28 Nisan 2024 Pazar

Şahoz Hesen: Saldırılar durdurulmazsa DAİŞ'in varlığı sürecektir

AKP/Saray rejiminin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları ile insanlık için büyük bir tehlike yaratarak DAİŞ'i koruduğunu söyleyen PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, "Türk devletinin saldırıları durdurulmazsa DAİŞ'in varlığı sürecek" dedi.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Şahoz Hesen, AKP/Saray rejiminin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarına ilişkin ANHA'ya konuştu. Hesen, "İşgalci Türk devletinin saldırılarının önüne geçilmezse DAİŞ ile mücadeleye büyük etkide bulunacağı gibi Suriye krizinin çözümü de engellenecektir" diye belirtti.
 
Hesen, Türk devletinin açıkça Kuzey ve Doğu Suriye halklarına düşmanlık yaptığını söyledi. Saldırıların 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nün yıldönümü ile DAİŞ'le mücadelede önemli ilerlemelerin yaşandığı bir tarihte planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Hesen, "Kuzey ve Doğu Suriye'de barış, huzur, ortak yaşam ve halkların özgürlüğü ileri düzeydedir. Kuzey ve Doğu Suriye'deki bu yaşama tahammül edemeyen Türk devleti, demokratik projeyi yok etmek istemektedir. Türk devleti ırkçı bir şekilde yaklaşmaktadır. Saldırılar uluslararası hukuk kurallarına göre suçtur. Efrîn'de de bu açıkça görüldü. Türk devleti Kürt halkı ile tüm Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yönelik soykırım, demografik yapıyı değiştirme, tecavüz ve işgal politikası yürütmektedir. Bu yüzden de tüm kirli yöntemler ile özgür alanlara saldırmaktadır" die konuştu.
 
'SİVİLLERİN HEDEF ALINMASI BÜYÜK BİR TEHLİKE'
 
Özgürlük savaşçılarının Kobanê'de elde ettiği zafer ile başlayan DAİŞ çetelerinin yok edilme sürecinin Deyr ez Zor'daki hamle ile sürdüğünü söyleyen Hesen, "Türk devleti DAİŞ'in yok olmasını istemediği gibi çeteleri mevcut durumdan da kurtarmak istiyor. Türk devletinin halkları soykırımdan geçirme politikası nedeniyle gazeteci, çocuk ve kadınlar direkt hedef alınıyor. Suriye halkları DAİŞ'e karşı birlik oldu ve mücadele etti. Bu direniş şimdi de Efrîn başta olmak üzere tüm Rojava ve Kuzey Suriye'deki işgal saldırılarına karşı sürmektedir. Saldırılar birliğimizi, gücümüzü, direniş ve mücadelemizi artırmaktadır. Türk devleti insanlık karşıtı, kirli bir siyaset yürütüyor ve DAİŞ zihniyetiyle hareket ediyor. Türk devletinin sivilleri hedef alması büyük bir tehlikedir" değerlendirmesi yaptı.
 
'AÇIKLAMALAR ÖNEMLİ ANCAK YETERLİ DEĞİLDİR'
 
Türkiye'nin, Kuzey Suriye'den kendilerine yönelik saldırıların gerçekleştiği yönündeki iddiaların yalandan ibaret olduğunu vurgulayan Hesen, tek gerçeğin Türk devletinin Kuzey Suriye'ye saldırması ve sivilleri katletmesi olduğunu söyledi. Uluslararası devletlerin devam eden saldırılar karşısındaki sessizliğinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Hesen, "Fransa saldırılara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamalar elbette önemlidir ancak yeterli değildir. Saldırılara ciddi tepkiler gösterilmelidir. Çünkü Türk devletinin saldırıları, DAİŞ ile mücadelede uluslararası devletler tarafından kabul edilen anlaşmaların ayaklar altına alınması demektir. Uluslararası devletler DAİŞ'ten özgürleştirilen alanların savunulması için sorumluluklarını yerine getirmelidir" şeklinde konuştu.
 
'SALDIRILAR ENGELLENMEZSE DAİŞ'İN VARLIĞI SÜRECEK'
 
"DAİŞ'e her daim destek sunan Erdoğan, çetelerin intikamını almak istiyor" diyen Hesen, devam eden saldırılar ile DAİŞ'in varlığının korunmak istendiğini söyledi. Hesen, "DAİŞ'in varlığının devam etmesi, insanlık için büyük bir tehlikedir. Saldırıların durdurulmaması halinde DAİŞ ile mücadeleye büyük bir etkide bulunacaktır. Suriye krizinin çözümü de engellenecektir" dedi.
 
'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ TEHLİKE ALTINDADIR'
 
Suriye rejiminin devam eden saldırılar karşısındaki sessizliğine tepki gösteren Hesen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hemen hemen her gün Rusya ve Suriye rejimi yetkilileri açıklamalar yaparak Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapıyor. Ama Türkiye Suriye'nin topraklarına işgal saldırılarında bulunuyor ve Suriye rejimi hiçbir tepki göstermiyor. Suriye rejiminin sessizliğine bakılırsa ya Türk devleti ile Suriye'ye yönelik saldırılarda anlaştılar ya da bu saldırılar rejimin işine geliyor. Bu tarz ile Suriye'nin toprak bütünlüğü korunamaz. İşgal uluslararası kanunlara göre suçtur. Suriye rejimi Türk devletinin işlediği suçlara ilişkin dava açmalı ve sorumluluğunu yerine getirmelidir. Ancak Suriye rejimi tam tersine devam eden saldırılar karşısında gözünü kapatmıştır. Suriye rejimi, Türk devletinin saldırılarına zemin hazırlamaktadır."
 
'KAZANIMLARIMIZI KORUYACAĞIZ'
 
Kuzey ve Doğu Suriye'de yeni bir sürecin başladığını ve Suriye krizinin çözümünün artık gündemde olduğunu belirten Hesen, "Kuzey ve Doğu Suriye'deki siyasi irade, çözüm anahtarı olacak bir seviyeye gelmiştir. Demokratik Ulus projesine yönelik saldırılar da söz konusudur. Büyük bir direniş ve mücadele ile kazanımlarımızı koruyacağız" dedi.