12 Mayıs 2024 Pazar

Paris'te ırkçılığa karşı yürüyüş düzenlendi

Paris'te Rosa Parks Kolektifi'nin çağrısı ile ırkçılığa karşı yürüyüş düzenlendi. Eylemde polis şiddeti nedeniyle yaşamını yitirenlerin yakınları konuştu. ACTİT üyeleri sarı yelekleri giyerek "Irkçılığa hayır dayanışmaya evet" dövizleri ve AvEG-Kon bayrakları taşıdı.
1 Aralık günü Paris'in her sokağında eylem ve direniş vardı. Bir yandan akaryakıt zamlarına ve pahalılığa karşı sokakları tutuşturan sarı yelekliler, bir diğer taraftan işsizliğe ve yoksulluğa karşı yürüyen on binler ve polis şiddetine, ırkçılık karşı yürüyenler.
 
Irkçılık karşıtı eylem Rosa Parks Kolektifi'nin çağrısını yaptığı aralarında CGT, FSU, Solidaires, FO sendikalarının yanı sına AvEG-Kon, ACTİT'in bulunduğu çok sayıda kurum ve örgütün desteklediği eylem Nation Meydanında başladı.
 
République Meydanına yürüyüşe geçen kitle "Hepimiz Rosa Parks'ız" pankartı açtı. Eylemciler polis şiddeti sonrası yaşamını yitirenlerin resimlerini taşıdı. Dövizlerde "polis şiddetine son" sloganı vardı ve ırkçılık karşıtı sloganlar atıldı. Yol boyunca konuşmalar yapılarak Avrupa'da yükselen ırkçı saldırılara dikkat çekildi. Eylemde; ırkçı şiddete yaşamını yitirenlerin aileleri ve yakınları birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, 'bugün bizim kardeşimiz, çocuğumuz, arkadaşımız olabilir ama yarın sizinkilerde olabilir. Bu nedenle tek silahımız olan dayanışmamızdır. Bu nedenle herhangi bir saldırı gördüğünüzde telefonunuzu çıkarın kameraya alın. Fotoğraflayın. Elimizde kanıt olsun ve mutlaka adalet için başvuru yapalım. Davaların takipçisi olalım" diyerek eyleme katılanlara gösterdikleri dayanışma için teşekkür edildi.
 
KÜÇÜK BİR HAREKETLE AMERİKA'YI DEĞİŞTİREN KADIN: ROSA PARKS
 
Rosa Parks, Alabama'da 1 Aralık 1955'te oturduğu otobüs koltuğunu ayakta kalan bir beyaz yolcuya vermeyi reddetmesi sonucu tutuklanması ile başlayan ve tüm şehir geneline yayılan en büyük boykotun kahramanıdır. 381 gün süren ve Montgomery Otobüs Boykotu olarak bilinen bu boykot tarihteki ırk ayrımcılığına karşı yapılmış en büyük ve en başarılı kitle hareketidir.