'Sağlık hakkının metalaşmasına karşı meslek onurunu koruyalım'

Özel hastane ve muayenehanelerin tıp etiğine uygun olmayan reklam vermesine tepki gösteren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, "Sağlık bir meta değil, temel bir insan hakkıdır" diyerek meslek onurunu koruma çağrısı yaptı.
Diyarbakır Tabip Odası, özel hastane ve muayenehanelerin "tıbbi etik ve deontolojiye aykırı" reklam vermesine dair açıklama yaptı.
Diyarbakır Tabip Odası'nda gerçekleşen basın açıklamasına çok sayıda hekim katıldı. Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Baran, son 20 yılda gelişen neo-liberal sağlık politikalarının tabipleri ve sağlık sektörünü piyasalaştırılmış sağlık sistemine mahkum ettiğini belirterek, performansa dayalı sağlık hizmetinin tıbbi etik dışı sonuçlar doğurduğunu kaydetti.
Sağlık emekçilerinin hem kendi özlük hakları hem de toplumun sağlık hakkı için mücadele ettiğine vurgu yapan ve sağlık hakkının satılabilen bir meta haline getirildiğini hatırlatan Baran, "bıçak parası" alınmasının, mesai saati içerisinde yapılması gereken asistan eğitimlerinin aksatılmasının takipçisi olduklarını ifade etti.
'SAĞLIK HAKKI HAYATİDİR'
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, sağlık hizmetlerinin, insan hayatına doğrudan dokunan bir alan olduğunu, hekimlik mesleğinin, ticari kaygılardan uzak, bilimsel ve etik ilkeler çerçevesinde icra edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özel hastane ve kliniklerin yoğun reklam faaliyetleriyle sağlık hizmetlerini bir pazarlama alanına dönüştürdüğünü söyleyen Ülgen, "Bu durum, hasta-hekim ilişkisinde güveni zedelemekte, sağlık hizmetlerini metalaştırmakta ve meslek etiği açısından ciddi sorunlara yol açmaktadır" dedi.
'MESLEK ONURUMUZU KORUYALIM'
Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi'nin 8'inci maddesinin, hekimlerin herhangi bir şekilde reklam yapamayacağını, mesleklerini ticari bir anlayışla sunamayacağını açıkça belirttiğini söyleyen Ülgen, "Aynı şekilde, sağlık kuruluşlarının hasta çekmeye yönelik ticari kaygılarla reklam yapması hem etik dışıdır, hem de sağlık hizmetlerinin niteliğini olumsuz etkileyen bir yaklaşımdır. Bu noktada yalnızca sağlık kuruluşlarını değil, biz hekimleri de sorumluluk almaya davet ediyoruz. Meslek onurumuzu korumak bizim elimizdedir" diye konuştu.
'SAĞLIK HAKKI META DEĞİLDİR'
Tıbbi etiği gözetmeyen, hekimlik mesleğini ticari rekabetin bir parçası haline getiren uygulamalara karşı durma çağrısı yapan Ülgen, "Sağlık bir meta değil, temel bir insan hakkıdır. Kentimizde faaliyet gösteren tüm özel hastaneleri ve klinikleri meslek etik kurallarına uymaya davet ediyor; tüm meslektaşlarımızı da hekimlik onuruna sahip çıkmaya, tıp mesleğinin bilimsel ve insani değerlerini korumaya çağırıyoruz" dedi.