27 Temmuz 2024 Cumartesi

Özgürlük Yürüyüşçülerine kentlerde coşkulu karşılama

Özgürlük Yürüyüşü'nün 12. gününde Batman ve Mardin'e ulaşan yürüyüşçülerini halk coşkuyla karşıldı, karşılamalar şölene döndü. Katledilen Mehmet Sincar'ı vurulduğu yerde anan özgürlük yürüyüşçüleri, mücadeleyi kazanana kadar hakikat yürüyüşünü sürdüreceklerini kaydetti.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözümün önünün açılması için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 12. gününde. HDK, DTK, DBP ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile tutsak aileleri ve milletvekillerinin katıldığı yürüyüş her alanda kitlesel karşılamalar, anmalar ve halk buluşmalarıyla devam ediyor.

BATMAN'DA KİTLESEL KARŞILAMA
1 Şubat'ta Kars'tan yola çıkan yürüyüşçüler bugün Batman'a ulaştı. Yürüyüşçüler, kent girişindeki Kıra Dağı mevkiinde büyük bir coşku ile karşılandı. Özgürlük Yolcularını çiçeklerle karşılayan halk meşaleler yaktı, havai fişekler patlattı. Karşılama, Öcalan'ın özgürlüğü için havaya bırakılan 75 beyaz balon ile son buldu. Kitle, karşılama sonrası konvoy ile kent merkezine geçti.

ÇİÇEK: BU BİR HAKİKAT YÜRÜYÜŞÜDÜR
Kent merkezinde konuşan Cengiz Çiçek, "Kürtlerin, devrimcilerin bir hayali var. Kürt halkı kendi değerleri ile vardır, var olacaktır. Bu değer de Sayın Abdullah Öcalan'dır. Bu yürüyüş, Kürt sorununa çözüm ve Sayın Abdullah Öcalan'a özgürlük içindir. 3 yıldır İmralı'dan haber alamıyoruz. Bu devletin bir hukuk devleti olduğunu söyleyenlere sesleniyoruz: Bu yürüyüş adalet yürüyüşüdür. Kürt halkı bu topraklarda adalet istiyor, kendi değerlerine saygılı olunmasını istiyor. Kürdistan'ın her yeri kayyım, her yeri toplu mezarlarla dolu. Yüzyıllık statükoculara, inkarcılara, asimilasyonculara sesleniyoruz: Bizim bir kimliğimiz ve onurumuz var. Dost ve düşman bilsin ki onurumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Bu yürüyüş; aynı zamanda bir özgürlük yürüyüşüdür, her türlü inkarcı sistemi tarihin çöp sepetine gönderme yürüyüşüdür. Bu yürüyüş Batman'da Kürt olup Ankara'da kurt olanlara inat, 'Biz yaşamı uğrunda ölecek kadar severiz' diyen Kemal Pir, Hayri Durmuş'un yürüyüşüdür. Bu bir hakikat yürüyüşüdür. Sakine Cansız, Aysel Doğanların yürüyüşüdür. Yürüyüşe omuz ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

MEHMET SİNCAR KATLEDİLDİĞİ YERDE ANILDI
Ardından Batman'da 4 Eylül 1993'te katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar, katledildiği yerde anıldı. Çarşı Mahallesi'nde bulunan Elma Sokağı'nda yapılan anmaya, Sincar'ın katledildiği saldırıda yaralanan DEP eski Milletvekili Nizamettin Toğuç da katıldı. Yürüyüşçüler ve beraberindekiler, Mehmet Sincar ve katledilen Kürt siyasetçi Habip Kılıç ile Metin Özdemir'in fotoğraflarını taşıdı. Devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal Aslan, "Cumhuriyet tarihi katliam, asimilasyon ve inkar ile dolu. Demokratik siyaset yapanlar katledildi, cezaevine atıldı. Katledenler cezalandırılmadı, ödüllendirildi. Mehmet Sincar'ın davası zaman aşımı gerekçesi ile tozlu raflara kaldırıldı. Faillerin kim olduğunu biliyoruz. Bir daha siyasetçilerimiz, gençlerimizi ölmesin diye yürüyoruz" ifadelerini kullandı. Aslan, "Mehmet Sincar şahsında katledilen bütün arkadaşlarımıza sözümüz olsun; katledilen her arkadaşımızın katilleri ceza almadığı sürece, Kürt sorunu demokratik bir şekilde çözülmediğin sürece bu yürüyüşümüz devam edecek. Bu yürüyüş Mehmet Sincar, Mehmet Özdemir, Vedat Aydın, Musa Anter'in yürüyüşüdür. Mücadeleleri yolumuzu aydınlatıyor. Sayın Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar bu yürüyüş sürecek" diye kaydetti.

TOĞUÇ: ÖCALAN SIRADAN BİRİ DEĞİL
Saldırıda yaralı kurtulan Nizamettin Toğuç, "Mehmet Sincar, gözünü aç ve gör; arkadaşların, özgürlük yürüyüşçüleri burada. Bugün sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için bir yürüyüş var. Sayın Öcalan sıradan biri değil. Özgür olana kadar mücadele etmeye devam etmemiz gerek. Sayın Öcalan'a uygulanan tecrit Kürtler için kırmızı çizgidir. Sayın Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar eylemler devam etmeli. Sayın Öcalan'ın özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür" ifadelerini kullandı.

Anmada Sincar'ın vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.

VAN YÜRÜYÜŞ KOLU İÇİN HALK BULUŞMASI
Yürüyüşün Van kolu ise bugün Mardin'in Derik ve Mazıdağı ilçelerine ulaştı. Kent merkezlerinde coşku ile karşılanan yürüyüşçüleri karşılama etkinlikleri de halk buluşmasına dönüştü.

'BU YÜRÜYÜŞ BİR YOL BULMA YÜRÜYÜŞÜDÜR'
Van yürüyüş kolunda konuşan Mersin Milletvekili Perihan Koca, "Kalıcı ve onurlu bir barış için, eşitlik ve özgürlük için yürüyoruz. Bu yürüyüş; faşizm karanlığına karşı demokratik cumhuriyetin yolunu açma yürüyüşüdür, karanlığı defedip yeni bir yol bulma yürüyüşüdür. Kürt halkının kendi kaderini belirleme yürüyüşüdür. Barış Annelerinin 'Êdî bes e (Artık yeter)' yürüyüşüdür. En ağır bedelleri ödemiş Kürt halkının yürüyüşüdür” dedi. Öcalan'ın özgürlüğü ve tecridin kaldırılması için başlatılan açlık grevlerine de dikkat çeken Koca, “Barış için ses olan açlık grevi direnişlerine selam olsun. Barış Anneleri öncülüğünde yürüyen adalet nöbetlerine selam olsun. Barışı birlikte inşa edeceğiz" dedi.

Her iki yürüyüş kolu da yarın Diyrbakır'da buluşacak ve ardından Amara'ya doğru yola çıkacak.