23 Aralık 2024 Pazartesi

Sağlık emekçileri Ayşegül Aktürk'ü çalıştığı hastanede andı

Erkek şiddetiyle katledilen Ayşegül Aktürk, meslektaşları tarafından anıldı. Sağlık emekçileri, "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" diyerek kadın katliamlarına karşı mücadele edeceklerini kaydetti.

Sağlık emekçileri katledilen Ayşegül Aktürk şahsında kadın katliamlarına karşı biraraya geldi. SES, Dev Sağlık-İş ve İstanbul Tabip Odası, Ayşegül Aktürk'ün çalıştığı Süreyyapaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi C Blok Acil Servisi önünde açıklama yaptı.

"İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulansın. Kadına yönelik şiddet son bulsun" pankartının açıldığı eylemde, "Kadın cinayetleri politiktir", "Hayatımızdan da haklarımızdan da vazgeçiyoruz", "Yaşam hakkımız engellenemez", "Bağır herkes duysun" dövizler taşındı.

'KADIN KATLİAMLARINA KARŞI HAYKIRIYORUZ'
Katledilen kadınlar anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan İstanbul Tabip Odası'ndan Suheyla Alkoç, duygusal bir konuşma yaptı, bir kadın ve bir hekim olarak hayatı boyunca ilk kez konuşmakta zorlandığını kaydetti. "Bir arkadaşımızı kaybetmenin acısını haykırıyoruz, haykırmaya devam edeceğiz" diyen Alkoç, kadınların yaşam hakkından asla vazgeçmeyeceğini haykırdı.

'BU İŞİN PEŞİNDE OLACAĞIZ'
SES İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Fadime Kavak da hergün resmi verilere göre beş kadının katledildiğini hatırlattı. Kadınların katledilmesine göz yuman yetkililerinin de sorumlu olduğunun altını çizen Kavak, "Biz bu kadınların sesi olacağız. Sağlık emekçileri olarak sorumlular yargılanana kadar bu işin peşinde olacağız" diye konuştu.

Basın metnini okuyan Diren Doğan Ayşegül, Ayşegül Aktürk'ün teklifini reddettiği Muharrem Eralp tarafından çocuklarının gözü önünde katledildiğini hatırlattı. Kadına yönelik erkek şiddetinin kadının bedeni ve hayatı üzerinde kontrol hakkını kendinde gören erkek egemen sistemin sonucu olduğunu söyleyen Doğan, "Kadınlar 'hayır' dedikleri erkekler tarafından ilişki kurmaya zorlanıyor, ayrılmak ya da boşanmak istedikleri erkekler tarafından şiddete uğruyor öldürülüyor" diye belirtti.

'KATLEDİLMEK İSTEMİYORUZ'
Ayşegül'ün katledilmesinin yine ana akım medyada eril bir dille haber yapılmasına tepki gösteren Doğan, şöyle devam etti: "Biz kadınlar, bir kişi daha eksilmek istemiyoruz. Kadınların özgürce yaşayacakları, özgürce tercih yapacakları, erkekler tarafından taciz ve tehdit edilmeyeceği, şiddete uğramayacağı ve öldürülmeyeceği bir dünya istiyoruz. Kadınların istemedikleri ilişkilere zorlanmadığı, ayrılmak ya da boşanmak istediklerinde öldürülmediği bir dünya istiyoruz. Kadınlar şiddete uğradığında yetkili makamların İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunu doğru bir şekilde uygulamalarını istiyoruz. Yaşamak istiyoruz."

ÇALIŞTIĞI BİNANIN ÖNÜNE KARANFİL BIRAKILDI
Açıklamanın ardından meslektaşları Ayşegül'ün çalıştığı B Blok önüne yürüdü. "Ayşegül kalbimizde yaşıyor", "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganlarıyla gerçekleşen yürüyüş sonunda Ayşegül anısına B Blok önüne karanfil bırakıldı.