21 Mayıs 2024 Salı

Şenoğlu: Yeni yaşamı inşa edeceğiz

HDK Genel Kurulu'nda konuşan Eşsözcü Sedat Şenoğlu, "HDK'nin programı ruhu, sistem karşıtlığıdır. Dünyayı savaşa, acıya, yıkıma boğan emperyalist kapitalist sitemin gerici iktidarlarına karşı sistem karşıtlığıdır. HDK, bir üçüncü yol seçeneğidir" dedi.

HDK'nin çalışmalarını ve etkinliklerinin yer aldığı sinevizyon gösterimi sonrasında açılış konuşmasını HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sedat Şenoğlu yaptı.

İlk sözü alan Sedat Şenoğlu, dünyanın birçok ülkesinde yaşanan halk isyanlarının 2019 yılına damgasını vurduğuna dikkat çekti. 2020 yılının da ezilen halkların ve kadınların isyanıyla sarsılayacağını söyleyen Şenoğlu, "Dünyayı alt üst edecek büyük devrimsel dönüşümler döneminden geçiyoruz. 2020 yılı hem dünya hem de coğrafyamız için karar yıllarından biri olacak. Bunun bütün emareleri var. Emperyalist küreselleşmenin kirizinden bahsediyoruz. Siyasi kriz, ekolojik kriz, toplumsal kriz. Sistemin krizi insanlık çöküşünde açığa çıkıyor" dedi.

'İNSANLIK YENİ YAŞAM ARIYOR'
Dünyanın yedi kıtasında krize karşı yeni yaşam arayışının olduğun söyleyen Şenoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"İnsanlık yeni bir yaşam arıyor. Toplumsal kurtuluş, devrim arıyor. Biz bu gerçeğe bağlıyız. HDK belki bu coğrafyanın özgün bir üretim ve çözümü olarak var oldu. HDK onun felsefesi, tarihsel bağlandığı değerleri, programı, stratejisi, ufku ve ruhu bütün bir tarihin büyük bir direnişlerinden, devrimlerinden, isyanlarından besleniyor. HDK'nin programı ruhu, sistem karşıtlığıdır. Dünyayı savaşa, acıya, yıkıma boğan emperyalist kapitalist sitemin gerici iktidarlarına karşı sistem karşıtlığıdır. HDK, bir üçüncü yol seçeneğidir. Bu soyut bir şey midir, hayır. İşte Rojava. Onun mümkünlüğünü dünya ezilenleri için onun kılavuz olduğu Rajava devrimidir. Dünyanın halkları ezilenleri Rojava'ya yönelik saldırıda ayağa kalktı. Rojava'da insanlığın gördüğü şey Paris Komününde gördüğü şey neyse odur. Onun amacı halklar için elle tutulur bir şeydir. HDK olarak biz de bu coğrafyada Rojava'yı, onun yeni yaşamını yaratmak istiyoruz.

'YIKIMA KARŞI YENİ YAŞAMI İNŞA EDECEĞİZ'
"HDK aynı zamanda toplumsal örgütlenmedir. Özü ve ruhu budur. Devrimin güvencesi, yeni bir demokratik toplum, faşizmin dayattığı tekçi, ırkçı, cinsiyetçiliğe karşı demokratik, eşitlikçi ve kadın özgürlükçü bir toplumsal örgütlenmedir. Dünyadaki siyasi dönüşüm güvencesi, üçüncü yolun inşa etme mücadelesinden ve kavgasından geçecektir. Toplumsal dönüşüm diyoruz. Hem dünyaya hem de Türkiye'ye baktığımızda sistemin bütün krizini, toplumun en ücra hücresine kadar yaymaya çalışıyor. HDK için çözüm dediğimiz şey de toplumun en küçük hücresinde, en mikro düzeyinde onu kurmak demektir. Devrimin güvencesi, sınıfsız, sömürüsüz savaşsız dünyanın güvencesi, onun gündelik hayat içinde sistem karşıtlığını, onun ahlakını, kültürünü inşa etmektir. Türkiye ve Kürdistan özgürlük hareketlerinin, sosyalistlerin birlikte inşa ettiği bu gerçeklik, sistemi altüst ettiği için sistem HDK'nin temel amaçlarına ve hedeflerine saldırıyor. Yok etmek istediği bu. Savaş bunun için var, kadınlara karşı savaş bunun için var, ekolojijk yıkım bunun için var. Bizler de buna karşı yeni yaşamı inşa etmek istiyoruz. Bu zor ama çok mümkün. Dünya ezilenleri, işçileri, halkları aynı çıkışı, kurtuluşun yolu ve yöntemini arıyor. HDK bunun bir parçası. Burada verdiğimiz mücadele dünya için verdiğimiz mücadeledir."

'TOPLUMSAL DEVRİMİ ŞİMDİDEN YAPMALIYIZ'
HDK Eş Sözcülüğü görevini devredecek olan Gülistan Kılıç Koçyiğit ise 5 Ocak'ta yaşamını yitiren Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar ile 9 Ocak'ta Paris'te uluslararası komployla katledilen Sakine Cansız, Fiden Doğan ve Leyla Şaylemez'i anarak konuşmasına başladı. Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Selma Irmak, Çağlar Irmak, Selçuk Mızraklı şahsında tüm tutsakları selamladı.

