8 Mayıs 2024 Çarşamba

Sağlık emekçileri bir günlük iş bıraktı: Sağlık işi ekip işidir

Sağlık örgütleri, sağlık hizmetine erişim ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının düzeltilmesi için Türkiye ve Kürdistan'da birçok kentte bir gün iş bırakma eylemi yaptı. Eylemlerde, sağlık işinin ekip işi olduğunun altı çizildi. 

Diyarbakır'daki sağlık emekçileri, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi önünden Dağkapı Meydanı'na yürümek istedi. "İş ücret iş yeri güvencesi", "Ücretsiz nitelikli ulaşılabilir anadilde sağlık" ve "Sağlık haktır satılamaz" yazılı önlüklükler ile Dağkapı Meydanı'na
doğru yürümek isteyen sağlık emekçilerini ablukaya alan polisler, yürüyüşe izin vermedi.

Sağlık emekçileri, polis ablukasını "Zafer yürüyen emekçinin olacak", " Susma sustukça sıra sana gelecek", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla protesto etti.  Eylem, halaylarla sürdü.

CİZRE
Cizre Devlet Hastanesi'nde iş bırakan sağlık emekçileri yürüyüş düzenledi. Sağlık emekçileri yürüyüşte, "Sağlık işi ekip işidir" diye vurguladı. 

MERSİN
SES Mersin Şubesi, bir günlük iş bırakma eylemine ilişkin Mersin Şehir Hastanesi önünde açıklama yaptı. "Sağlık ekip işidir ek gösterge 3600'den başlayarak kademeli olarak 7200'e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulansın" pankartı ile "Bakan Fahrettin bizi kahrettin", "Yıpranma payı istiyoruz" ve "Sefalete teslim olmayacağız" dövizleri taşındı. Açıklamada, sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" ve "İş, emek özgürlük" sloganları atıldı.

SES Mersin Şehir Hastanesi İş yeri Temsilcisi Aygül Batmaz, yaşanan ekonomik kriz ile birlikte mağdur edilen emekçilerin durumuna dikkati çekti. Batmaz, acil olarak yerine getirilmesi için talepleri sıraladı.

ADANA
Adana'da Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi, Ekrem Yok Ruh Sağlığı Hastanesi ve Çukurova Devlet Hastanesi'nde çalışan sağlıkçılar iş bıraktı. SES ve Dev Sağlık-İş üyesi işçi, emekçiler "Sağlık ekip işidir" ve "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganları ile taleplerini haykırdı.

ÇORUM
SES Çorum Şubesi de, "Bizi yok sayanlara karşı 'varız' demek için, sorumluların görev ve yükümlülüklerini hatırlatmak için taleplerimiz yerine getirilsin diye iş bıraktık" dedi. 

HOPA
Hopa'da da sağlık emekçileri yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret, Covid-19'un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması ve 3 bin 600'den başlayarak kademeli olarak 7 bin 200 ek gösterge verilmesi talebiyle iş bıraktı. 

Eylem, sağlık emekçilerinin horonlarıyla sürdü. 

ANTALYA
SES Antalya Şubesi de talepleri için iş bıraktı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A blok önünde toplanan sağlık emekçileri hakları için eyleme gittiklerini kaydetti. Açıklamada, "İnsanca bir yaşam için ücret istiyoruz! 3600 ek göstergede ve ücretlerde adaletsizliğe son verilsin" denildi. 

ÇANAKKALE
Çanakkale'de de iş bırakan sağlık emekçileri taleplerini yineledi.