18 Mayıs 2024 Cumartesi

Sudan'da hükümet feshedildi, 1 yıl OHAL ilan edildi

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, hükümetin feshedildiğini ve ülkede 1 yıl süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Kararın ardından halk Sudan'ın başkenti Hartum'da sokağa döküldü.
Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, hükümetin feshedildiğini ve ülkede 1 yıl süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıkladı.
 
Beşir, başkent Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında, ulusal uzlaşı hükümetinin ve 18 eyaletteki yerel hükümetlerin de feshedildiğini, ülkede bir yıl süreyle OHAL ilan edildiğini söyledi.
 
Sudan Devlet Başkanı, ordunun ülke ve halkın hamisi olacağını vurgulayarak, alınan kararları bizzat takip edeceğini belirtti.
 
Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in hükümeti feshettiğini ve bir yıllık OHAL ilan ettiğini duyurmasından sonra Sudan'ın başkenti Hartum'da halk sokağa döküldü.
 
Konuşmanın sona ermesinin ardından yüzlerce kişi, Hartum, Kuzey Hartum ve Omdurman'da protesto gösterisi düzenleyerek rejimin düşmesi ve El Beşir'in istifa etmesini istedi.
 
19 Aralık'tan bu yana Sudan'da devam eden protestolar kapsamında vatandaşlar El Beşir'i istifaya çağırmıştı. Hükümet, yaşanan olaylarda 31 kişinin öldüğünü duyururken İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de dâhil olduğu diğer kaynaklar protestolarda en az 51 kişinin öldüğünü açıklamıştı.