Sahte balların 'devlet izniyle satışı' mahkemeye taşınıyor
Tüketici Hakları Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın firmaların stoklarında bulunan sahte balların bu yılın sonuna kadar satabilmeleri yönündeki kararını mahkemeye taşıyor.
Tüketici Hakları Derneği ve LÖSEV'den, stoklarda bulunan balların, devletin izni ile yıl sonuna kadar satılmasına tepki geldi.
ÇAKAR: SAHTE BAL ÜRETENLER ÖDÜLLENDİRİLİYOR
Bakanlığın yönetmelik değişikliğine tepki gösteren Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, "Bir devlet kendi halkının sağlığını firmalar para kazansın diye hiçe sayabilir mi?" dedi.
Düzenleme nedeniyle THD merkez yönetimini acil toplantıya çağırdıklarını belirten Çakar, ilgili maddenin iptali için dava açacaklarını söyledi. Sahte bal üreten firmaların devlet destekli olabileceğine vurgu yapan Çakar, "Sahte balları üretenler cezalandırılacağı yerde ödüllendiriliyor. Demek ki bu firmalar devlet için çok hatırlı, vazgeçilemeyen firmalar" dedi.
Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Başkanı Dr. Üstün Ezer ise, sahte balların içinde kanserojen kimyasal maddelerin bulunduğu yönünde uyarı yaptı. Dr. Ezer, karara "Gördüğüm, okuduğum doğru mu? Devlet izni ile kanser satılıyor!" şeklinde tepki gösterdi.
BAKANLIKTAN SAVUNMA: SAHTE BAL SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİL
Düzenlemeyi savunan Tarım Bakanlığı, 2007 yılında halkın kandırılmasını önlemek için bal aromalı şurubu yasakladıklarını ancak firmaların dava açtığını, Danıştay'ın da, "Kavanozlarda 'bal' yazmıyor, 'bal şurubu' yazıyor" kararı vererek Bakanlık aleyhine karar verdiğini bildirdi. "İsmi ne olursa olsun bal izlenimi veren tüm ürünlerin üretimini 19 Şubat 2020 tarihi itibarıyla yasakladıklarını" belirten Bakanlık, sahte balların satışına izin veren yeni düzenlemeyi ise, "Bu ürünler kesinlikle sağlığa zararlı değil" açıklaması yaparak savundu.