26 Nisan 2024 Cuma

Rojava özgür basın şehitleri anıldı

Kuzey ve Doğu Suriye Özgür Basın Birliği (YRA) Şehit Aileleri Meclisi ile ortak olarak farklı zamanlarda şehit düşen yedi gazeteciyi andı. Qamişlo'daki Şehid Delil Saroxan şehitliğinde yapılan anma törenine YPJ Basın çalışanları da katıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özgür Basın Birliği (YRA) ile Şehit Aileleri Meclisi farklı zaman ve tarihlerde ölümsüzleşen gazetecileri andı.

Qamişlo'da bulunan Delil Saroxan Şehitliği'nde yapılan anma saygı duruşuyla başladı. Anmaya YPJ Basın Merkezi çalışanları da katıldı.

Anmada konuşan YRA Genel Meclis Üyesi Canê Xemgîn, "İşgalci Türk devleti tarafından Serêkaniyê'de şehit edilen yoldaşlarımız Seed Ehmed, Dilovan Gever, Wedat Erdemcî ve Mihemed Reşo ile Dêrazor'da görevlerini yerine getirirken DAİŞ çetelerinin saldırısı sonucu şehit düşen Hogir Mihemed, Dilîşah Îbiş ve Rizgar Denîz'i anıyoruz. Ailelerine başsağlığı diliyoruz. Ve hakikatin takipçisi olacağımızın sözünü yineliyoruz" dedi.

Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Mihyedîn Hesen de özgür basın şehitlerini andı, ailelerine başsağlığı diledi. Hesen, "Herkes, YRA'nın işgalci Türk devletinin, herkesin gözü önünde işlediği insanlık suçlarını teşhir etmek, hakikate ulaşmak ve ortaya çıkarmak amacıyla tüm gücüyle çalıştığını bilmeli" ifadelerini kullandı.

YRA Eşbaşkanı Dilyar Cizîrî de kamera ve kalemleriyle tüm dünyaya gerçeği ulaştırmaya çalışan gazetecileri andıklarını belirtti, ailelerine başsağlığı diledi. Dilyar Cizîrî, işgalci Türk devletinin suçlarını gizlemeye çalıştığını ifade etti.

'GERÇEKLERİ YAZDIKLARI İÇİN HEDEF ALINDILAR'
Seed Ehmed'in babası da yaptığı konuşmada, oğlu ve ölümsüzleşen diğer gazetecilerin amacının gerçekleri yansıtmak olduğunu söyledi.

Hogir Mihemed'in dayısı Mihemed Xêr Elîka da şunları söyledi: "Gazeteciler tüm dünyaya gerçeği ulaştırmaya, işgali ve insan hakları ihlallerini açığa çıkarmaya çalışıyordu. Gerçeği saklamak için işgalci Türk devleti ve çeteleri gazetecileri hedef aldı."

Konuşmaların ardından gazetecilerin mezarlarına çiçekler bırakıldı.