 
Suriye'nin değişik bölgelerinden her kesimden siyasetçinin diyalog toplantısında yerini aldığını kaydeden Swed, "Suriye'deki kadınların sorununun çözümü noktasında Rojavalı kadınlar olarak, oldukça tecrübemiz var. Kadın mücadelesini savunmak için kadın yasaları konusunda çözüm önerilerimiz var. Suriye'nin geleceği açısından yedi yıllık tecrübemiz var. Bu tecrübeyi diyalog toplantısına katılan herkesle paylaşmak için Suriye'deki kadınlara fikrimizi taşımak için bu toplantıdayız" diye kaydetti.
 
Rojavalı kadınlar direnişin ve mücadelenin her alanında kendilerini ortaya koymayı başardığını vurgulayan Ewin Swed, "Bu toplantı ikinci gününde devam ediyor. Yaşamın bütün alanında Rojavalı kadınlar kendilerini ıspatladılar. Siyasi alanda, askeri alanda şimdide kadınlar Suriye'nin geleceği açısından ne düşündüğünü bu diyalog toplantısı ile ortaya koyuyor. Bizim bu toplantıya katılma nedenimizde Suriye'nin geleceğinde kadınlarında sözünün olması gerektiğini belirtmektir. Umuyoruz ki Suriye'de biran önce diyalog yoluyla sorunlar çözüme kavuşturulur" diye belirtti.
 
'BU TOPLANTI SURİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ADIM'
 
TEV-DEM Dış İlişkiler Komitesi üyesi Salih Müslim ise "Bu toplantıya gerçek hacminden fazla değer biçmek elbette yerinde olmaz. Biz Ortadoğu toplumları olarak çeşitli toplumsal alanlardan gelenler olarak burada diyalog içerisinde kendi problemlerini tartışmak elbette oldukça önemlidir. Bu şuana kadar yedi yıllık süreçte ilk defa gerçekleştiriliyor" dedi.
 
Diyalog toplantıları adı altında Türkiye'de ve Şam'da defalarca iktidarların bünyesinde toplantılar gerçekleştirildiğini dile getiren Salih Müslim, "Daha önce bazı taraflar Türkiye'de Şam'da olsun bir araya geliyorlardı fakat bu toplantılar her zaman iktidarlar tarafından gerçekleştiriliyordu. Şuan da gerçekleştirilen Suriye diyaloğu toplantısında herkes özgürce katılabiliyor, toplantıda fikrini söyleye biliyor. Böyle tartışmalar ile birlikte insanlar elbette bir sonuca ulaşabilir" diye belirtti.
 
Bu toplantıya katılanların ortak sonuçlar üzerinde anlaşmalara varabileceğini ifade eden Salih Müslim, "Bu toplantıda çözüm için adım atma kararlılığı ortaya konulur. Suriye'nin birçok kesiminden farklı bileşenler Şam'dan çeşitli bölgelerden, aşiretlerden, dini temsilcilerden oluşan geniş bir yelpaze ile Kürtler, Araplar, Hristiyanlar, Süryaniler, Aşuriler, Ezidiler bu toplantıda yerini alarak istediklerini konuşuyorlar. Toplumu istikrara kavuşturmak için elbette böylesi toplantılar gerekiyor. Bu toplantı ikinci kez gerçekleştiriliyor. Bundan sonra üçüncüsü de gerçekleştirilir. Bugün bu toplantı için Eyn İsa oldukça elverişli, yarın Minbic'te olabilir, Tabqa'da olabilir, Qamişlo'da olabilir. Bu toplantılar diyalog için oldukça önemli, artık bu bölgede özgür diyalog olması gerekiyor. Herkes konuşsun utanmadan, sıkılmadan her şeyi diyalog ile tartışabiliriz" diye konuştu.
 
Yedi yl önce gerçekleştirilen Rojava devriminin sadece Kürtler açısından önemli olmadığını bölge halklarının özgürlüğü bakımından öneme sahip olduğunu bu toplantının ortaya koyduğunu vurgulayan Salih Müslim, "Rojava devrimi sadece Kürtler için olmadığı bu toplantı ile bir kez daha kendini göstermiştir. 7 yıllık Rojava devriminde biz sürekli diyalogtan yana olduğumuzu gösterdik. Bu toplantılarla birlikte daha fazla diyalog ile birbirimizi anlayacağız" dedi.
 
AKP/Saray rejiminin bölgeye yönelik tehditlerine değinen Salih Müslim, "Türk devletinin tehditi şimdi ortaya çıkmadı. Biz bu tehditlere karşı dostlarımız ile birlikte halklar ile birlikte cevap olacağız. Biz kendi öz gücümüzle ve dostlarımızla birikte topraklarımızı savunacağız bundan daha meşru bir şey olamaz" diye belirtti.