19 Nisan 2024 Cuma

Sri Lankalı sosyalistlerden 'Kahramanlar Ayı' anması

Londra'daki Sri Lankalı sosyalistler, "Kahramanlar Ayı" anması düzenledi. Jayogoda, o dönem verilen silahlı direniş yenilgiyle sonuçlansa da bugünün isyanlarının mayası olduğu belirtildi.

İngiltere'nin Başkenti Londra'da Sri Lanka'da çalışmalarını sürdüren Frontline Socialist Party (FLSP) anma etkinliği düzenledi. Anma etkinliğine MLKP (Türkiye/Kürdistan), İran Komünist İşçi Partisi, Irak Komünist İşçi Partisi ve Kürdistan Komünist İşçi Partisi, Devrimci Komünist Grup Temsilcileri de katıldı.

Açılış konuşmasının ardından Sri Lanka'dan bağlanan FLSP MK Üyesi Pubundu Jayogoda konuşmasını katılımcıları selamlayarak başladı. Kasım'da katledilen dönemin Halk Kurtuluş Cephesi önderi Rohana Wijeweera anısına ilan edilen ve 1988-89'da ölümsüzleşen 60 binin üzerinde insanın anıldığı "Kahramanlık Ayı"nda ölümsüzleri anmak ve hatırlamak kadar onlardan öğrenmenin belirleyici olduğunu vurgulayan Jayogoda, o dönemde verilen silahlı direnişin geçici yenilgiyle sonuçlanmış olsa da bugünkü isyanların mayası olduğunun altını çizdi. Faşist devlet terörünün Tamillere dönük soykırım ile iç içe geçerek uygulandığını hatırlatan Jayogoda, karşıdevrimci rejimin kırk yıldır iktidarda olduğu kadar halkların özgürlük arayışının da sürdüğünü belirtti.

MLKP temsilcisi konuşmasını "Kasım Kahramanlık Ayı" vesilesiyle Sri Lanka'da ve dünyada ölümsüzleşen devrimcileri anarak başladı. MLKP'nin kasım ayını ölümsüzlere adadığını hatırlatan temsilci, dünya devrimine bağlanmış ülke devrimleri ve sosyalizm için mücadelede ölümsüzleşen dünya devrimcilerini sahiplendiklerini belirtti. Türk devletinin "çöktürme planı"nda Sri Lanka modelini örnek aldığını hatırlatan temsilci, kendilerinin de 1988-1989'da Sri Lanka'da silahlı direnişi yükselten kahramanları örnek aldıklarını söyledi. MLKP temsilcisi, Sri Lankalı sosyalistlere başarı dileklerini sunarken, katılımcıları Londra'da 20 Kasım'da düzenlenecek ölümsüzleri anma etkinliğine davet etti.

Etkinlik örgüt temsilcilerinin konuşmalarıyla ve Enternasyonal marşının söylenmesiyle sona erdi.