29 Mart 2024 Cuma

Pakistan'da çocuk felcine karşı aşılamadan sorumlu ekibe canlı bomba saldırısı

Ketta'da çocuk felcine karşı aşılamadan sorumlu sağlık emekçileri ve eşlik eden polislere yönelik TTP tarafından canlı bomba saldırısı düzenlendi. En 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 23 kişi yaralandı. Başta TTP olmak üzere siyasal islamcılar çocuk felci aşısı yapan sağlık emekçilerini hedef alıyor çünkü bu aşının Müslüman çocukları kısırlaştırmaya yönelik Batı komplosu olduğuna inanılıyor.

Pakistan'ın Belucistan Eyaletinin yönetim merkezi Ketta'da, çocuk felcine karşı aşılamadan sorumlu bir ekibe eşlik eden polislere yönelik canlı bomba saldırısı gerçekleşti. En az 3 kişi hayatını kaybetti 23 kişi yaralandı.

Saldırıyı Pakistan Talibanı (Tehrik-i Taliban Pakistan-TTP) üstlendi. Bu saldırı TTP'nin haziran ayında ilan ettiği ateşkesi 28 Kasım'da bozmasından sonrasına denk geldi. Başta TTP olmak üzere ülkedeki siyasal islamcı örgütler çocuk felci aşısı yapan sağlık emekçilerini ve korumalarını yapan polisleri hedef alıyor.

Pakistan medyasına göre 2012 yılından bu yana başta Hayber Pahtunhva eyaletinde olmak üzere 70'i aşkın çocuk felci aşıcısı öldürüldü. Aşılamaya muhafazakar Pakistan toplumunda büyük bir şüpheyle yaklaşılıyor. Komplo teorilerinin yaygın olduğu ülkede, aşıların Müslüman çocukları kısırlaştırmaya yönelik Batı komplosu olduğuna inanılıyor.