11 Mayıs 2024 Cumartesi

'Saldırılar Kobanê direniş duvarlarından geri dönecek'

Kobanê'de Şehit Egid Meydanı'nda bir araya gelen Kuzey Suriye halkları, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nü kutladı.
Kuzey ve Doğu Suriye'nin her yerinden on binlerce kişi, bugün 1 Kasım kutlamaları için Kobanê'de bir araya geldi.
 
1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nde YPG ve YPJ bayraklarını taşıyan on binlerce kişi Jina Azad Meydanı'nda toplanarak yürüyüşe geçti. Şehit Egid Meydanı'na kadar süren yürüyüş boyunca AKP/Saray rejiminin Kobanê ve Girê Spî'ye yönelik saldırıları protesto edildi.
 
Ardından Şehit Egid Meydanı'nda 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlama etkinliği yapıldı.
 
Kutlamada konuşma yapan DSG komutanlarından Heqî Kobanê 1 Kasım'ı kutlayarak, bölgeye yönelik saldırılara karşı hazırlıklı olduklarını belirterek, Türk devletinin saldırılarıyla halkın iradesini hedef aldığını ancak, başarısız olacağını ifade etti.
 
MSD Eşbaşkanı Emîne Umer ise yaptığı konuşmada, şunları dile getirdi:
"1 Kasım'da dünya halklarının özgür irade birliği sağlanmış ve adaletin gerçekleşmesi için Kobanê direnişine büyük bir destek verilmiştir. Bu kentin tüm sokaklarında Arîn Mirkan gibi YPG-YPJ savaşçılarının efsanevi direnişi yaşanmıştır. Kobanê kazanmış, insanlık düşmanları hezimete uğramıştır."
 
Türk devletinin DAİŞ çetelerine destek amaçlı gerçekleştirdiği saldırılara dikkat çeken Emîne Umer, "Dünya Kobanê Günü'nde Türk ordusu güvenli bölgeleri ve sivilleri hedef alıyor" dedi.
 
Türk devletinin saldırılarının hiçbir meşru gerekçesi bulunmadığının altını çizen Emîne Umer, Türkiye'nin Suriye krizinin devam etmesinden faydalanmaya devam ettiğini söyleyerek şöyle konuştu:
"Suriye'deki krizden yararlanan Türkiye, çıkarlarını gerçekleştirmek için Suriye topraklarını işgal ediyor, çetelere destek sunuyor. Türkiye'nin başlıca amacı DAİŞ çetelerinin varlığını sürdürmesidir."
 
Emîne Umer, Türkiye'nin savaş çıkartarak DAİŞ üzerindeki baskıları azaltmaya çalıştığına dikkat çekti ve uluslararası toplumun saldırılara karşı net bir tutum sergilemesi gerektiğini belirtti. Emîne Umer devamla, "Eğer uluslararası toplum görev ve sorumluluklarını yerine getirmezse biz de şehitlerimizin kanlarıyla kurtarılmış topraklarımızı savunacağız" dedi.
 
Kutlamalarda konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Abdulhamid El-Muhbaş da şunları söyledi:
"DAİŞ çeteleri Kobanê'yi işgal etmek isterken halkın ve savaşçıların amansız direnişiyle karşılaşmıştır. Kenti korumak için büyük bir direniş sergilenmiş ve çok sayıda şehit verilmiştir. DAİŞ burada kırılmıştır. DAİŞ vahşeti direniş kalesinin duvarlarında, savaşçıların direnişiyle kırılmış ve bu kahramanlık destanı adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Hiç kırılamaz denilen DAİŞ vahşeti burada kırılmaya başlamış ve çetelerin yok oluşu Kobanê'den Deyr ez Zor'a kadar devam etmiştir.
 
"Erdoğan ve desteklediği teröristler iyi bilsin ki bölge halkları, onların vahşetine karşı direnecektir. Türkiye rejimi DAİŞ'in üzerindeki mevcut baskıyı azaltmak ve DSG'nin terörle mücadeledeki dikkatini dağıtmak için saldırmaktadır."
 
Konuşmaların ardından Baqî Xido Kültür Sanat Merkezi bünyesindeki gruplar sahne aldı. Ayrıca Şopdarên Rojê Merkezi tarafından Kuzey Suriye direniş fotoğrafları sergilendi.