21 Mayıs 2024 Salı

Reina katliamının üzerinden 3 yıl geçti

Reina katliamının üzerinden 3 yıl geçti. Katliamın ardından açılan davada hala bir sonuç alınamazken, "görevi ihmalden" yargılanan 2 polis hakkında ise beraat kararı verildi.

2017 yılının ilk gününü kana bulayan Reina katliamının 3. yılı. Üzerinden geçen 3 yıla rağmen katliam davası henüz sonuçlanmadı. Sanık sayısı 58'e kadar çıkan davanın neredeyse her duruşması tahliyelerle geçerken, katliamı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov'un durdurmalarına rağmen üst ve kimlik araması yapmayan polisler hakkında "görevi ihmal" suçundan açılan davada beraat kararı çıktı.

İstanbul Ortaköy'de yılbaşı gecesi Reina'da düzenlenen silahlı saldırıda 39 kişi katledilmiş, 79 kişi ise yaralanmıştı.

KATLİAMI KINAYAN SOSYALİSTLER VE GAZETECİLER GÖZALTINA ALINDI
Katliamın hemen ertesi günü, tüm katliam davalarında olduğu gibi yine yayın yasağı getirilmiş, olay yerinde hayatını kaybedenleri anmak isteyen sosyalistler ve gazeteciler işkenceyle gözaltına alındı.

Katliamı gerçekleştiren IŞİD'li Abdulkadir Masharipov ise olaydan 17 gün sonra ancak yakalanabilmişti. Katil Masharipov ifadesinde daha büyük bir katliam yapmak istediğini ancak cesaret edemediğini söyledi.

39 insanı hayattan koparan Masharipov, "pişman olmadığını" vurgulamış ve "Kısas yaptığımı düşünüyorum" demişti. Masharipov, eyleminin amacını ise "Hristiyanları öldürmek" olarak açıklamıştı. Tutuklu yargılanmasına karar verilen Masharipov hapishaneye gönderilmiş ve onunla birlikte 57 kişinin yargılanmasına başlandı.

40 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ
Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ilk iddianamede, Abdulkadir Masharipov hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "39 kişiyi nitelikli şekilde kasten öldürme", "79 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs etme", "Silahlı örgüte üye olma", "Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alma ve bulundurma" suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 555 yıldan 2 bin 397 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Yine iddianamede Masharipov'un eşi Zarina Nurullayeva'nın da aralarında olduğu 4 sanık hakkında aynı cezalar, diğer 52 sanık hakkında ise "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "Silahlı örgüt üyeliği" suçlarından birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis istendi. Öte yandan soruşturma kapsamında sonrada gözaltına alınanlarla birlikte sanık sayısı 58'e yükseldi.

MASHARİPOV İKİ YIL SONRA MAHKEMEDE İFADE VERDİ
Katliamın ilk duruşması İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 11 Aralık 2017'de görüldü. İki yıl boyunca ifade vermeyen katil Masharipov, duruşmada da katliamı savundu. Bugüne kadar görülen 13 duruşmada sanıklardan sadece 18'i tutuklu kaldı. 31 Ekim 2019'da görülen son duruşmada mütalaanın açıklanması bekleniyordu ancak savcı değişti, duruşma da 27 Ocak 2020'ye ertelendi.

YARGILANAN POLİSLER BERAAT ETTİ
Katliamın gerçekleştirildiği gece katil Masharipov'u durup üzerini aramayan ve kimlik kontrolü yapmadıkları için “görevi kötüye kullanmak” suçundan haklarında dava açılan iki polis, ikinci duruşmada işledikleri suç sabit olmadığı iddiasıyla, beraat etti.