2 Mayıs 2024 Perşembe

SKM: Hayatlarımız eve sığmıyor, 1 Mayıs’ta isyana

Sosyalist Kadınn Meclisleri, 1 Mayıs dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Hayatlarımız eve sığmıyor, 1 Mayıs'ta isyana" dedi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs dolayısıyla açıklama yaptı. Pandemi salgınıyla kadınların zor olan yaşamlarının daha da zorlaştığı kaydilen açıklamada, "Kadınlar evlerde, işyerlerinde, sokakta ve yaşamın her alanında şiddete maruz kalıyor ve emeği sömürülüyor" denildi.

İşçi ve emekçi kadınların 1 Mayıs'ını kutlayan SKM açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Kadınlar evlerde erkek şiddetinin artmasıyla ve ev içi emeğinin değersizleştirilmesiyle karşı karşıyayken, işyerlerinde virüsün ölüm riskiyle, sokaklarda ise faşist şeflik rejiminin zorbalığıyla karşı karşıya. İşten çıkarmalarla, Kısa Çalışma Ödeneği adı altında ücretli izin hakkı gasp ediliyor. İnfaz yasası ile kadına yönelik şiddet uygulayanlar tahliye edilerek kadınların can güvenliği tehlikeye atılıyor. 

Salgın koşullarında ev içi emeğimizin giderek daha fazla sömürüye açık hale getirilmesi, erkek şiddetinin yaşamımız üzerindeki riskini artırdı. Salgın süresince ev emekçisi kadınlara maaş bağlanması her zamankinden daha hayati önem taşımaktadır. Erkek şiddeti artarken AKP’nin yapması gereken şiddete maruz kalan kadınların başvuru yapacakları mekanizmaların önünü kesmek değil “Acil başvuru” hattının zaman kaybetmeden açılmasıdır. 

Salgın koşullarda kadınların hayatını güvenceye alacak yegane uygulama ücretli izin hakkının ve ücretli ebeveyn izni verilmesidir. Ücretli izin hakkımızın sağlanması için “1 Mayıs'ta grev, direniş ve boykot” diyor, işçi ve emekçi kadınların 1 Mayıs mücadele gününü kutluyoruz. 

Yaşanan zorlu koşula rağmen başta işçi ve emekçi kadınlar olmak üzere herkesi faşizme ve çürümüş kapitalizme karşı alanlarda olmaya, "Kapitalizm öldürür, sosyalizm yaşatır" diyerek mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."