28 Mart 2024 Perşembe

PCR: Egemenliğimiz için ilk federal buluşmaya gidelim

Devrimci yolda ilerlemek için verdiğimiz mücadeleyi 9 Haziran'daki mitingde yeniden teyit edeceğiz. Çünkü ancak halkımızın ve vatanımızın latifundia (büyük özel çiftlikler) ve bağımlılık zincirlerinden kurtulmasıyla topraklarımızda yaşayan herkes için toprak, barınma, iş, sağlık, eğitim ve egemenliği garanti altına alabileceğiz.

18 Mayıs'ta yüz binlerce kişi IMF ile yapılan anlaşmanın dayattığı kemer sıkma önlemlerine "Hayır" demek için ülkenin dört bir yanında sokaklara döküldü. Seçim kampanyasında önerilerimizle ilerliyor ve halkçı, yurtsever ve demokratik güçlerin Frente de Todos'ta birliğini teşvik ediyoruz.

EMPERYALİST ANLAŞMAZLIK VE MALİ DARAĞACI
ABD ekonomisi, tüketici harcamalarının daha da yavaşlaması, iş yatırımlarının gerilemesi ve Biden yönetiminin Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisinin bütçesini desteklemesini ve borçlanmayı arttırmasını sağlamakta zorlanması nedeniyle gerilemektedir. Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 zirvesinde (7'ler Grubu ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Japonya, Fransa ve İtalya'dan oluşuyor) konuşan Biden, "Hala temerrütten kaçınabileceğimize ve iyi bir anlaşma yapabileceğimize inanıyorum" dedi ve ABD'ye dönüşünü bekledi.

G7 toplantısı, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'yı ve Rusya ile ortaklığı nedeniyle Çin'i hedef aldı. Ekonomilerinin Çin'le olan bağlarını koparma çağrısında bulundular ve Çin emperyalizmini Tayvan'a zorbalık yapmaktan vazgeçmeye çağırdılar. Sonuç belgesinde "... grubun liderleri bölgedeki askeri faaliyetlerine karşı çıkmaktadır," ifadesi yer almaktadır. Sanki ABD emperyalizminin ve ortaklarının Çin Denizinde fütursuzca dolaşan uçak gemileri, denizaltıları ve füze botları Çin emperyalizmininkiler kadar suçlu değilmiş gibi.

Çin Dışişleri Bakanlığı şu yanıtı verdi: "G7, Çin ile ilgili konuları manipüle etmekte ısrar ediyor. Çin'i itibarsızlaştırıyor ve Çin'e saldırıyor."

Çin, Latin Amerika ve Arjantin'deki nüfuzunu derinleştirerek ABD ve Avrupalı rakiplerinin ekonomik zorluklarından faydalanmaya çalışıyor.

Latin Amerika'da büyük halk mücadeleleri yaklaşıyor. Ekvador'da siyasi bir kriz yaşanıyor. Yerli halkların başını çektiği büyük halk mücadeleleri tarafından gözden düşürülen Başkan Lasso, görevden alınmaya ve muhtemelen görevden uzaklaştırılmaya doğru gidiyordu. Bu durum karşısında, Silahlı Kuvvetlerin ve Yüksek Mahkemenin sağcı kesimlerinin desteğiyle, Ulusal Meclisi (Ekvador Kongresi) kapatarak 20 Ağustos'ta seçim çağrısı yapmaya zorlayan bir manevra gerçekleştirdi.

Montevideo'da ve Uruguay'ın farklı şehirlerinde son askeri diktatörlüğün kayıpları için adalet talep eden büyük yürüyüşler düzenlendi.

Ülkemizde, 18 Mayıs'taki miting gibi büyük mücadelelerin ortasında, IMF ile yapılan anlaşmanın dayattığı düzenlemeler devam ediyor. Dolar eksikliği ve bankalara hücum, Ekonomi Bakanı Massa'nın IMF'den rezerv biriktirmek için 5 ila 10 milyar dolar arasında bir kredinin blokesini kaldırmasını talep etmesine yol açtı.

Hükümetin IMF ile müzakereleri sırasında, Arjantin'deki Yankee büyükelçisi Marc Stanley, Alfonso de Albuquerque gemisini ziyaret etti ve aynı amaç için baskı yapan Çin ile karşı karşıya gelerek Paraná'yı ele geçirme isteklerinin açık bir işareti olarak kötü ünlü "Hidrovía"yı denize indirdi.

