17 Mayıs 2024 Cuma

Salih Müslim: Müzakere için Türkiye'nin Efrin'den çekilmesi şart

PYD Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, diyalog ve müzakere için Türkiye ve desteklediği çetelerin Efrin'den çekilmesi gerektiğini belirtti.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, Avhal'e yaptığı açıklamada, Türkiye ile doğrudan bir görüşme gerçekleştirmediklerini söyledi.
 
Müslim, "Ankara ile direkt görüşmemiz yoktur. Sayın James Jeffrey (ABD Suriye Özel Temsilcisi) arada gidiyor, geliyor. O hem bu tarafa, hem o tarafa bazı şeyler söylüyor. Geçenlerde Ankara'daydı. Buraya geldiğinde buradaki özerk yönetimle de görüşüyor. O kadar. Bundan başka bir şey yok. Direkt temas yahut dolaylı yok. Sadece James Jeffrey ve takımı arabuluculukta bulunuyor. Bir taraftan NATO müttefiki olarak Türkiye'yi, diğer taraftan Rojava ve Kuzey Suriye'deki kazanımları kaybetmek istemiyorlar. Amerikan çıkarları için arabuluculuk yapıyorlar" dedi.
 
'EFRİNLİLERİN EVLERİNE DÖNMESİ GEREKİYOR'
 
Müslim, Türkiye ile diyalog için TSK ve ve desteklediği çetelerin Efrin'den çekilmesini şart koşarak, "Efrin yanı başında Şehba'da kampalar var. Yerinden edilmiş insanlardır. Bunların kendi evlerine dönemleri gerekiyor. İkincisi çeteler var. Köylere yerleştirilmiş. Guta'dan, başka yerlerden bu çeteleri toparlamışlar Efrin içine sokmuşlar. Kendi askerleri var, bir de çeteler var. Bunların çekilmesi, yapılan demografik değişimin giderilmesi gerekiyor. Efrin'den edilenlerin evlerine, köylülerine dönmesi gerekiyor" diye belirtti.
 
2014 yılında Türkiye ile yapılan görüşmelere de değinen Müslim, "Türkiye o zaman bizi bir yerlere çekmeye çalıştı. Suriye Ulusal Meclisi vardı. Bizi o şemsiyenin altına sokmak istediler. Biz de bazı şartlar öne sürdük. Suriye devriminin bir parçası olduğumuzu söyledik, Suriye Ulusal Meclisi'nin de Suriye'de Kürt sorunu olduğunu kabul etmelerini istedik. Kabul ettiremedik" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'nin başka planları vardı diyen Salih Müslim, "Türkiye'nin başka planları vardı. Biz Türkiye'ye karşı bir mermi bile sıkmadık, iyi ilişkiler kurmak istedik. Biz Suriye Ulusal Meclisi'nin çatısı olmayı kabul ettik yalnız bizim varlığımızı kabul etmelerini istedik ama bunu kabul etmediler. Hem Türkiye içinde hem de bizimle diyalog sona erdi. Kısa süre sonra Türk devletinin terimiyle bizi de 'terörist' diye lanse etmeye başladılar" dedi.
 
'UFUKTA ÇÖZÜM GÖRÜNMÜYOR'
 
Suriye'de çözümün yakın olmadığını vurguayan Müslim, "Ufukta çözüm görünmüyor. Çözümün olması için bazı nedenler olmalı. Çözüm yoluna girmek gerekiyor, çözüm yoluna girmiş değiliz şimdiye kadar. Efrin, İdlib, işgal var. Bu kadar güçler var. Durum çok karmaşık. Sadece İdlib'e bakalım. Ne çeşit terörist derseniz var. Allah'ın verdiği tüm teröristler orada. Ne Türkiye ne de Şam rejimi bunlarla savaşmak istiyor. Eğer İdlib ve Efrin meselesi çözülmezse hiçbir zaman çözüm yoluna girilemez. Bu yola girmek için en azından bu meselenin çözümü gerekiyor, bu çetelerin gitmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.