Geçen yıl düzenlenen Genel Kurul'da Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için açlık grevinde olan Leyla Güven'i hatırlatan Koçyiğit, salonda bulunan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in direnişini selamladı, "Buradan İmralı'ya selam olsun diyoruz. Bu tecriti bitireceğiz. Sayın Öcalan'ın sağlık ve özgürlüğü için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

"Kapitalizm savaştır, yıkımdır, sömürüdür. Kapitalizmin kendisi yok etmedir" diyen Koçyiğit, "Kapitalizmin sınırı yoktur. Yer altı, yer üstü, denizi, uzayı, nerede çıkarı varsa, orayı talan vardır. Biz bunu yıkmak istiyoruz. Bizim toplumsal devrime ihtiyacımız var. Ama o devrimi erteleyemeyiz. O devrimi bugünden yapmalıyız. Zihniyetimizi, ilişkilerimizi, yöntemlerimizi değiştirerek, toplumu örgütleyerek sistemin karşısına konumlandırarak yapacağız. HDK bunu yapmak için yola çıkmış, örgütün adıdır" dedi.

'ŞİMDİ HDK ZAMANI'
HDK ile ilgili yapılan "HDK barış döneminde kuruldu, şimdi savaş var. HDK'ye gerek yok" yaklaşımlarına ilişkin yanıt veren Koçyiğit, "Bu anlayışların HDK'yi hiç anlamadıklarını, HDK'nin yapmak istediği toplumsal devrimi anlayamadıklarını söylüyoruz. İşte tam da HDK'yi örgütlemek ve toplumsal devrimi gerçekleştirmek için seferber olma zamanı" diye belirtti.

Rojava devrimine yönelik saldırının sadece Kürt halkının siyasi taleplerine yönelik yapılmadığını söyleyen Koçyiğit, "AKP-MHP faşizmi bu devrimi hedef konumuna getirdi. Sadece devletin rahatsız değil. Bu devrim bütün kapitalist odakları rahatsız ediyor. Kapitalizmin kalelerini sarsıyor. Çünkü kapitalizmin karşısında yeni yaşamı yeşertiyor. O nedenle Rojava'ya saldırıyor. Bu saldırının ideolojik bir saldırı olduğunu ifade etmeliyiz. Rojava'yı savunmak Türkiye'deki varlığımızı savunmak anlamına geliyor. Rojava'da halkları katledenlerin burada çok daha fazla katliamlar yapacağını, 1915'leri yaşatacağını öngörmemiz gerekiyor" diye kaydetti.

'SAVAŞI REDDEDİYORUZ'
Koçyiğit konuşmasına şöyle devam etti: 
"AKP çürümüş bir iktidarın adıdır. Yaşam adına hiçbir şey vaad edemiyorlar. O nedenle her gün savaş tamtamları çalarak yeryüzünü Antartika'yı bile fethetmeyi önüne koyan cihadist, militarist bir savaş örgütüne dönüşmüş durumda. Kendisini İhvan'ın biricik temsilcisi görüyor. Türkiye'yi İhvan'ın yayıldığı bir ülke konumuna getiriyor. Eğer bir müdahale olacaksa, barıştan, eşitlikten, özgürlükten yana olabilir. Bütün savaşları reddettiğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Hem Kürt halkının onurlu barışı için, hem de bölgedeki bütün halkların onurlu barışı ve bir arada yaşaması için HDK'nin daha fazla emek ve çaba harcaması gerekiyor. Bu da bizim çoğu zaman eksik bıraktığımız, en fazla özeleştirisini vermemiz gereken başlıklardan birini oluşturuyor."

AKP'nin büyük şehirleri kaybedince rant musluklarının da kesildiğini söyleyen Koçyiğit, "Bunu kayyumlarla belediyeleri gasp ederken rant musluklarında çöreklenmede görüyoruz. Bunu Kanal İstanbul projesinde görüyoruz. 25 saniyede asgari ücret tutarında Saray'ın harcama yapmasında görüyoruz. 2300 lirayı halklarımıza reva görenlerin 5 şirkete bütçe ayırmalarında görüyoruz. Biz aynı gemide değiliz. Bu krizin bedelini demeyeceğiz demiştik. Bu krizin bedelinini ödemesi gerekenlere ödetmek için daha kararlı bir şekilde mücadelemizi büyütmemiz gerekiyor" diye konuştu.

'HASANKEYF'İ GELECEK KUŞAKLARA BIRAKAMADIK'
AKP'nin Kanal İstanbul gibi, yaşam alanlarını, tarih ve kültürel mirasları yok ederek geleceksizliği dayatığını kaydeden Koçyiğit, Hasankeyf'in yıkımdan kurtaramadıkları özeleştiri vermeleri gerektiğini belirtti. Koçyiğit, "Hasankeyf'in 12 bin yıllık tarihi gelecek kuşaklara miras bırakamadık. Bunun vebali bizim üzerimizdedir. Bunun ağırlığını üzerimizden hissediyoruz. Bütün insanlık değerlerine sahip çıkmak HDK'nin en büyük borcudur. Gelecek dönem için yaşatmaya inşa etmeye çalışacağız" dedi.

Grup Yorum üyelerinin açlık grevinin sürdüğünü hatırlatan Koçyiğit, Grup Yorum üyelerinin haksızlığa karşı yürüttükleri eyleme destek verilmesi çağrısı yaptı.

Yeni dönemde sözcülük görevinde olmayacağını belirten Koçyiğit, yeni dönemde eş sözcülerin, yürütme kurulunun, genel meclisin yeni dönemde mücadeleyi daha iyi noktalara taşıyacağına inandığını söyledi. Yoldaşlarına ve yol arkadaşlarına kendisine katkıları nedeniyle teşekkürlerini ileten Koçyiğit "Her birinize tek tek teşekkür ediyorum. İyi ki yoldaşıyız, iyi ki yol arkadaşıyız. Serkeftin" diyerek konuşmasını tamamladı.

Genel Kurul, konukların ve bileşen parti ve örgütlerin temsilcilerinin konuşmasıyla devam ediyor.