Petrol, lityum, Paraná ve diğer ulusal zenginlikler üzerindeki Yankee ve Çin emperyalist çekişmesi, dolar ve yuanın (Çin para birimi) finansal darağacının yanında gerçekleşiyor.

Anavatanımızı ve kaynaklarımızı savunma mücadelesinde ilerlemek için 3 ve 4 Haziran'da Rosario'daki Federal Egemenlik Buluşmasına katılalım.

RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İŞGALİNİN ON BEŞ AYI
Rus emperyalizminin Ukrayna'yı işgalinin üzerinden on beş aydan fazla bir süre geçmesine rağmen çatışmalar devam ediyor ve işgal altındaki ülkenin ordusu direniyor, karşı saldırıya geçiyor ve bazı bölgeleri geri alıyor. Ukrayna'nın doğusundaki harap olmuş Bakhmut kenti hala ağır çatışmaların merkezinde yer alıyor.

Kaynaklara göre Putin, yeni bir saldırıya hazırlanırken Rus medyasına zafer süsü vermek için bir operasyon düzenliyor.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Batılı ülkeleri savaşı tırmandırmakla suçlayarak şu uyarıda bulundu: "Bu onlar için muazzam riskler içeriyor.”

Yaşasın Ukrayna'nın kahramanca mücadelesi! Rus emperyalizmi dışarı! ABD emperyalizmi ve NATO Ukrayna'dan dışarı!1

YÜZ BİNLER SOKAKLARA TAŞTI
Geçen ay yüzde 8.4 gibi acımasız bir enflasyonla kapandı ve mayıs ayında daha da artacağı tahmin ediliyor. Böylece açlık ve yoksulluk her geçen gün artıyor ve maaşlar, emekli maaşları ve sosyal destekler giderek daha az satın alma gücüne tekabül ediyor. Yüksek kiraları ödeyemeyen kesimler büyüyor.

Macri'nin IMF'ye olan milyarlarca dolarlık uydurma borcunu ödemeye devam edebilmek için halk cezalandırılıyor.

Açlıkla mücadele sözü veren hükümet, halk örgütleri tarafından desteklenen binlerce aşevi ve aşevine gıda sevkiyatını geciktiriyor. Giderek daha fazla aç ve işsiz için destekleri arttırmak yerine, onları kesiyor ve en alttakileri hizaya çekiyor.

18 Mayıs Perşembe günü, sendikal, sosyal ve siyasi örgütlerden yüz binlerce yoldaş ülkenin dört bir yanında büyük bir mücadele gününe katıldı.

Ana akım medyanın çabalarına rağmen günün kitleselliği gizlenemedi, mücadelelerin birleşmesi adım adım ilerliyor.

PCR ve JCR olarak parçası olduğumuz hareketlerde, sokaklardaki bu geniş birliği teşvik ediyoruz.

Ayın 18'inde bir kez daha teyit edildi: IMF düzenlemelerine hayır! Emeği güçlendirmek için acil ek destek! Asgari, Hayati ve Gezici Ücret Konseyi acilen toplansın! Acil gıda desteği! Acil temel ihtiyaçlar desteği! Durdurulan işler devam etsin!

Sokakları dolduran yüz binler sadece hükümetten çözüm talep etmekle kalmadı, aynı zamanda hükümeti yeniden ele geçirmeye çalışan gerici sağ kanadın planlarına karşı da bayrak açtı. Patricia Bullrich, Milei ve Larreta'nın her ikisi de, kendi aralarında anlaşmazlığa düşmelerine rağmen, kapsamlı bir çalışma reformu gerçekleştirme, sosyal destekleri tasfiye etme, emekli maaşlarını, eğitimi, sağlığı ve diğer kazanımları tasfiye etme konusunda hemfikir olan başkan adaylarıdır. Ve bu politikayı dayatmak için halk mücadelelerini bastırmaya hazırlar.

Kamu çalışanları ve öğretmenlerin mücadeleleri çeşitli kentlerde devam ediyor. Misiones'te yetersiz zammı kabul etmeyen öğretmenler sokaklarda ve yollarda gösteriler düzenliyor.

