8 Haziran 2025 Pazar

Rojhilatlı tutuklu şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

Diyarbakır 2 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan Rojhilatlı tutuklu Muhammed Şemseddin İsmaili, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Diyarbakır 2 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan adli tutuklu, Rojhilatlı Muhammed Şemseddin İsmaili, 29 Mayıs'ta kaldığı koğuşta yaşamını yitirmiş halde bulundu. Şüpheli şekilde yaşamını yitiren İsmaili'nin cenazesi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 4 Haziran'da verdiği izin belgesiyle ailesine teslim edildi.

Cenazeyi Rojhilat'a götürmek üzere Van'da bulunan Kapıköy Sınır Kapısı'na giden aile, günlerdir sınır kapısında bekletiliyor ve cenazenin geçişine izin verilmiyor.

'KİMLİK VE PASAPORTSUZ CENAZENİN GEÇİŞE İZİN VERİLMİYOR'
İsmaili'nin ailesi, İsmail'inin pasaport ve kimliğine Türkiye'deki yetkililerin el koyması nedeniyle İran'ın pasaportsuz ve kimliksiz cenazenin geçmesine izin vermediğini belirtti. Aile, Muhammed Şemseddin İsmaili'nin 45 gün önce İran'dan Türkiye'ye geldiğini ve Diyarbakır Otogarı'nda gözaltına alınıp tutuklandığını söyledi. Aile, "Cezaevi idaresi tarafından bizlere telefon geldi ve oğlumuzun yaşamını yitirdiği dile getirildi. Bizler de savcıya ulaşmaya çalıştık, cezaevi idaresine ulaşmaya çalıştık. 'Oğlumuz intihar edebilecek biri değil, neden bu durum gelişti?' dedik. Kendileri ise; 'Sizin oğlunuz suçlu, cenazenizi alın gidin' dediler. Muhammed'in pasaportunu, kimliğini vermediler, sadece bir belge verdiler. Şimdi biz bu belge ile İran'a geçemiyoruz. Kimliği ve pasaportu istiyorlar" ifadelerini kullandı.