2 Mayıs 2024 Perşembe

Politik tutsaklarla dayanışma çağrısı

18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Gününde, dünyanın birçok noktasında siyasi tutsaklara uygulanan işkence ve kötü muameleye, hak ihlallerine dikkat çekildi. Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB), Türkiye'de tecride karşı süren açlık grevi direnişini ve enternasyonal devrimci Ecevit Piroğlu'nun açlık grevi direnişini sahiplenmeye ve dayanışmaya çağırdı. 

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklar Gününde, devrimci tutsaklarla dayanışma çağrısı yaptı. Politik tutsakların dünyanın birçok noktasında ağır işkence koşulları ve tecrit altında yaşamını sürdürmeye çalıştığı belirtilen açıklamada, her yıl binlerce insanın ağır hapishane koşlları ve işkenceden, kötü muameleden kaynaklı hayatını kaybettiği hatırlatıldı. 

İran'da politik tutsakların idam edildiği, Türkiye'de yüzlerce ağır hasta tutsağın ölüme sürüklendiğine dikkat çekilen açıklamada, AKP-MHP iktidarının PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecrit işkencesini tüm hapishanelere yaydığı ve buna karşı tutsakların direnişte olduğu anımsatıldı.

Açıklama şöyle devam etti: "Türk devleti sadece ülke içinde değil, dışarıda da eylemlerini devam ettirmektedir. Faşist TC'nin istemi üzerine Avrupa'nın birçok ülkesinde onlarca insanın tutukluluğu söz konusudur. Bunlardan birisi de Ecevit Piroğlu'dur. Piroğlu uzun zamandır tutuklu bulunduğu Sırbistan'da serbest bırakıldıktan sonra, mülteciler dairesindeki polislerce hemen kapıda gözaltına almıştır. Tüm itirazlara rağmen bırakılmayan Piroğlu, bunu kınamak için şubat başından itibaren açlık grevine gitmiştir. Tüm duyarlı insanları bu direnişe sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yer küremizin her parçasında her gün artan, baskı, şiddet, işkence ve katliamları karşın, 18 Mart politik tutsaklar günü vesilesiyle bir kez daha ADGB olarak, ortak mücadele etmeye çağırıyoruz."