21 Mayıs 2024 Salı

Pertek'teki cinsel istismar olayı Meclis gündeminde

HDP Dersim Milletvekili Önlü, dün Pertek'te yaşanan cinsel istismar olayın Meclis'e taşıdı. Önlü, Bakan Selçuk'a, soruşturmaya neden gizlilik kararı getirildiğini sordu.
 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim'in Pertek ilçesinde yaşanan çocuk istismarı olayını Meclis gündemine taşıdı.

Daha önce, Munzur Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Cem Tekinoğlu'nun "bazı kadın öğrencilere cinsel saldırıda bulunduğu, öğrencileri tehdit ederek vali, kaymakam ve üst düzey kamu görevlileri ile para karşılığı cinsel ilişkiye zorladığı" ortaya çıkmıştı.

Dün ise Pertek ilçesinde Harun Yıldırım adlı kişinin yaşları 11 ile 16 arasında değişen çok sayıda erkek çocuğu istismar ettiği ortaya çıktı.

HDP Milletvekili Önlü, "Dersim'in kültürüne, kimliğine, insanlarına yönelik saldırılar bilinçli ve planlı bir politikadır" dedi. 

Önlü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Pertek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada gizlilik kararı alınmasının gerekçesi nedir?

-Fail Harun Yıldırım dışında olaya ilişkin gözaltına alınan veya tutuklanan kişiler var mıdır?

-Pertek ilçesinde diğer çocuklarında istismara uğrayıp uğramadığını tespit etmek için çalışma başlatılmış mıdır?

-Çocuklara yönelik istismarın önlenmesi konusunda Bakanlığınız, diğer bakanlıklarla ortak ne tür tedbirler almayı planlamaktadır?

-2015-2019 yılları arasında Dersim'de cinsel istismar nedeniyle yapılan başvuru sayısı kaçtır? Bunlardan kaç tanesi çocuk istismarıdır?

-Dersim'de arasında çocuk istismarı da bulunan davalarda sanık olarak bulunan kaç kişi hakkında beraat kararı verilmiştir? Bu sanıklardan kaçı kamu görevlisidir?"