7 Eylül 2024 Cumartesi

Sosyalist kadınlar kampta buluştu

Sosyalist kadınlar iki gün süren kadın kampında bir araya geldi. 

Rengin Kadın Korosu ve Sosyalist Kadınlar Birliği, kadın kampında bir araya geldi. İki gün süren kampta kadınlar bir yandan öğrendi bir yandan eğlendi.

KADININ TARİHTEKİ YERİ VE ROLÜ TARTIŞILDI
Kampta kadın özgürlük mücadelesi üzerine tartışmalar yürütüldü. Hatice Güden yönetiminde yapılan "Kadının tarihteki yeri ve rolü" tartışmasında kadınların özgürleşme mücadelesinin ortaya çıkışının tarihsel kökenleri konuşuldu. Kadınların tarih boyunca rolü, aile ve toplum içinde değişen statüsü örneklerle ele alındı. Yerleşik hayata geçiş ve özel mülkiyetin ortaya çıkışı ile birlikte kadınların toplumdaki yerinin de ciddi anlamda değişikliğe uğradığını belirten Güden,  kadınların toplum içindeki rolünün "belirleyen"den, "sürüklenen"e dönüştüğüne dikkat çekti. "Tarihteki ilk köleler kadınlar olmuştur" tespitini yapan Güden, Fransız devrimi gibi tarihin akışını değiştiren olaylarda yer alan kadınların kendi hakları için de ayaklanmaya başladıklarının altını çizdi. Kadınların tüm baskılara rağmen on yıllardır hakları için mücadele ettiklerini belirten Güden, "Bugünden bakıldığında eksiklikler olmasına rağmen Sovyet sosyalist dönemde kadınlar önemli haklar elde etti. Kapitalizmin 200 yılda başaramadıklarını sosyalistler 15-20 yıl içinde tamamladı. Eğitim, kadınların farklı iş kollarında çalışması, yönetici olmasının önü açıldı" dedi.

Kampa katılan kadınlar ise sorgulamaya başlamanın önemli bir adım olduğunun altını çizerek, kadınların başta en yakınları olmak üzere toplumsal cinsiyet rollerini değiştirici müdahalelerde bulunmasına dikkat çekti. Çocuk bakımını, ev işlerini paylaştırmanın önemine vurgu yapan kadınlar, "Yaşamı üreten biziz, değiştiren yine biz olacağız" dedi. Kadın özgürlük mücadelesine ilişkin tartışmaların yürütüldüğü toplantıda, "Tek başına çalışmak, tek başına eğitimli olmak veya tek başına karşı koyuş kurtarıcı olmaz. Bunların hepsini bir araya getiren bir örgütlülük önemlidir" dedi. Toplantı sonunda okuma ve çalışma gruplarının kurulmasının öneminin altı çizildi.

RENGİN: KADININ GÜCÜ, NEFES ALINAN YER, HEYECAN
Kampta yürütülen bir başka tartışmayı ise Sosyalist Kadınlar Birliği üyeleri yönetti. "Rengin Kadın Korosu'nda yer almak hayatınızda neleri değiştirdi" sorusuna kadınlar, "kişisel yeteneklerimin farkına varmamı sağladı",  "kendime güvenimi kazandım", "evden çıkmazdım şimdi çalışıyorum", "kadınlardan örülü bir çevrem oluştu", "çatı altında Türk de Kürt de, inançlı da ateist de var. Rengin önyargılarımı yıkmamda çok faydalı oldu", "8 yıldır elime kitap almıyordum şimdi kitap okuyorum" yanıtları verdi.

Koronun kuruluşuna öncülük eden Sosyalist Kadınlar Birliği'nin kuruluşu, Londra'daki çalışmaları üzerine bilgiler verildi. Bugün edindiğimiz birçok hakkın mücadele ile elde edildiğini vurgulayan SKB temsilcisi kadınların gücüne dikkat çekti.