Sağlık emekçileri ülkenin dört bir yanında iş bıraktı
ASM emekçileri, "eziyet yönetmeliğine" karşı onlarca kent iş bıraktı. Eylemlerde, Sağlık Bakanlığının emekçilerin taleplerine ve eleştirilerine kulak tıkadığı belirtilerek, sonuç alınana dek eylemlerin devam edeceği vurgulandı.
Aile Sağlığı Merkezi (ASM) emekçileri, kamuoyunda "eziyet yönetmeliği" olarak bilinen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı 3. kez iş bırakarak, Sağlık Bakanlığına yönetmeliği geri çekme çağrısını yineledi.
Ülke genelinde 10 Ocak'a kadar 5 gün boyunca iş bırakacak olan ASM emekçilerine 8 Ocak'ta tüm sağlık kurumlarındaki sağlık emekçileri de iş bırakarak destek verecek.
Haftanın ilk günü başlayan iş bırakma eylemleri nedeniyle ASM'ler boş kaldı. Halk da da aile hekimlerinin kendilerine önceden duyurduğu iş bırakma eylemleri nedeniyle ASM'lere gelmedi.
ANKARA
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen ASM emekçileri, "Eziyet yönetmeliğine hayır, meslek onurumuz ve sağlığımız için g(ö)revdeyiz" pankartı açtı.
Sağlık meslek örgütleri adına ortak basın açıklamasını okuyan İbrahim Kara, 44 haftadır vergide adalet için, 10 haftadır ise eziyet yönetmeliğine karşı tüm sağlık emekçileri olarak alanlarda olduklarını belirtti.
Sağlık Bakanlığının taleplerini dinlemediğini ve eylemlerini küçük gördüğünü dile getiren Kara, "Bizler; zorlu koşullarda birinci basamakta halkın sağlığı için çalışırken, bakanlık hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden, sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran 'Eziyet Yönetmeliği'ni getirdi. Yetmedi; çalışma koşullarımızı daha da ağırlaştıran, birinci basamak sağlık ortamını tümden istikrarsızlaştıran yasa teklifini de yıl bitmeden Meclise getirdi. Sağlık Bakanlığının düzenlemeleri hem bizim meslek onurumuzu ve özlük haklarımızı, hem de halkımızın sağlık hakkını hiçe sayıyor" dedi.
Kara, şöyle devam etti: "Hastalarımız eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Eziyet yönetmeliği, 2. ve 3. basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir. Sağlık Bakanlığı bizim de talep ettiğimiz sevk zincirini hastalarla hekimleri karşı karşıya getirerek, hekimlerin kazancı üzerinden kurmaya çalışmaktadır. Bunları kabul etmiyoruz! Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz; sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak, keyfi yönetmelikler ile düzeltemezsiniz. Hekimlerin ve sağlık emek örgütlerinin görüşlerini ve önerilerini dikkate almadan hiçbir sorunu çözemezsiniz."
Kara, sağlık emekçileri olarak taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman, ekipman ve olanak sağlanmalıdır.
🔹Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
🔹Birinci basamakta bilimselliği tartışmalı GETAT uygulamalarına son verilmelidir.
🔹Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli; aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.
🔹Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken, Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan ebe hemşirelere ödenecek ücret aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir.
🔹Aile sağlığı çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır."
İZMİR
İzmir Sağlık Platformu, iş bırakma eyleminin birinci gününde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini platform adına Aile Hekimleri Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ahmet Kandemir, Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Derya Mengücük, İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhterem Çolak ve İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı Dilay Sağıroğlu okudu.
Yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altına alındığı belirtilen açıklamada, "Antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM'ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar" ifadeleri kullanıldı.
"Taleplerimiz sadece kendi haklarımız için değil halkımızın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti almasını sağlamak için önemlidir. Bu nedenle eylemlerimize halkımızın da desteğini bekliyoruz" denilen açıklamada, talepler gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sonuç alıncaya kadar devam edileceği vurgulandı.
ANTALYA
Sağlık meslek örgütleri Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde yan yana geldi.
