17 Mayıs 2024 Cuma

Rojava'da 1 Mayıs hazırlıkları: Komünistler halk buluşması düzenledi

1 Mayıs çalışmalarını sürdüren SYPG, JKŞ, CKŞ, Cizre Bölgesinde halk buluşması gerçekleştirdi.
Rojava'nın Cizre ve Fırat bölgelerinde 1 Mayıs çalışmalarını sürdüren Halkların Birlik ve dayanışma Kurumu (SYPG), Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ), Komünist Devrimci Gençlik (CKŞ), Cizre Bölgesinde halk buluşması gerçekleştirdi.
 
Buluşmaya Kürt, Arap, Süryani halkları ve şehit ailelerinin yanı sıra, MLKP, MLKP/KKÖ savaşçıları katıldı. Etkinlikte CKŞ gerçekleştirdikleri yürüyüş ile buluşmaya katılanları 1 Mayıs'ta alanlara çağırdı.
 
Halk buluşması Baran Serhat şahsında devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.
 
Buluşmada konuşan SYPG Temsilcisi Beritan Asya, "1 Mayıs her yerde işçilerin, emekçilerin direnişi ile kazanılmış bir gün. Bu direniş ve mücadele 133 yıldır kapitalist ve emperyalist sistemlere karşı süre geliyor. Bütün dünyada kapitalist sistemler kendi varlığını işçi sınıfının zayıflatılmasında görüyor ve işçi sınıfının ezilen emekçi halkların kazanımlarına saldırıyor" diye kaydetti.
 
Erdoğan diktatörlüğünün Rojava devrimini boğmayı, ezilen halkların kazanımlarını yok etmeyi amaçladığını ifade eden Asya, "Tarihte bütün saldırılar karşısında işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, ezilen halklar hiçbir zaman diktatörlük karşısında baş eğmemişlerdir. Bugünde Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan halklar bütün saldırılar karşısında direnişi büyüteceklerdir" dedi.
 
Kadın mücadelesi ve halkların ortak iradesi ile büyüyen Rojava devrimine yönelik saldırılara karşı daha fazla mücadele etmek gerektiğini vurgulayan Asya, "1 Mayıs dolayısıyla bir kez daha bütün halklarımıza çağrı yapıyoruz. Rojava devrimi halkların onurudur, Rojava devrimi ezilen emekçi kadınların özgürlüğüdür. Bunun için bütün halkları, kadınları, gençleri, ezilen emekçileri bütün kirli ittifak ve saldırılara karşı birlikte savunalım" diye belirtti.
 
1 Mayıs'ta Rojava devriminin daha fazla büyütülmesi ve savunulması için bütün işçileri, emekçileri ezilen halkları 1 Mayıs'ta alanlara çağıran Asya, "Rojava devriminin felsefesi ile bütün işgal tehditlerine, saldırılarına karşı alanlara çıkarak eylemlerimiz ile onlara karşı duruşumuzu net olarak ortaya koyacağız. Rojava'lı komünistler olarak 1 Mayıs'ta bütün işçi, emekçi halklarımızı alanlara Rojava devrimimizi kapitalist sisteme karşı savunmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
 
Komünist Devrimci Kadınlar adına konuşan Axin Çiya, "1 Mayıs aynı zamanda kadınların direnişidir. Nasıl ki 1857 yılında kadınlar erkek egemen ve kapitalist sisteme karşı büyük bir ateş yaktılar kadınların yaktığı ateş işçilerin emekçilerin mücadelesi ile büyütüldü. Öncü kadınlar Clara Zetkin, Rosa Luksemburg, Kolontay erkek egemen ve kapitalist sisteme karşı 8 Mart'tan 1 Mayıs'a mücadelenin ateşini yükselttiler. Onların mücadelesinin devamcıları olan Arin, Sarya, Avesta, Raperin, Berçem, Avaşin, Ekin ve Şilan'la yüzyıl sonra onların yaktığı mücadele ateşini Rojava kadın devrimi ile büyüttüler" dedi.
 
JKŞ'liler olarak kapitalist erkek egemen sisteme karşı mücadele edeceklerini ifade eden Qamişlo, "Bütün çağrımıız bütün işçi, emekçi halklardan kadınlara devriminizi savunmak için 1 Mayıs alanlarında özgürlüğümüzü haykıracağız. Gelin hep birlikte ezilen halklar ile birlikte Rojava devrimimizi, özgürlüğümüzü savunalım. 14 Mayıs'ta nerede olursak olalım oradan özgürlüğümüzü haykıralım" diye kaydetti.
 
Komünist Devrimci Gençlik adına konuşan Sarin Sarya, "Emperyalist, kapitalist sistemlerin Rojava devrimini boğmasına karşı devrimimizi savunacağız. Bizler Baran Serhat'ın öğrencileriyiz onun mücadeleci ruhunu 1 Mayıs alanlarına taşıyacağız" dedi.
 
SYPG, JKŞ, CKŞ'nin birlikte düzenlediği halklar buluşması Haseke Kültür Sanat Merkezi Müzik Grubu ve Berbanga Rojava'nın seslendirdiği ezgiler ve çekilen halaylar ile sona erdi.