GÜNCEL
SETA'yla ilgili sorulara yanıt verilmedi
Türkiye'deki yüzlerce gazeteci ile 7 uluslararası basın kuruluşunu fişleyen bir rapor hazırlayan SETA'yla verilen soru önergesinde yer alan sorulara yanıt verilmedi. Bakanlıkça gönderilen cevap yazısında sadece vakfın tüzel kuruluşuyla ilgili bilgiye yer verildi.
Cumhurbaşaknı Yardımcısı Fuat Oktay, Siyaset Ekonomi Toplum Araştırmaları Vakfı'yla (SETA) ilgili verilen soru önergesine yanıt vermedi.HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in Oktay'ın yanıtlaması üzere Meclis başkanlığına verdiği soru önergesinde, "İktidara yakınlığıyla bilinen SETA Vakfı, 'Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları' başlığı ile 5 Temmuz 2019 tarihinde yayınladığı 202 sayfalık raporunda, 7 uluslararası medya kuruluşunu hedef almıştır" ifadelerine yer vererek, raporda yer alan fişlemeye dikkat çekmişti.
SETA'nın uluslararası basın kuruluşları ile muhalif bir çok gazeteci hakkında düzenlediği raporla ilgili Koçyiğit, 6 soruya yanıt verilmesini istemişti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise sorulara yanıt vermekten kaçınırken SETA'nın tüzel kimliğini açıklamayla yetindi.
Soru önergesine verilen yanıt şöyle:
"Muş Milletvekili Sayın Gülistan Kılıç Koçyiğit'in 7/16337 Esas Sayılı Soru Önergesine Bakanlığımızca Hazırlanan Cevap"
Bakanlığımız (Vakıflar Genel Müdürlüğü)'ca;
Siyaset Ekonomi Toplum Araştırmaları Vakfı, Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesinin 30.12.2005 tarihli ve E.2005/390, K.2005/360 sayılı kararı gereği, Vakıflar Genel Müdürlüğü merkezi siciline tescil edilerek, kuruluşu 08.02.2006 tarihli, 20674 sayılı Resmi Gazete'de ilan edilmiştir. Vergi muafiyeti bulunan Vakıf halen Ankara ilinde faaliyetine devam etmektedir."
KOÇYİĞİT'İN YANIT İSTEDİĞİ SORULAR
Koçyiğit, soru önergesinin gerekçesinde "Tarafsız, objektif ve herhangi bir akademik araştırmayan dayanmayan rapor, basın örgütleri kamuoyu tarafından ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit olarak değerlendirilmiş olup; internet andıcı ve fişleme belgesi niteliğinde olduğu ifade edilmiştir" değerlendirmesinde bulunmuş ve şu soruları yöneltmişti:
1. SETA Vakfı'nın "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" başlıklı raporunda 7 uluslararası medya kuruluşu ve bu kuruluşlarda görev yapan gazeteciler ile ilgili neden böyle bir çalışma yapılmıştır? SETA Vakfı'ndan bu raporun hazırlamasını kim veya kimler istemiştir?
2. Hiçbir Akademik araştırma ve incelemeye dayanmayan internet ortamında paylaşılanlar üzerinden hazırlanan raporun amacı nedir? Bu rapor neye ve kime hizmet etmektedir?
3. Raporda uluslararası medya için çalışan gazetecilerin isimleri, özgeçmişleri, haberleri, sosyal medya paylaşımlarını ve görsellerine yer verilmesinin nedeni nedir? Gazetecilerin basın ve kişisel özgürlüklerine yönelik hazırlanan bu rapor ile ilgili bir girişimde bulunacak mısınız?
4. Muhalif gazetecileri hedef gösteren SETA gibi kuruluşlar hakkında soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz? Bu tür fişleme ve hedef gösterici belgelerin hazırlanmaması ve yayınlanmaması için ne gibi önlemler alacaksınız?
5. Raporda adı geçen gazetecilerin başına gelebilecek herhangi bir olumsuz hadisenin sorumlusu kim veya kimler olacaktır? Gazetecilerin maruz kalacağı herhangi bir olumsuz durumda sorumluluğu üzerinize alacak mısınız?
6. Söz konusu raporda HDP'li milletvekillerinin kamuoyunu doğru bilgilendirmediği ve güvenilir haber kaynağı olmamakla suçlamıştır. HDP Milletvekillerinin güvenilir olmadığına ilişkin ithamın somut dayanağı var mıdır? Türkiye'nin üçüncü büyük partisinin milletvekillerinin "güvensizlikle" itham edilmesiyle ilgili bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?