3 Mayıs 2024 Cuma

Seçim çalışması, yerelleşmek ve kitleselleşmek

Seçim komite ve koordinasyonları, siyasal çalışmalarımızın sevk ve yönetimini en efektif biçimde sağlamayı hedeflemeli ve sonuç alıcı bir devrimci iradeyle süreci örgütlemelidir. Etkili bir siyasi kampanya yürütmek için adaylarımızın olduğu alanlarda seçim komitelerimiz aday etrafında konumlanmalı, DEM Parti seçim örgütlerinde görev almaktan asla sakınmamalıdır. Tüm kuvvetlerimizi ve ilişki ağımızı birleşik politik çalışma ve mücadele için seferber etme yolundan yürümek temel düsturumuz olmalıdır.

Devrimci sosyalistler, 31 Mart 2024 yerel seçimlerine dair taktik politikasını ocak ayında belirledi. Bu taktik politika, Türkiye ve Bakurê Kürdistan'da yerel seçimlere birleşik demokratik partimiz DEM Parti'yle girilmesi temelinde şekilleniyordu. DEM Parti'nin kendi adaylarıyla seçimlere katılması temelinde ve birleşik parti çatısı altında devrimci sosyalist adaylarla seçime girmek, her metropol, kent, ilçe, belde ve köyde aktif biçimde çalışmalara katılmak, hiçbir burjuva parti ve başkan adayına oy çağrısı yapmamak, sosyal şoven karakterli hiçbir aday önerisine ve ittifak oluşumuna destek vermemek bu taktik politikanın köşe taşlarıydı.

Birleşik mücadele partimiz içinde yürütülen taktik politika tartışması ve iç mücadele sonunda İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi politik açıdan belirleyici metropol kentlerde kendi adaylarıyla seçime girme kararı alması çok önemlidir. Yanı sıra politik güçlerin cepheleşmesinde ve yerel iktidar mevzileri kazanmada belirleyici bir taktik politikadır. Türkiye kentleri açısından DEM Parti'nin seçim tablosu parçalı olmasına ve kent uzlaşısı politikasının CHP'yle kısmi yerel uzlaşmalara rağmen 2019 yerel seçimlerinin yanlış taktiğine düşmedi. Üçüncü cepheyi güçlendiren bir politik hattı benimsedi. Emekçi sol hareketin CHP'ye blok olarak yedeklenmesinin önüne geçti, birleşik mücadelenin bir cephesi ve odağı olma konumunu belirginleştirdi.

Devrimci sosyalistler, merkezi olarak veya alan örgütlerinin belirlediği yerel seçim planları somutluğunda kendi örgütsel gelişim hedeflerine göre seçim bölgelerini tespit etti ve çalışmalarını başlattı. Geriye kalan üç haftalık süreç boyunca seçim çalışmaları, mart ayının gündemlerini de kapsayarak ilerleyecektir. Bugün gelinen aşamada 2024 yerel seçim kampanyaları 20 Şubat sonrası dönem itibariyle bütün yoğunluğu ve yükselen temposuyla sürüyor. Devrimci sosyalistler devrimci seçim çalışması düzeni içinde ve bu çalışmayı mart-mayıs sürecinin özgün gündemleriyle birlikte ele alıyor. Somut planlama ve hedefler doğrultusunda siyasal devrimci çalışmayı geliştiriyor.

Devrimci sosyalistler, birleşik partimiz DEM Parti'nin dinamiklerini, siyasal çerçevesini ve hedeflerini belirlediği siyasal çalışmanın etkin bir öznesi ve gücüdür. İttifakların biçimlenip netleştiği, emekçi sol hareketin siyasal mücadele ve çalışma sahasına tüm varlığıyla konumlandığı bu anda en başat ve ihmal edilemez görevlerimizden biri, üçüncü cephe çizgisinin kitle çalışması içinde inşa edilmesi ve belirginleştirilmesidir. Bu görevin siyasal ve örgütsel boyutları etkin, yaratıcı ve verimli bir çalışma olarak örgütlenmelidir. Siyasal hedeflerimiz ile örgütsel hedeflerimiz her bir devrimci çalışma alanı için berrak olmalıdır. Burjuva partilere oy yok şiarıyla tek tek düzen partileri kitleler nezdinde teşhir edilmeli, sosyalşoven ve düzen soluna yedeklenen emekçi solun reformcu bölükleri devrimci bir eleştiri ve teşhire tabi tutulmalıdır. Diğer yandan somut örgütsel hedefler belirlemeli, bir hareket planında somutlaşmalıdır. Her alan örgütümüzün, komitemizin ve çalışma grubumuzun hedefleri net olmalıdır. Bu hedeflerin kılavuz iplerini sıkıca tutan ve devrimci çalışmayı zengin ve yaratıcı biçimde motif motif ören adım adım ilerleyen bir çalışma tarzı örgütlenmelidir.

