18 Mayıs 2024 Cumartesi

Soylu: Biz kimsenin DAEŞ mensubunun oteli değiliz

Suruç ve Ankara Garı katliamlarının planlayıcısı olarak kırmızı bültenle aranan İlhami Bali'yi Ankara'da ağırlandığı iddialarına herhangi yanıt veremeyen Süleyman Soylu, iki IŞİD üyesi kadının iadesiyle ilgili "Biz kimsenin DEAŞ mensubunun oteli değiliz" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, El Hom kampından kaçarak Ankara'ya kadar gelen Hollanda vatandaşı iki kadının gözaltına alınmasıyla ilgili, "Biz kimsenin DAEŞ mensubunun oteli değiliz" açıklamasında bulundu.

Soylu'nun sözleri Suruç ve Ankara Garı katliamının arkasındaki isim IŞİD üyesi İlhami Bali'nin Ankara'da bir otelde ağırlanmasını hatırlattı. Kırmızı bültenle aranan Bali, MİT'in bilgisi dahilinde Anadolu Oteli'ne yerleştirildiği belgeleriyle kanıtlanmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP-MHP tarafından bu iddialara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, HDP ve CHP'nin konuyla ilgili soru öngergeleri yanıtsız kaldı.

'SORUMLULUK TÜRKİYE'NİN OMUZLARINA YÜKLENDİ'
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'daki Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çocuklarıyla birlikte Suriye'nin kuzeyindeki El Hol kampından kaçarak Ankara'ya giden, Hollanda'dan çıkıp IŞİD'e katılan iki kadının gözaltına alınmasıyla ilgili soru üzerine Soylu, yabancı IŞİD'lilerin ülkelerine gönderileceğini söyledi.

IŞİD'li kadınlardan birinin vatandaşlıktan çıkarıldığını hatırlatan Soylu, bu uygulamanın bütün sorumluluğu Türkiye'nin omuzlarına yüklediğini söyledi. ABD'yle yapılan anlaşmaya göre Türkiye'nin IŞİD ve benzeri çetelerle ilgili sorumluluk üstlendiği bilinirken Soylu şöyle devam etti:

"Yabancı ülkeler, DEAŞ mensuplarını vatandaşlıktan çıkararak ülkelerine geri kabul etmeme yoluna gidiyor. Bu sadece Hollanda'nın ortaya koyduğu süreç değil, İngiltere de yapıyor. İşin kolayını herkes bulmuş. DEAŞ'lı birisi olduğunda kendi vatandaşlığından çıkarıyor. Yani vatansız bir hale getiriyor. Bizim elimizde sadece Hollandalı değil İngiliz vatandaşı olup DAEŞ mensubu olan veya başka ülkelerin vatandaşı olup o ülkelerin kabul etmediği ya da vatandaşlıktan çıkardığı kişiler mevcut.

"Bu bir sorumsuzluktur. Ben ne yapayım senin teröristini, ben nereme koyayım senin teröristini. Biz kimsenin DEAŞ mensubunun oteli değiliz.

"Diyelim ki cezaevinde bir müddet tuttum. Adam cezaevinden çıktı. Senin teröristine ben vatandaşlık mı vereyim?"

'IŞİD'LİLER FIRAT KALKANI BÖLGESİNE GÖNDERİLİYOR'
Soylu, Kuzey ve Doğu Suriye bölgesinde yakaladıklarını iddia ettiği IŞİD'lilerin, Fırat Kalkanı işgal harekatıyla elinde tutukları Cerablus bölgesindeki cezaevlerine götürüldünü ileri sürdü. Soylu, bazılarının ise geri gönderme merkezlerinde tutulduğunu ve sonraki aşamada ülkelerine gönderileceğini söyledi.

Kendi ülkelerinde idam cezası varsa dikkatli davrandıklarını söyleyen Soylu, Türkiye vatandaşı IŞİD'lilerle mülakat yaptıktan sonra savcılığa gönderdiklerini kaydetti. Soylu, mülakatların içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi vermedi.