11 Mayıs 2024 Cumartesi

Philips: Türkiye Efrin'deki Kürtleri asimile etmeye çalışıyor

Uluslararası Efrîn'de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumu'nda konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Dış İlişkiler eski Uzmanı Prof. David Philips, Türkiye'nin planlı bir şekilde Efrîn'deki Kürtlere asimilasyon uyguladığını ve zorla Müslümanlaştırmaya çalıştığını ifade etti.
Uluslararası Efrîn’de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumu ilk gününde devam ediyor.
 
Forumun ilk oturumunda Suriye Araştırma Merkezi Yöneticisi ve siyaset bilimci Xalid Îsa, Kürt siyasetçi Hatip Dicle, Kuzey Afrika ve Ortadoğu Araştırma Merkezi Başkanı Udo Ştanbax, TEV-DEM Diplomasi Komitesi Sorumlusu Aldar Xelîl, Türkiye, İran ve Ortadoğu Uzmanı Dr. Fereh Sabir Mihemed, Güney Kürdistan Bölgesel Hükümeti İnsan Hakları Bakanı ve siyaset bilimci Prof. Dr. Mihemed Îhsan, Kolombiya Üniversitesi Barış İnşası ve İnsan Hakları Programı Direktörü ve ABD Dışişleri Bakanlığı Dış İlişkiler eski Uzmanı Prof. David Philips tarafından değerlendirmeler yapıldı.
 
David Philips yaptığı değerlendirmede, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi deneyimini olumlu ve önemli bulduğunu belirtirken, Fransa eski Dışişleri Bakanı Kouchner'a da bu deneyimi desteklediği için teşekkür etti.
 
Rojava deneyimini önemsediklerini dile getirerek, "Rojava deneyimini önemli buluyorum. Buraya sadece Rojava'yı tanımaya gelmedim. Bölge halkına yönelik katliamları dünyaya duyurmaya da geldim. Demokratik bir tecrübe, kadın özgürlüğü Suriye ve tüm dünya için önemli. Tüm dünyaya tanıtmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Karanlığa karşı başımızı eğmemeliyiz" dedi.
 
Efrîn'de yaşananların insanlık suçu olduğunun altını çizen, Philips, devamla şunları söyledi: "Efrîn'de yaşananlar filmler yoluyla anlatılmalı. Tüm dünya buradaki mücadeleyi görmelidir. Yaşananlardan Suriye hükümeti sorumludur, bunun için de soruşturma başlatılmalıdır. Çünkü Suriye topraklarının ihlali var ve eğer kendi topraklarını koruyamıyorsa, bunda Avrupa ülkelerinin de payı var demektir. Avrupa Birliği var. Bu konuda inceleme yapmalıdır. Ama aynı zamanda BM güvenlik konseyi duruma müdahale etmek durumundadır. Diğer yandan, Efrin'de işlenen insanlık suçlarını belgeleyecek görüntü ve fotoğraflara da ihtiyaç var."
 
Phillips, Kuzey Suriye Özerk Yönetimine de seslenerek, Efrin'de yaşanan katliamların belgelerini toplayarak müzeye dönüştürmelerini talep etti.
 
Türk devletinin Efrin'de insanlık suçu işlediğini belirten David Phillips, bununla da BM'nin insanların maddi ve manevi haklarını ihlal ettiğini, çiğnediğini söyledi.
 
Efrîn'de yaşananlara karşı sessiz kalmayacaklarını belirten Philips, Türk devletinin doktorları, gazetecileri ve sivilleri yönelik hak ihlallerini meşrulaştırdığını öte yandan Türkiye'nin bu uygulamalarının planlı bir şekilde Efrîn'deki Kürtlere asimilasyon uyguladığını ve zorla Müslümanlaştırmaya çalıştığını ifade etti.
 
ROJAVA HALKI KENDİNİ SAVUNABİLİR
 
David Philips şöyle devam etti: "Sesli bir şekilde Türk devletinin terörist olduğunu haykırıyorum. Türk devleti planlı bir şekilde suç işliyor. Rojava halkı ilkeli ve kendini savunan bir halktır. Bunu artık kabul etmek gerekir. Rojava bölgesel yönetimi Türk devletinin saldırılarına mağdurlarına ilişkin gerekli belgeleri toplamalıdır.
 
"Kürdistan'ın işgal altındaki tüm parçaları da Kürt halkı da artık özgürlüğüne kavuşmalıdır. Demokratik projelere sahip olan Kürtler, sadece kendileri için değil, tüm dünya için bedel ödemişlerdir. Bu fedakarlıklarının belgesi de elimizde mevcuttur ve asla unutulmamalıdır. Bu söylediklerimizi herkesi bilmesi için tüm dünyaya duyuracağız."