Seçim çalışmaları bir siyasal örgütlenme seferberliği olarak ele alınmalıdır. Devrimci çalışma için kurulan değişik formda seçim örgütlenmelerini, komiteleri, çalışma gruplarını emekçi halkımızın katılımıyla büyütmek ve yaygınlaştırmak, halklarımızın politik inisiyatifini geliştirmek devrimci bir kitle hareketini ve çizgisini inşa etmek anlamına da gelmektedir. Kitlelerle birlikte siyasal çalışma örgütlemek, sosyalistlerin dolaysız biçimde emekçi sınıflarla kaynaşmasını ve yeni kuvvetleri kazanarak öncünün örgütsel gelişimini ve büyümesini sağlayacaktır. Politik taktiğimizin ana örgütsel hedefi ve kritik halkası tam da buradan düşünülmeli ve uygulamaya geçirilmelidir. Bu bağlamda yerelleşmek ve kitleselleşmek yerel seçim taktiğinin siyasal ve örgütsel perspektifidir. Bu perspektifi bir an yitirmeksizin somut olarak öncünün örgütsel gelişim kapasitesini büyütmeye odaklanılmalıdır.

Sosyalistler, yerel seçim çalışmasını somut bir planlama olarak ilan ettikleri kentlerde, seçim komiteleriyle düzen alıp çalışmayı örgütlemektedir. Yerel seçimlerin sunduğu yerelleşme ve yerinde çalışma imkanları bu uğrakta hakkıyla ve başarıyla değerlendirilmelidir. Seçimler vesilesiyle daha etkin ilişkilendiğimiz parti kitlesinin seçim komiteleri etrafında tek bir vücut haline getirilmesi muhakkak sağlanmalıdır. Sosyalistlerin toplam ve dağınık duran, hatta önemli bir bölümü iç örgütsüzlük nedeniyle atıl kalan tüm güçlerini sımsıkı ve kenetlenmiş bir parti düzeni içinde siyasal ve örgütsel çalışmaya seferber etmesi, anlamlı ve gerçek bir örgütselleşme durumu yaratacaktır. Yerel seçimler süreci boyunca farklı cephelerdeki güçlerin, sosyalist kurumlarımızın ve kimi alanlardaki tek tek yoldaşlarımızın tamamı, kendi özgünlüklerini de katacak biçimde bu siyasal seferberlik çalışmasının etkin ve tamamlayıcı özneleri olmalıdır.

Seçim komite ve koordinasyonları, siyasal çalışmalarımızın sevk ve yönetimini en efektif biçimde sağlamayı hedeflemeli ve sonuç alıcı bir devrimci iradeyle süreci örgütlemelidir. Etkili bir siyasi kampanya yürütmek için adaylarımızın olduğu alanlarda seçim komitelerimiz aday etrafında konumlanmalı, DEM Parti seçim örgütlerinde görev almaktan asla sakınmamalıdır. Tüm kuvvetlerimizi ve ilişki ağımızı birleşik politik çalışma ve mücadele için seferber etme yolundan yürümek temel düsturumuz olmalıdır. "Herkese iş, herkese görev" parolasına uygun biçimde yerel seçim örgütlenmeleri en etkin şekilde değerlendirilmelidir. İl-ilçe seçim komisyonu üyesi, seçim bürosu çalışanı, aday gönüllüleri, müşahit, sandık kurulu üyesi, okul sorumlusu, mahalle çalışma grubu üyesi, kadın-gençlik komisyonu çalışanı, güvenlik sorumlusu, lojistikçi vs. gibi envai çeşit iş ve görevin üstlenilmesi için tüm kitlemiz ve seçim çalışmasının siyasi çemberi içine giren halk ilişkileri örgütlenmelidir.

