18 Mayıs 2024 Cumartesi

Sarı Yelekliler 15. kez sokaklara çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifasını isteyen Sarı Yelekliler'in 15. hafta eyleminde de polis kitleye saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifasını isteyen Sarı Yelekliler 15. haftada protestolarını sürdürdü.
 
Paris'te Zafer Takı Anıtı önünde buluşan Sarı Yelekliler'in hedefinde yine Fransa Ulusal Meclis ve çevresi vardı. Polisin ablukası nedeniyle Sarı Yelekliler, Ulusal Meclise ve Fransa patronlar sendikasının bulunduğu binaya yürüyemedi. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığına yakın çevredeki güzergâhı kullanan Sarı Yelekliler attıkları sloganlarla taleplerini dile getirdiler.
 
Trocadéro Meydanına gelen Sarı Yelekliler'e polis gaz bombaları ile saldırdı. Eylemde yaralananlar oldu.
 
"Macron istifa", "Paris ayağa kalk", "Macron seni evinden almaya geldik", "Antikapitalist", "Katil Castener", "El bombaları bizim vergilerimiz" sloganı atan eylemciler Eiffel ve Champs Eslysees'de eylemlerini geç saatlere kadar sürdürdüler. Eylemciler 16 Mart için tüm Fransa'da büyük bir gösteriye hazırlandıklarını söyleyerek sonuna kadar direnişlerine devam edecekleri mesajını yenilediler.
 
İçişleri Bakanlığı resmi açıklamalarına göre Fransa genelinde eylemlere 46.600 kişi katıldı. Polis sendikası ise sitesinde eylemcilerin sayısını 200 bin olarak yayınladı.
 
Birçok kente yapılan eylemlerde yer yer polis ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Clermont-Ferrand kentinde eylemciler barikat kurdu. Eylemde 5 kişi yaralandı 18 kişi gözaltına alında. Belediye başkanı şehirde 300 bin euro'luk hasar olduğu belirtildi.
 
Rennes kentinde yaşanan çatışmalarda ise bankalar, emlak büroları hedefe alındı, çöpler ateşe verildi. Eylemlerde 7 polis yaralandı, 26 kişi gözaltına alındı.
 
Ayrıca Lille, Chambord, Toulouse, Rennes, Epinal, Bordeaux kentlerinde kitlesel eylemler yapıldı.
 
Geleneksel olarak her yıl açılan ve bu yıl 56. kez kapılarını açan Fransa Tarım Fuarı'nın açılışı için alana gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la görüşmek isteyen Sarı Yelekliler'in öncülerinden Eric Drouet polis tarafından sıkı takibe alınarak Macron'a yaklaştırılmadı. Sarı Yelekliler'in öncülerinden ve geçtiğimiz ay Elysee Sarayı yakınında polis tarafından gözaltına alınan ve bir süre sonra serbest bırakılan Drouet, "Üzerimde Sarı Yeleğim olmadan gelmiştim. Belki Cumhurbaşkanı ile konuşma imkânı doğar diye düşünmüştüm ama yanılmışım. Cumhurbaşkanı alana ayak basmadan benim yaklaşmamam için güvenlik güçlerinin tüm tedbirlerini aldıklarını gördüm. Sonuçta ülkenin Cumhurbaşkanı kendilerine durumu izah etmek isterdim ama maalesef olmadı" dedi.