19 Mayıs 2024 Pazar

SGDF Dersim'de Mart ayı katliamları anması gerçekleştirdi

SGDF, Dersim'de Mart ayında gerçekleşen katliamlara ilişkin anma gerçekleştirdi. Egemenlerin katliamlarının planlı olduğu belirtilen anmada, bu katliam politikaları ancak devrimci mücadele ile durdurulabileceği vurgulandı.
Sosyalist Gençlik Dernekleri Fedarasyonu (SGDF), HDP Dersim İl binasında 12 Mart Gazi ve Qamişlo katliamları, 16 Mart Beyazıt ve Halepçe katliamlarında hayatını kaybedenleri andı.
 
Gazi ayaklanmasında katledilenlerin fotoğraflarının ve "Gazi'nin direniş ruhuyla katliamların hesabını gençlik soracak" pankartının asıldığı salona HDP Dersim Gençlik Meclisi üyeleri de destek verdi.
 
Saygı duruşu ile başlayan anma Gazi ayaklanmasını anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Sinevizyonun ardından Gazi ayaklanmasının simge isimlerinden Hasan Ocak'ı anlatan kısa bir video gösterildi.
 
Anmada söz alan Gazi ayaklanmasının tanıdığı, "Hasan Ocak ile yıllardır beraberdik. Hasan, Gazi ayaklanmasının ardından hemen kaybedildi. Daha sonra analar olarak Galatasaray'da Hasan bulunsun diye bir araya geldik. Sürekli haykırdık cenazelerimiz bulunsun diye, 'katillerden hesap sorulsun' dedik. Analar olarak el eleydik bize de saldırdılar ama biz yılmadık Hasan'ı bulduk. Şimdi de Galatasaray'ı yine yasakladılar ama biz kazanacağız" dedi.
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi(ESP) adına yapılan konuşmada, Dersim gibi soykırıma ve büyük kırımlara maruz kalmış bir yerde katliamlarla ilgili konuşmak hem hüzünlü hem de coşkulu olduğu kaydedildi. Konuşmada, "Burası ‘38 dersim katliamı ile şekillendirilmeye çalışılmış, Dersim katliamı ne ilk ne sondu devletin katliam politikalarında. Devletin katliamı ve soykırımı çarpıcıdır" ifadeleri kullanıldı.
 
KATLİAMLARI DEVRİMCİ MÜCADELE DURDURUR
 
Devletin katliamlarına değinilen konuşmada, "Coğrafyamız tam olarak katliam ve iç savaş coğrafyasıdır. Kürdistan'ın kan dökülmemiş bir karış toprağı kalmadı. Bu coğrafya çok ulusal kimlikli, aynı zamanda çok farklı politik görüşlerin olduğu bir coğrafya. Egemenler, bu farklılıkları bastırmak için planlar yaparlar. Kapitalist sistemde hiçbir katliam plansız değildir" denildi.
 
Katliamlar tarihine dikkat çekilen konuşmada, "Burada bir halkların mücadelesini bastırmak için devlet örgütlülüğü var. 2004'te Qamişlo katliamının nedeni yükselen Kürt ulusal mücadelesiydi. 1995 Gazi katliamı aynı zamanda büyük bir ayaklanmadır. Gazi'de yükselen devrimci muhalif, emekçi halkı bastırmak amaçlıydı. Gazi'de devlet Alevi-Sunni çatışması yaratmak istedi ama halk sosyalistlerin işaretiyle cami yerine karakola gidince katliam ayaklanmaya dönüştü.  Örgütlüyseniz eğer katliamlara amacına ulaşmaz. HDP ise aralarında derin çelişkiler olan halkları bir araya getirmesinden ötürü devlet bu kadar saldırıyor. Egemenler yalnızca devrimci ayaklanmalarla bu katliam politikalarını durdurur. Biz birleşik mücadelenin önemine inandığımız için buradayız" diye kaydedildi.