Devrimci sosyalistlerin, emekçi sol kesimler ve ilerici kitleler içindeki siyasi etkisi azımsanmayacak düzeydedir. Bu siyasi etkiyi misliyle büyütmek mümkündür ve aynı zamanda elzemdir. Çalışmalardaki yüksek disiplin ve emekçilikle, siper yoldaşlığıyla, birleşik mücadele anlayışımızdaki berraklıkla bu etki büyütülmeli ve güçlü manyetik bir çekim alanı haline getirilmelidir. Devrimci seçim çalışmasında yakalanan kitle ilişkilerinin birebir örgütlenmeyle tamamlanması, gerçek bir örgüt ilişkisinin sağlanması ve bunun örgütsel bakımdan güvencelenmesi en kritik başarı ölçüsü olarak ele alınmalıdır. Örgütlenme çalışmalarındaki tutukluğun, ilişki kurmadaki yüzeyselliğin ve meşruiyet bilincindeki darlıkların aşılması için yerel seçim çalışmaları muazzam bir zemin ve imkan sunmaktadır. Seçim çalışmasını bir adaya oy verme darlığıyla sınırlamak, reformcu ve düzen içi bir pratiktir. Sosyalistler her bir işçiyi, genci, kadını oy vermeye çağırdığı gibi devrimci saflarda örgütlenmeye de çağırmalıdır. Kurulu düzenin mevzi kazanımlarıyla değişmeyeceği fikrinin propagandasıyla koşut biçimde devrimci program ve kurtuluş için devrimci partilerde örgütlenmenin zorunluluğu anlatılmalıdır. Yerel seçimler döneminde de ilerici kitleler içinde devrimci, antifaşist eğilimin örgütlenmesi tutulacak temel halkalardandır.

İstanbul Büyükşehir Belediye eşbaşkan adaylarımızın etrafının parti kuvvetleriyle özel olarak kuşatılarak, iddialı ve etkin bir siyasi kampanya pratiğinin geliştirilmesi çok önemlidir. Bu, aynı zamanda tarihsel bir fırsat ve imkanın devrimci bakımdan realize edilme momentidir. Bir devrimci öncü sınama uğrağı anlamına da gelen İBB seçimi, sosyalistlerin özgül devrimci ağırlığına uygun nitelikli bir pratik tarzla ele alınmalıdır. Sosyalistlerin, İstanbul'da üstlendikleri tarihsel ve siyasal misyona denk bir iddia ve çalışma performansı hedefiyle süreç örgütlenmelidir. Farklı alanlarla -ekoloji örgütleri, işçiler, emek örgütleri, aydın ve sanatçılar, Alevi örgütleri, gençler gibi- temasın, buluşmaların, özel ve merkezi biçimde örgütlenmesi halklaşma ve ezilenlerin değişik bölükleriyle kaynaşma pratiği bakımından önemlidir. Bu konuda devrimci sosyalistler birleşik mücadele tarzı ve anlayışının güçlü deneyimlerine yaslanarak etkin bir süreç emekçiliği ve militanlığını bayraklaştırmalıdır.

Kadınlar arasında örgütlenme çalışmaları yürütmek yerelleşmek ve kitleselleşmek, politikamızın öncelikli hedeflerinin başında gelmektedir. Kadın adaylar etrafında yürütülecek çalışma özel olarak ele alınmalıdır. Emekçi ve genç kadın kitleleriyle buluşmak bu sürecin somut örgütsel hedeflerinden biridir. Hem karma çalışmalarla hem kadın bölüğümüzün özgün çalışmasıyla emekçi ve genç kadın kitleleriyle buluşmak ve yeni ilişkiler yakalamak, kalıcı yönde geliştirmek başarılmalıdır.

Kentler ve halkçı belediyecilik anlayışımızı ortaya koyan ve bunu sözlü, yazılı ve görsel araçlarla emekçi halklarımıza taşıyan bir siyasal etkileme ve propaganda çalışması yoğun ve yaygın biçimde yapılmalıdır. DEM Parti seçim materyalleriyle birlikte devrimci sosyalistlerin kendi ajitasyon-propaganda materyalleri de yaygın biçimde kullanılmalıdır. Seçim dönemlerinin sunduğu politik propaganda imkan ve fırsatları en yaratıcı ve yetkin biçimde değerlendirilmelidir. Seçim çalışmaları için belirlenen bölgelerde yaygın olarak sosyalist basının dağıtımı muhakkak örgütlenmelidir.

*İşçi Sınıfı ve Ezilenlerin Sesi ATILIM gazetesinin 08 Mart tarihli 158. sayı başyazısı.