16 Mayıs 2024 Perşembe

Sri Lanka'da OHAL ilan edildi

Sri Lanka'da kiliseleri ve otelleri hedef alan bombalı saldırıların ardından hükümet OHAL ilan etti.
Sri Lanka'da kiliseleri ve otelleri hedef alan bombalı saldırıların ardından hükümet OHAL ilan etti. Saldırıların ardından ülke genelinde saldırganlara yönelik operasyonlar başlatılmış ve sosyal medyaya kısıtlama getirilmişti.
 
Hükümet sözcüsü Rajitha Senaratne bugün yaptığı açıklamada saldırının Ulusal Tevhid Cemaati tarafından yapıldığını düşünseler de örgütün uluslarası destek olmaksızın böyle büyük bir saldırı gerçekleştiremeyeceğini vurguladı. Senaratne, "Şu anda örgüte ve örgütün diğer bağlantılarına yurtdışından gelen yardımları, bu örgütün canlı bombaları nasıl yetiştirdiklerini ve bombaları nasıl yaptıklarını araştırıyoruz" diye konuştu.
 
Saldırılar yaşanmadan önce istihbaratın uyardığını aktaran Senaratne şunları söyledi: "9 Nisan'da, ulusal istihbarat şefi bir mektup yazdı ve bu mektupta terör örgütüne üye bir çok kişinin ismi yazılıydı." Senaratne, saldırıyı gerçekleştiren grubun anti-Budist olarak bilindiğini, Budist heykellerine saldırdıkları için dört üyesinin geçtiğimiz Ocak ayında tutuklandığını aktardı.
 
Başbakan Ranil Wickremesinghe ve kabinesinin olası saldırılarla ilgili uyarılmadığının altını çizen Senaratne, kabinenin Sri Lanka Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena başkanlığındaki ulusal güvenlik konseyi toplantılarına davet edilmediklerini vurguladı.
 
Senaratne, "Başbakan bu mektup ve uyarılardan haberdar değildi. Sorumluluktan kaçmaya çalışmıyoruz, ancak gerçekler bunlar. Bu raporları gördüğümüze şaşırdık" dedi.