18 Mayıs 2024 Cumartesi

Samsun'da zam protestosu: Krizin bedelini öğrenciler ödemeyecek

Samsun'da üniversite öğrencileri kampüs içi ulaşım zammından, KYK yurdu, yemekhane ve kantin ücretine kadar bir çok kalemde yapılan zamları protesto etti, geri çekilmesini istedi.

Samsun'da üniversite öğrencileri kampüs içi ulaşımın tramvaydan sonra ücretli hale gelmesini protesto etti.

Samsun Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yapan öğrenciler, "Müşteri değil öğrenciyiz, krizin faturası öğrencilere kesilemez" yazılı pankart açtı, "Su, elektrik, doğalgazda öğrenci indirimi uygulansın", "Krizin bedelini öğrenciler ödemeyecek", "Su zamları geri çekilsin", "Ulaşım zamları geri çekilsin" sloganlarının yazılı olduğu dövizler taşıdı. 

Tramvay yapımının ardından kampüs için ulaşımın ücretli hale geldiği ve KYK'nin yurt ücretlerine dönem başında yaptığı zammı sonrası en düşük yurt ücretinin 200 TL olduğu belirtilen eylemde, yemekhane ücretlerinden kantin fiyatlarına kadar her şeye zam geldiği vurgulandı.

Açıklamada, "Şehrimiz Samsunda, mevcut Belediye Başkanı seçim kampanyalarında kesinlikle zam yapmayacağının sözünü vermiştir. Ancak halkımızın iyi bildiği üzere suya %25, sayaç okuma bedeline %150 zam yapılmıştır. Geçtiğimiz hafta ise ulaşıma yüzde 18 zam yapıldı. Üniversite öğrencilerinin aldığı 500 TL'lik burs/kredi, bu zamlar karşısında eriyip gitmiştir" denildi.

Türkiye'nin farklı kentlerinde birçok belediyenin öğrenciler için getirdiği kamucu uygulamaların Samsun'da da gerçekleşmesini isteyen öğrenciler, taleplerini şöyle sıraladı: "Su ve ulaşıma yapılan zamlar geri çekilsin. Kampüs içi ulaşım ücretsiz hale getirilsin. Su, doğalgaz ve elektrikte öğrencilere indirim uygulansın. İlçe fakültelerine öğrenci indirimli ringler getirilsin."