30 ve 31 Mayıs tarihlerinde Conadu Histórica'da örgütlü üniversite öğretmenleri, hükümetin yetersiz maaş teklifi karşısında ulusal bir grev düzenleyecek.

CABA ve Gran Buenos Aires gıda işçileri ücret artışı talebiyle meslek odasına yürüdüler.

Neuquén, Río Negro ve La Pampa'daki petrol işçileri, bir işçinin kolunu kaybettiği kaza nedeniyle petrol sahalarında güvenlik koşullarının sağlanması talebiyle 22 Mayıs'ta toplu greve gittiler.

Ulusal Köylü Federasyonu geçtiğimiz günlerde ülkemizin yoksul köylülerinin bir aracı olarak 14. yıldönümünü kutladı.

Arjantin'deki kadın hareketi 3 Haziran'da yine kadına yönelik şiddete karşı acil durum ilan edilmesi talebiyle kitlesel yürüyüşlere doğru ilerliyor. Ülkenin dört bir yanındaki kadınlar bu yıl Bariloche'de düzenlenecek olan 36. Encuentro (ulusal kadın buluşması – ç.n.) için hazırlıklarını sürdürüyor.

SEÇİMLER, CEPHELER VE YÜKSEK MAHKEME
Emperyalist çekişme ve egemen sınıfların farklı kesimlerinin hizalanmaları, bu cepheyi bölme tehdidinde bulunan iki grup tarafından sarsılmaya devam eden Juntos por el Cambio'nun (JxC) iç mücadelesinde ifade bulmaktadır. Macri, Patricia Bullrich ile birlikte Milei ile bir ittifak için bastırıyor. Caputo ve diğer büyük Macri işadamları ise Milei ile yakınlaşıyor.

Rodríguez Larreta, Córdoba valisi Schiaretti ile görüşüyor.

Radikaller Morales Larreta ile, Cornejo ve Sainz ise Patricia Bullrich ile görüşüyor.

Frente de Todos'da Cristina Kirchner'in yasaklı aday olduğu gerekçesiyle adaylığını geri çekmesiyle farklı adaylar ortaya çıktı. Kirchnerizm tarafından desteklenen Massa'nın olası adaylığı enflasyon tarafından engelleniyor. Frente Renovador zirvesinde Massa, 10 Haziran'da yapılacak toplantıda karar alacakları duyurusunda bulundu.

Kirchnerizm içinden Kicillof, Wado de Pedro ve kısa süre önce adaylığını açıklayan Grabois gibi adayların adı geçiyor. Kabine şefi Rossi ve Bakan Tolosa Paz ile fotoğraf çektiren Scioli hala adaylar arasında.

Gerçekleşen eyalet seçimlerinde Juntos por el Cambio şu ana kadar umduğu sonuçları elde edemedi.

Adaylıkların ötesinde, kitleler arasında ekonomik düzenlemeler ve enflasyona karşı bir bıkkınlık ve öfke durumu gelişiyor. Macri'yi yenmek için 2019'da Frente de Todos'u destekleyen önemli bir akım şimdi öfkeli ve hayal kırıklığına uğramış durumda.

Bu durumun bir yansıması, 2019'a kıyasla 2023'te dokuz eyalette de düşüş gösteren eyalet seçimlerine katılanların sayısında kendini göstermiştir. Bu bölgelerde seçime katılım oranı yüzde 68 ile yüzde 77 arasında değişiyor. Düşüş Misiones'te yüzde 10'u, San Juan, Río Negro ve Jujuy'da ise yüzde 5'i aştı. Eyalet seçimlerinde boş oylar da arttı. Bu oran 8 valilik seçiminin 6'sında arttı. Misiones 2019'da yüzde 3,2'den şimdi yüzde 4,3'e yükseldi. Salta yüzde 3,1'den yüzde 5,5'e. La Pampa yüzde 5,1'den yüzde 6,2'ye. Río Negro yüzde 1,3'ten yüzde 6,7'ye. Jujuy yüzde 4,9 ila yüzde 8,1. Tierra del Fuego yüzde 7,4'ten yüzde 21,1'e.

