16 Nisan 2024 Salı

PYD: Hava sahası Türk uçaklarına kapatılmalı

PYD Genel Meclisi, Rojava kentlerinde gerçekleştirilen SİHA saldırılarına dikkat çekti, uluslararası garantör güçlere Türk devleti ve çetelerinin suçlarına ilişkin sorumluluk çağrısı yaptı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, Türk devletinin Rojava- Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına tepki gösterdi, hava sahasının kapatılması çağrısında bulundu.

Qamişlo'da dün gerçekleşen Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) saldırısında ikisi çocuk dört kişinin katlediğini hatırlatan PYD Genel Meclisi, geçtiğimiz günlerde de Til Rifat'ta drone saldırısı sonucu altısı çocuk dokuz kişinin yaralandığını hatırlattı. Açıklamada, "2 ayı aşkın süredir işgalci Türk devletinin Suriye'nin genelinde demografik değişim planları yeni bir aşamaya girdi. Türk devleti Suriye krizinin başlangıcından bu yana, Suriye topraklarından doğrudan ve dolaylı işgal saldırıları yoluyla toprakların geniş kısmını işgal etti, Türkleştirme ve Osmanlı'yı dayattı" ifadelerine yer verildi.

SİHA saldırılarının Özerk Yönetim ve devrim kurumlarının öncülerini hedef alındığına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: "DAİŞ'in yenilmesinde önemli rol oynayan halk ve güçlerin potansiyelini zayıflatmaya çalışmaktadır. İşgalci Türk devletinin Suriye'nin hava sahasında gezmesi, uluslararası anlaşmaların ihlalidir. AKP'nin temsilciliğini yaptığı ırkçı İslami rejim bölgedeki özgür halklara ve demokratik güçlere bu düşmanlık uygulamalarını yürütemez. Uluslararası toplum ve uluslararası garantör güçlere Türk devletinin saldırılarının önüne geçmesi ve Kuzey ve Doğu Suriye'de işlediği bütün suçlardan hesap sorması çağrısı yapıyoruz. BM Güvenlik Konseyi'ni bölgenin hava sahasını Türk uçaklarına kapatmaya çağırıyoruz."

Açıklamanın sonunda uluslararası örgütlere Türk devleti ve çetelerinin işlediği suçları araştırmak için komite kurma çağrısı yapıldı.