19 Nisan 2024 Cuma

Salcomp Xiaomi işçileri: İşçiler burada, Türk Metal nerede

Kendilerine ihanet ederek patronla işbirliği yapan Türk Metal sendikası önünde toplanan Salcomp Xiaomi işçileri, sendika yönetimini istifaya çağırarak, Türk Metal'in ihanetçi, işçi düşmanı uygulamalarını her yerde teşhir edeceklerini vurguladı.

Patron ve Türk Metal-İş sendikası işbirliğiyle işten çıkarılan Xiaomi Salcomp işçileri, Türk Metal-İş 1 Nolu Şubesi önünde toplanarak Şube Başkanı Mehmet Ali Akman'ı istifaya çağırdı. "Türk Metal Salcomp/Xiaomi patronuyla işbirliği yaptı. 400 işçiyi işten çıkardı. Hakkımızı istiyoruz!" pankartı açılan eyleme, Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyeleri ve Partizan da destek verdi.

Sırayla söz alarak Akman'ın işçi düşmanlığını teşhir eden işçiler, bütün sendika yöneticilerini kendileriyle yüzleşmeye çağırdı. Sendika yöneticileri, pencereden bir süre istifa çağrısında bulunan işçileri izledi. İşçiler ise, "Patron kaç kuruş para verdi de emeklerimizi sattınız? İşveren de sizin gibi korkarak camın arkasından bakıyordu, şimdi niye korkuyorsunuz bu işçilerden" ifadelerini kullanarak, Türk Metal-İş sendikasının işçilere ihanet ettiğini her yerde teşhir edeceklerinin altını çizdi.

Basın açıklamasını, Salcomp Xiaomi'de Türk Metal-İş temsilciliği yaparken sendikanın işbirlikçi tavrına karşı sendika temsilciliğinden vazgeçen metal işçisi Hülya Yiter okudu. Yiter, Salcomp Xiaomi patronlarının "küçülme" gerekçesiyle yaptığı işçi kıyımına ortak olan Türk Metal'in; işçilere istifa etmeleri karşılığında 45-50 bin lira aralığında teşvik paketi, kıdem ve ihbar tazminatları ve iki brüt maaşlarını verme sözü verdiğini anlattı. Sendika yönetiminin sözleri doğrultusunda anlaşmayı kabul eden işçilerin, ne alacakları belli olmadan istifa vermeye zorlandığını kaydeden Yiter, istifalar sonrası teşvik paketinin 30 bin liraya, brüt verilecek maaşların nete çevrildiğine dikkat çekti. Patronun kendilerini "İstifa etmezseniz işveren olarak teşviksiz biz göndereceğiz" diye tehdit ettiğini dile getiren Yiter, Mehmet Ali Akman'ın "Teşviksiz bir kişi bile işten çıkarılmayacak, çıkarılırsa eylemliliğe gideriz" sözlerini hatırlattı.

Akman'ın sözünde durmadığını ve istifa dayatmasını kabul etmeyen işçilerin teşviksiz işten çıkarıldığını dile getiren Yiter, şöyle devam etti: "Mehmet Ali Akman işverenden daha çok işvereni savunuyor. Bugüne kadar hiçbir sorunumuzu çözmedi. İşverenin karşısında teslimiyetçi bir duruş sergiledi. İşçinin çıkarını, menfaatini savunmamıştır."

TOMİS Genel Sekreteri Dilbirin Acar, patronun kölece çalışma ve yaşama koşulları dayattığı Salcomp Xiaomi'de sendikanın da işçilerin seçme iradesini tanımadığını belirtti. Kendi temsilcisini seçmek isteyen işçilere, "Siz işçisiniz, sendikadan anlamazsınız" denildiğine işaret ederek, "İşte burada bir avuç toplanan kadın işçi Türk Metal'e de, sarı sendikalara da, ihanetçi sendikalara da işçilerin neyi bilip neyi anladığını çok iyi gösteriyor" dedi. Metal işçilerinin sefalet sözleşmelerine ve Türk Metal'in ihanetlerine karşı suskun kalmayacağını vurgulayan Acar, işçilere sarı sendikalara karşı birlik olma çağrısı yaptı.

Eylem boyunca, "Mehmet Ali istifa", "Türk Metal istifa", "Kahrolsun sarı sendika", "İşçilerin birliği, sermayeyi yenecek", "Kahrolsun sendika ağaları", "İşçiler burada, Türk Metal nerede" sloganları atan işçiler, hesap sormak için yeniden sendika önüne geleceklerini haykırdı.