Basın metnini okuyan Şükran İçöz şunları ifade etti: "Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği derhal geri çekilmelidir. Bakanlık birinci basamağı güçlendirmek istiyorsa daha ciddi sorunlarla uğraşmalıdır. Öncelikle ASM'leri ticarethane mantığından çıkarmalıdır. ASM'lerin giderleri aile hekimleri tarafından devletin verdiği cari giderden karşılanmaktadır. Aile sağlığı merkezlerine verilen cari gider içindeki elektrik, su, tıbbi malzeme, asgari ücret giderleri enflasyon oranının kat ve kat üzerinde artarken cari gideri verilen memur enflasyonu kadar artış cari gideri birçok aile sağlığı merkezinde yapılan giderleri karşılayamaz hale getirmiştir."
Sağlıkta Dönüşüm Programıyla yaratılan sistemin ne hastaları, ne de sağlık emekçilerini mutlu etmediğini söyleyen İçöz, "Biz burada mesleğimiz, emeğimiz ve yurttaşlarımızın sağlığı için bir araya geldik. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği geri çekilmelidir. Hekimlere, ebelere, hemşirelere ve sağlık emekçilerine yeterli puanı alamadı diye sözleşme feshi ile tehdit edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
ADANA
Adana Sağlık Platformu, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı iş bıraktı. Sağlık emekçileri eylemlerinin ilk gününde İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, Sağlık Bakanlığına seslenerek, "Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği derhal geri çekilmelidir. Öncelikle ASM'ler ticarethane mantığından çıkarılmalıdır" dedi.
Polatöz, "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği geri çekilmelidir. Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, hemşire, ebe ve sağlık emekçileri olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak bu hafta iş bırakıyoruz. Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz" ifadelerini kullandı.
DERSİM
ASM emekçileri Dersim'de de iş bırakarak, 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Eziyet yönetmeliğini kabul etmiyoruz, iş bırakıyoruz" pankartı açıldı.
Aile hekimi Dr. Nejdet Kaymak, bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altına alındığını, hekimlerin antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmasının kısıtlandığını söyledi. Yönetmelikle, hekimlerin sorumlu olduğu nüfus içinden 6 ay ASM'ye başvurmayan kişiler için de gelirinin kesildiğini söyleyen Kaymak "Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?" dedi.
URFA
Urfa'da sağlık emekçileri, Urfa İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Eylemde, "Eziyet yönetmeliğini kabul etmiyoruz. Meslek onurumuz için iş bırakıyoruz" pankartı açıldı.
SES yöneticisi Songül Koca, "Emeğimiz satılık değildir. Eziyet yönetmeliği, halkın sağlık hakkını tehdit ediyor. Sağlık emekçilerinin hakları teslim edilmeli. Bunun için sağlık emekçilerinin örgütlenmesi gerek" dedi.
Urfa Tabip Odası Sekreteri Kemal Yüksekkaya, sağlık emekçilerinin bir direnişte olduğunu belirterek, "Halkımızın desteği ve örgütlü mücadelemiz ile tehditlere boyun eğmeyeceğiz. Sonuna kadar haklarımızı savunacağız. Korucu sağlığı temel alana kadar, ücretsiz sağlık sağlanana kadar mücadele edeceğiz" dedi.
Açıklama "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganı ve alkışlarla sona erdi.
DİYARBAKIR
Diyarbakır'da sağlık emekçileri İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Eylemde, "Aile sağlığı merkezlerini yönetmelikler ile eziyete dönüştürmeyin" pankartı açıldı ve "Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz", "Sağlıkta şiddete hayır" ve "Çalışanlarına düşman başkanlık istemiyoruz" dövizleri taşındı.
Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada, ortak metni Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen okudu. Ülgen, "Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Soruyoruz; yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM'ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun?" dedi.
Açıklama "Direne direne kazanacağız" sloganıyla son buldu.
DENİZLİ
Denizli Sağlık Platformu, Gazeteciler Cemiyeti binasında basın toplantısı düzenledi. Sağlık emek ve meslek örgütleri temsilcilerinin katıldığı açıklamada, Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç konuştu.