25 Nisan 2024 Perşembe

Şahintepe halkı: Barınma hakkımızın gasp edilmesine sessiz kalmayacağız

Başakşehir Belediyesi'nin "kentsel dönüşüm" ve "imar transferi" uygulamalarıyla yerlerinden etmek istediği Şahintepe halkı, ranta geçit vermeyeceklerini vurguladı ve barınma hakkına sahip çıkmak için tüm mahalle halkını mücadeleye çağırdı.

"İmar transferi" adı altında Kanal İstanbul güzergahından sürgün edilen Şahintepe halkı, AKP'li Başakşehir Belediyesi ve Hazine'nin tapularında kesinti yapmasına tepki göstermek için belediyeye ait Başakkent A.Ş. önünde bir araya geldi.

"Bu dönüşümün altında rant var", "Rantsal dönüşüm uygulamalarını onaylamıyoruz" pankartları açılan eylemde, Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi adına konuşan Döndü Bilgin, afet riski gerekçesiyle "kentsel dönüşüm" dayatmasına maruz kaldıklarını aktardı.

'TAŞINMAZLARIMIZ 15 KİLOMETRE ÖTEYE TAŞINDI'
Kendilerine ait tapuların "imar transferi" ile 15 km öteye taşındığını söyleyen Bilgin, "Sıfatına çılgın denilen Kanal İstanbul projesi ile proje güzergahında kalan evlerimizin birer yalı olacağını öğrendik. Bu çılgın projenin rantından da 'kapı gibi tapu' sahipleri olan biz Şahintepelilerin faydalanamayacağı aklımıza geliyordu. Aklımıza gelen başımıza geldi, gün geldi ismi taşınmaz olan mülklerimizin 15 kilometre öteye 'imar transferi' denilen bir hukuk tanımazlıkla taşındığını öğrendik. Unutulmamalıdır ki; ayarını bozduğunuz kantar gün gelir sizi de tartar" dedi.

'HAZİNE MÜLKÜMÜZE ORTAK OLDU'
Tapularının transfer edilmesine karşı açtıkları dava Danıştay'da görülmeye devam edilirken bu kez de Hazine'nin mülklerine ortak yapıldığını açıklayan Bilgin, metrekarelerinden de kesinti yapıldığını söyledi. Bilgin, buna karşı da gerekli itirazları yaptıklarını ve 7 Aralık'ta dava açılacağını belirtti.

'BARINMA HAKKIMIZIN GASP EDİLMESİNE SESSİZ KALMAYACAĞIZ'
Haziran ayında Başakkkent Belediyesi Meclisi kararıyla Başakkent A.Ş'ye kentsel dönüşüm yetkisi verildiğini söyleyen Bilgin, "Önünde bulunduğumuz Başakkent A.Ş. Başakşehir Belediyesi tarafından Anayasa'ya aykırı yetkilerle donatılmakta, üstelik yetki sınırını aşıp yetkilendirilmediği parsellerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapmaktadır. Devlet ve belediye yetkililerine sözümüzdür: Özel bir şirket tarafından barınma hakkımızın gasp edilmeye çalışılmasına sessiz kalmayacak ve direneceğiz" dedi.

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu'nun "Bizler titizlikle halkımızın yararına olan bir süreci işletiyoruz ama Şahintepe'de bazı gruplar halkı yanlış bilgilendiriyor. Bu gruplara itibar etmeyin" şeklindeki sözlerini hatırlatan Bilgin, Kartoğlu'na "Yerlerimizin yüzde 50'lere varan kesintilere tabi tutulması mı titizlik? Vatandaşın değil sadece Başakkent A.Ş'nin yararlanabildiği imar uygulamaları hazırlamak mı titizlik? Yerlerimizin bir sabah ansızın Arnavutköy'e taşınması mı titizlik" diye sordu.

'ŞAHİNTEPE'DE RANT SEVDASINA GEÇİT VERMEYECEĞİZ'
Sorularının yanıtlanmasını isteyen Bilgin, haklarını da, haklarını nasıl arayacaklarını da öğrendiklerini vurguladı. Şahintepe'de rant sevdasına geçit vermeyeceklerini söyleyen Bilgin, şöyle devam etti: "Herkes şunu bilsin ki; Şahintepe halkı uygulanan bunca zulme rağmen tek yürektir ve öyle kalmaya devam edecektir. Bizler, Şahintepeliler olarak Şahintepe'de yaşayan bizleri, sokaklarında dolaşan kedileri ve köpekleri, gökte uçan kuşları birlikte savunalım. Bu yağma düzenine ve rantsal dönüşüm saldırılarına karşı tek yürek olalım evlerimize, sokaklarımıza, mahallelerimize, sahip çıkalım."