17 Mayıs 2024 Cuma

SKB: Af Örgütü'ndeki gözaltı saldırısını kınıyoruz

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği, açlık grevlerine dikkat çekmek için Ulusararası Af Örgütü'nün Londra'da bulunan binasında eylem yapanlara yönelik polis saldırısı kınadı, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.
Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin sona erdirilmesi talebiyle yapılan açlık grevlerine dikkat çekmek için Roj Kadın Meclisi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Göçmen İşçiler Kültür Derneği (Gik-Der) ve Kürt Halk Meclisi üyelerinin Uluslararası Af Örgütü'nde sürdürdüğü eyleme yapılan polis saldırısını kınadı.
 
Dünyanın en kitlesel açlık grevinin büyük bir irade ile aylardır sürdüğünü ifade edilen açıklamada "Avrupa devletleri, insan hakları örgütleri son derece insani bir talep ile devam eden açlık grevleri karşışındaki sessizliğini koruyor. Şimdiye kadar 8 kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce tutsağın ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya geldiği bu direnişi görmemek insan hakları kuruluşları için bir insanlık ayıbıdır" diye belirtildi.
 
Bu sessizliği protesto etmek ve duyarlılık çağrısı yapmak için Sosyalist Kadınlar Birliği, Roj Kadın Meclisi ve Gik-Der ve Kürt Halk Meclisi üyelerinin Çarşamba günü Uluslararası Af Örgütü'ne girerek açıklama yapmalarını, duyarlılık gösterilmelerinin istendiği ifade edilen açıklamada, "Sözde insan hakları kuruluşu olan af örgütü bırakalım bir açıklama yaparak sessizliğni bozmayı, arkadaşlarımızın taleplerini duymazlıktan gelmiştir. Bir süre sonra da insani ihtiyaçlarını karşılamalarını önlemek için kapılarını kilitlemiştir. Üç gün boyunca açlık grevi yapan arkadaşlarımız dün gece af örgütü tarafından polis devreye sokularak zor kullanılarak gözaltına aldırılmıştır. Aralarında SKB Avrupa Koordinasyon üyemiz Eylem Özdemir'in de olduğu 20 arkadaşımız gözaltındadır" denildi.
 
Sosyalist Kadınlar Birliği, "Başta Leyla Güven ve kadın tutsaklar olmak üzere hapishanelerde, Strasbourg, Galler, Hewler, Paris ve Londra'da devam eden açlık grevcilerinin 'Tecrit insanlık dışıdır, kaldırılsın' talebini duymaya ve Af Örgütünü insan hak ve özgürlüklerinden yana tutum almaya çağırıyoruz" diye belirtti.