25 Kasım 2024 Pazartesi

SES Diyarbakır Şubesi: Yıpranma payımızı istiyoruz

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde fiili hizmet zammı ile ilgili basın açıklaması yapan SES Diyarbakır Şubesi, "Sağlık ve sosyal hizmet iş kolu ağır ve tehlikeli iş kolu kapsamındadır. O sebeple de yıpranma payımızı talep etmekteyiz" dedi.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaptığı basın açıklaması ile fiili hizmet zammı taleplerini dile getirdi.
 
"Çalışma hayatında ve emeklilikte insan onuruna yakışır bir ücret" pankartının yanı sıra "Mezarda emekliliğe hayır", "Çalışırken ve emeklilikte insanca yaşam" dövizlerini taşındığı eylemde basın açıklamasını SES Diyarbakır Şube Sekreteri Mehmet Nur Ulus okudu. Ulus, yaşanan krizden sermayenin ve iktidarın sorumlu olmasına rağmen krizin faturasının emekçilere yıkılmak istendiği belirtilerek, "Krizi gerekçe göstererek ekmeğimize el konulmak isteniyor, cebimizdeki üç kuruşa göz dikiliyor, haklarımız daha da budanmak isteniyor; krizi fırsat gören patronlar işçilerin mesai ücretlerine el koyuyor, işten çıkarmalar yaygınlaşıyor" dedi.
 
Ulus, "Aynı gemideyiz" denilerek emekçilerden fedakarlık beklendiğinin ancak aylardır hakları için direnen Flormar, Cargill ve 3. havalimanı işçileri gibi direnmekten ve haklarına sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceklerini belirtti.
 
Yıpranma payı, diye bilinen fiili hizmet süresi zammının sağlık emekçileri gibi ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanların çalıştığı süreye ek emeklilik primi olarak eklenmesi, erken emekliliğin sağlanması anlamına geldiğini hatırlatan Ulus, hepatit, AIDS, KKKA gibi pek çok hastalık yönünden risk altında olduklarını, ameliyathane çalışanlarının yüzde 83'ünün kesici-delici alet yaralanması yaşadığını, kadınlarda meme kanseri riskinin yükseldiğini vurguladı. Ulus, "Sağlık ve sosyal hizmet iş kolu ağır ve tehlikeli iş kolu kapsamındadır. O sebeple de yıpranma payımızı talep etmekteyiz" diye konuştu.
 
Sağlık Bakanlığı'nın 2013 yılında yayınladığı bir genel yazı ile ağız ve diş sağlığı merkez ve hastanelerinde çalışan röntgen teknisyenlerinin fiili hizmet süresi zammından yararlanamayacaklarına ilişkin uygulamanın SES'in Danıştay'a açtığı dava sonucu iptal edildiğini hatırlatan Ulus, 3 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan KHK ile 'insan sağlığıyla ilgili işlerde çalışanlara yıllık 60 gün olmak üzere yıpranma payı düzenlemesi yapılması' maddesinin özelde çalışan sağlık emekçilerini kapsamadığını belirtti. 
 
İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
 
"Yapımı sürecinde bizlere fikrimizi sormadınız, ancak artık sesimizi duymak zorundasınız" diyen Ulus, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak imza kampanyası başlattıklarını açıklayarak taleplerini şu şekilde sıraladı:
 
-Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan tüm emekçilerin dahil edildiği,
-Geçmiş çalışma yıllarını kapsayan,
-Fiili çalışma süresi şartını kaldıran yeni bir yasal düzenlemenin yapılması.