Bir Yüksek Mahkeme kararı San Juan valisi adayı Sergio Uñac ve Tucuman'dan Manzur'un vali yardımcılığı için yarışmasını engelledi. Her ikisi de kendi eyaletlerinin anayasalarında belirlenen yaş sınırına ulaştılar. Yargısal tartışmaların ötesinde, eyalet seçimlerinin yapılmasına bir haftadan az bir süre kala askıya alınan mahkeme kararları, Macrismo ve ortakları tarafından ifade edilen egemen sınıf kesiminin yanında nasıl utanmazca yer aldıklarını göstermektedir. Şimdi de Formosa'daki Macrismo, mevcut vali Gildo Insfrán'ın tekrar aday olmaması için aynı şeyi talep etti.

25 Mayıs'ta, Mariano Moreno'nun deyimiyle "şanlı ayaklanmamızın" yeni bir yıldönümünde, PTP/PCR, Başkan Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner'in konuşmacı olacağı Plaza de Mayo mitingine delegasyonlarla katılacaktır. Bu seçimlerde gerici sağı yenilgiye uğratacak bir seçim aracı olarak Frente de Todos'un gerekli birliği için mücadele ediyoruz. Bunu, mücadelelerin birleşmesi için mücadele ederek ve halkçı, yurtsever ve demokratik güçleri yeniden bir araya getirmek için çalışarak, 10 önlem önerimizle halkın lehine bir çıkış yolu için mücadele ederek, IMF düzenlemelerine son vermemizi sağlayacak bir yol açmak amacıyla yapıyoruz.

HERKES PTP-PCR'NİN 9 HAZİRAN'DAKİ MİTİNGİNE
Büyük 1 Mayıs ve 18 Mayıs eylemleri sadece mücadelelerin birleşmesinin büyümesini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda halkın ve ülkenin lehine bir çözüm için önerilerimizle seçim kampanyasında ilerlemek için daha iyi koşullar yaratıyor.

Ülke çapında bugünlerin kahramanı olan yüz binler ve her gün halkın yaşadığı çoklu acil durumlara karşı ve egemenliğimizi savunmak için mücadele edenler siyasette cevaplar arıyor, çünkü birkaç kişi kürekle almaya devam ederken IMF düzenlemeleri için ödeme yapmaya devam etmek istemiyorlar.

Partimiz PCR, gelişimi düzensiz olsa da başarılı bir kitle kampanyası ayından geliyor. Bu, bir çıkış yolunu tartışan geniş kitlelerdeki siyasi arayışın yeni bir işaretiydi ve Parti ve JCR'den yüzlerce yoldaşın omuzlarında yükselen bir kampanyaydı.

PTP-PCR'nin Frente de Todos bünyesinde 9 Haziran'da CABA'daki Malvinas Argentinas Kapalı Stadyumunda gerçekleştireceği büyük ulusal mitinge gidiyoruz. Orada, gerici sağ kanadı durdurmak ve IMF ile yapılan anlaşmanın bize dayattığı uyumdan kurtulmak için mücadelede ilerlemek üzere seçim önerilerimizi ve ana adaylarımızı sunacağız.

Devrimci yolda ilerlemek için verdiğimiz mücadeleyi 9 Haziran'daki mitingde yeniden teyit edeceğiz. Çünkü ancak halkımızın ve vatanımızın latifundia (büyük özel çiftlikler, -ç.n.) ve bağımlılık zincirlerinden kurtulmasıyla topraklarımızda yaşayan herkes için toprak, barınma, iş, sağlık, eğitim ve egemenliği garanti altına alabileceğiz.

*Ricardo Fierro ve Germán Vidal tarafından yazılan Arjantin Devrimci Komünist Partisi (PCR) değerlendirmesi Ivana Benario tarafından ETHA için Türkçeye çevrilmiştir.

1Ç.N.: Ukrayna'nın kahramanca (!) mücadelesi NATO desteği olmadan nasıl olabilirdi acaba? İşgal karşısında destek almaktan başka çareleri yoktu denilebilir, tıpkı Rojava'daki askeri işbirliği gibi, ama işgali önleyecek/durduracak bir siyaset izlemeyerek bu desteği zaten bir zorunluluk haline getiren Ukrayna hükümeti ne olacak? Ukrayna'nın kahramanca (!) mücadelesi diyerek örtülen savaş gerçekliği Ukrayna halklarına ne getiriyor? Emperyalizmler dışarı ama Ukrayna'daki hükümetin suçları ne olacak?