Sağlık meslek örgütleri: Eziyet yönetmeliğini istemiyoruz
ASM emekçileri, Sağlık Bakanlığının tüm itirazlara rağmen dayattığı "eziyet yönetmeliğine" karşı bir kez daha iş bıraktı. İstanbul'da il sağlık müdürlüğü önünde yan yana gelen sağlık meslek örgütleri, talepleri karşılanmazsa iş bırakma eylemlerinin devam edeceğini vurguladı.
16 sağlık meslek örgütünün çağrısıyla Aile Sağlığı Merkezi emekçileri, "eziyet yönetmeliğine" karşı bir kez daha iş bıraktı. 6-10 Ocak tarihlerinde sürecek iş bırakma eyleminin ilk gününde sağlık emekçileri, Fatih'te bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.
Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı eylemde, "Eziyet yönetmeliğini istemiyoruz" pankartı açıldı ve "Etkili bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz", "Emeğimize değecek olanı, fazladan değil zorunlu olanı istiyoruz", "5 dakikada hekimlik yapılmaz", "Hesap kitap değil hekimlik yapmak istiyoruz" dövizleri taşındı.
'SAĞLIK BAKANLIĞI BİZLERLE İNATLAŞIYOR'
16 sağlık meslek örgütü adına ortak basın açıklamasını okuyan Sercan Ahmet Uluç, 5-6-7 Kasım ve 2-6 Aralık'ta yaptıkları iş bırakma eylemlerini hatırlattı.
"Bakanlığın bize karşı üç maymunu oynadığını, ancak bir yandan da tüm devlet imkânlarını kullanarak bu saçma yönetmeliği güzelleme çalışmalarına devam ettiğini yakından takip ediyoruz" diyen Uluç, Sağlık Bakanlığının yönetmeliğe tepki gösteren sağlık emekçilerine sokak ağzıyla yalan yanlış cevaplar verdiğine işaret etti.
"Sağlık Bakanlığı yönetmeliği bize kabul ettirmek adına artık iyice şirazeden çıkmıştır. Devlet ciddiyetinden uzak yalan yanlış bilgilendirmelerle halkı bize karşı kışkırtma gayretine girmiştir. Sağlık Bakanlığı bu yönetmelik özelinde adeta bizlerle inatlaşmaktadır" diyen Uluç, sağlık emekçilerinin tepkilerinin yok sayılamayacağının altını çizdi.
'MAAŞIMIZ KESİLMEKLE TEHDİT EDİLİYORUZ'
Sağlık Bakanlığına seslenen Uluç, "OECD'e göre yarı oranda hekim ve üçte birinden daha az hemşire sayısıyla bu ülkenin sağlık sistemini ayakta tutan bizlerin emeğini görmezden gelip bir de utanmadan daha az parayla daha çok çalışmazsanız maaşınızı keserim işinize son veririm tehditleri savuruyorsunuz" ifadelerini kullandı.
6 ayda bir aile hekimine başvurulmamasından dolayı hekimin, hemşirenin ücretinin kesilmesine tepki gösteren Uluç, "Randevu sistemini destekleyip bu sayıları azaltmanız gerekirken MHRS'ye aile hekiminize randevusuz başvurabilirsiniz diye uyarı ekleyip randevu almak isteyen kişiyi de engellemeye çalışıyorsunuz" dedi.
TALEPLER
Hekimlerin yazdığı ilaca, hastaların performans değerlendirmesine göre ödeme almasının mantıksız olduğunu vurgulayan Uluç, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"6 ayda gelemeyen hastadan dolayı ücret kesintisi maddesi,
🔹HYP ile ilgili negatif performans maddesi,
🔹Yazılan ilaca göre ödeme verilmesi maddesi,
🔹Hastaları müşteri gibi görerek memnuniyete göre ödeme verilmesi maddesi,
🔹Sözleşme yenilememizi birçok şarta bağlayan hukuksuz yönetmelik maddeleri geri çekilmelidir.
🔹Kronik hastalık izlemlerinde asgari yüzde 40 yapılması maddesi, hekim başına düşen nüfusun 2 bin 500'e düştükten sonra başlamak üzere izlemlerin yapıldığı oranda ek ödeme verilmesi şeklinde tekrar güncellenmelidir.
🔹Teşvik ödemelerinde sadece hekimin poliklinik sayısına endeksli teşvik oranı güncellenmiş ve 5 kaleme ayrılmış. Ancak, hekime verilen toplam teşvik tutarının yalnızca 13'te biri ebe ve hemşire arkadaşlara reva görülmüştür. Bu adaletsiz paylaşımın düzeltilmesi ve teşvik ödemelerinde adil bir dağılım sağlanması gerekmektedir.
🔹ASM'lerde çalışan ebe ve hemşire meslektaşlarımıza 'eleman' veya 'çalışan' ünvanları yerine, mesleki yeterliliği ve saygınlığı ifade eden 'Aile Sağlığı Hemşiresi/Ebesi' unvanı kullanılmalıdır.
🔹Bizlere yatırılan aylık ücretin tamamının emekliliğe yansıyacağı düzenleme yapılmalıdır."
Talepleri karşılanmazsa Türkiye'de sağlık alanında en uzun süreli iş bırakma eylemlerinin devam edeceğinin altını çizen Uluç, "Bu iş bırakmaların tek sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olduğunu değerli halkımıza tekrar bildiriyor ve bu süreçte bizlere verdiğiniz inanılmaz destek için şükranlarımızı sunuyoruz. Toplum sağlığını korumak ve kendi haklarımızı elde etmek için mücadeleye tam gaz devam edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır" dedi.
Eylem boyunca, "Bakan istifa", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz", "Sağlıkta performans ölüm demektir" sloganları atıldı.